Конспирациите започнаха : Жива ли е Маргарет - първата ваксинирана срещу К-19? 

11 декември 2020 06:00   1 коментар   3171 прочита


 Само няколко часа след като Маргарет Кийнън стана първия в света човек, който се ваксинира срещу COVID-19 извън клиничните изследвания, се появиха и първите фалшиви новини по неин адрес. А създателите им бяха именно антиваксърите. Конспиративните теории по неин адрес са много - че е умряла, че е актьор или член на илюминатите. 

Кийнън, 90-годишна баба от Ковънтри, бе избрана на случаен принцип да стане първият човек в Обединеното кралство - и в света - получил ваксината Pfizer / BioNTech. Тя получи първата си доза в университетската болница в Ковънтри във вторник сутринта. 

 

Но само в рамките на часове антиваксърите, които отдавна се готвят да разпространяват дезинформация относно ваксините срещу COVID-19, започнаха да публикуват злонамерени лъжи за Кийнън във Facebook и Twitter. 

Първата конспиративна теория, която се появи в социалните мрежи бе, че истинската Кийнън не е жива и е починала през 2008 г. Твърденията се основават на "детективска работа" в онлайн пространството. "Разследващите" не са открили никъде да се споменава за Маргарет Кийнън, живееща в Ковънтри в момента, но пък е открита надгробна плоча с подобно име от 2008 г. - въпреки че очевидно става дума за съвсем различен човек. 


Лицето, което първо е публикувало новината, казва, че живее в Ковънтри, град с население от над 325 000 души. Изненадващо, той не познава лично Маргарет Кийнън. 

След това се появи теорията, че Кийнън и медицинската сестра, която й инжектира ваксината, са били изиграни от "кризисни актьори", като някои онлайн злоупотреби дори проследяват самоличността на актрисата, за която се предполага, че е влязла в образа на бабата. 

"Познавам Лиз Скот (Маргарет Кийнън) и тя наистина е актриса. Познава се с Бил Гейтс и е работила като ПР за Microsoft преди години. Чух от член на нейното семейство, че тя се е съгласила да приеме фалшива ваксина по телевизията, за да убеди останалите хора да си сложат ваксина, в която има микрочип", убеден е потребителят Пол Алекзандър. 

До тук теориите, макар и да са пълна лъжа, поне звучат правдоподобно. Но следващите твърдения относно Кийнън започват да придобиват причудлив оттенък. Съдейки по начина, по който Маргарет държала ръцете си, когато медиците я откарваха обратно в стаята й, конспираторите заключиха, че 90-годишната жена е член на илюминати. 

Но конспираторите не ограничиха само с Кийнън. Вторият човек, получил ваксината в Обединеното кралство, беше Уилям Шекспир. Антиваксърите бързо декодираха името му, за да подчертаят някаква връзка с... Бил Гейтс, основателят на Microsoft, който според много противници на ваксините стои зад пандемията от коронавирус, а чрез имунизацията той иска да проведе глобален експеримент за контрол на населението на света чрез инжектиране с микрочипове. 

"Шекспир = Име, което означава "да се размахва копие (оръжие) ". Също така, Уилям = съкращение от Бил = Бил Гейтс. Схващате ли вече? ", пише една от потребителките в Twitter. Тя също така е убедена, че ваксината не е истинска, защото медицинската сестра не носи ръкавици. 

Премиерът на Великобритания Борис Джонсън обеща да се бори с дезинформацията относно ваксините, а компаниите зад социалните мрежи се ангажираха да се справят с проблема, но както стана и при разпространението на дезинформацията по време на изборите, обещанието да се направи нещо по даден проблем не е същото като ефективното му спиране. 

Групите на антиваксърите вече са добре познати в онлайн и компании като Facebook са предприели някои стъпки, за да ограничат разпространението на дезинформацията, включително да забранят един от най-известните акаунти миналата седмица. Но мащабът на проблема, който създават антиваксърите сега е толкова голям, че е практически невъзможно да се спре напълно. 

Политиците в САЩ и Великобритания обявиха, че ще се ваксинират пред камера, в опит да отблъснат приливната вълна от дезинформация относно ваксините. Но тези усилия може би ще имат ограничено въздействие. 


Още за: маргарет   ваксина   живот   Още от: Любопитно

Принтирай статия
1 коментар
16 Декември 2020 08:28 | Мич
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

А какви са доказателствата опровергаващи тези "теории"?
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар