Какво ще се случи ,ако земята спре да се върти

28 ноември 2020 08:22   2 коментара   4648 прочита


  Земята се върти с около 1600 км/ч при екватора. Какво ще се случи, ако внезапно спре? Всичко, което не е застопорено по един или друг начин за нашата планета, внезапно ще полети на изток с над 1600 км/ч. Това включва дори атмосферата. Ще се създадат ветрове, сравними с ударната сила на атомна бомба, пише Obekti. bg.

Внезапното спиране ще доведе до образуването на гигантски цунамита, които ще покрият 27 км2 площ за по-малко от минута. В един момент нещата ще се успокоят, но… Един стандартен земен ден ще продължава 365 дни. С други думи – ще ни очакват 6 месеца с изпепеляващо Слънце, последвани от 6 месеца леденостудена зима. Слънцето ще изгрява от запад и ще залязва на изток веднъж в годината.

Въртенето на Земята образува центрофугална сила, вследствие на която екваторът леко изпъква. Съответно – с времето тази издутина ще спадне. Океаните ще мигрират към полюсите, където гравитацията ще е най-силна. Това ще доведе до образуването на два гигантски океана и един огромен континент в средата. Магнитното поле бавно ще отслабне и ще изложи Земята на смъртоносните космически лъчи. Шансове за оцеляване – почти никакви. 

  Blitz. bg 


Още за: земя   спре върти   Още от: Любопитно

Принтирай статия
2 коментара
28 Ноември 2020 14:19 | И
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

И кога това


29 Ноември 2020 23:06 | �������Н.
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

НИКОГА....
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар