Хуманоидните роботи идват! Ще бъдат десет пъти повече от хората

21 юни 2024 07:17   2461 прочита


 
Главните изпълнителни директори на "Tesla" и "Nvidia" са единодушни в едно и то е, че бъдещето принадлежи на хуманоидните роботи. 

Днес е доста трудно да си представим как ще изглежда бъдещето. С настоящия научен и технологичен прогрес, особено изкуствения интелект, можем да сме сигурни само в едно – светът може да се промени коренно. Ако пренебрегнем многобройните опасности и песимистични сценарии – от подновен ядрен конфликт до възможността изкуственият интелект да се обърне срещу човечеството – и се съсредоточим само върху технологичния прогрес, изглежда, че следващата революция, която ще засегне човечеството, ще бъде роботиката. 

Илон Мъск наскоро говори за това, когато каза, че на крилете на хуманоидния робот на Tesla, Optimus, пазарната стойност на неговата компания може да достигне невероятните 25 милиарда долара. Той смята, че цената на неговите роботи, когато достигнат масово производство, може да бъде между 10 и 20 хиляди долара, а след време трябва да е още по-ниска и по-достъпна. 

Наскоро основателят и главен изпълнителен директор на Nvidia, Дженсън Хуанг, говори за роботи в интервю. Според неговите мисли, за които вече писахме, в следващите няколко години можем да очакваме голям напредък в роботиката, а роботите трябва да станат ежедневие по подобен начин, както сме свикнали с автомобилите днес. Вече никой не гледа на тях като на технологично чудо, а като на транспортно средство, без което не можем да си представим живота и което използваме всеки ден. 


Той сравни днешната ситуация с роботите със ситуацията с автомобилите преди сто години. По това време колите са били рядкост и мнозина са били изненадани да видят такъв „странен инструмент“, който се движи сам, без да е необходимо да бъде теглен от кон. 

Илон Мъск също сподели видеото от това интервю, в което се споменават роботи в профила си в социалната мрежа "X" и написа, че ще има десет пъти повече роботи от автомобили. По-рано този месец, говорейки за роботиката, Мъск каза, че един ден броят на роботите ще надхвърли броя на хората на планетата. Така че, според него, вероятно ще има два хуманоидни робота, може би 10, за всеки човек. 

Тъй като предвиждат подобно роботизирано бъдеще, Мъск и Хуанг ще се опитат да се възползват от своите прогнози. Затова Tesla вече представи своя робот, който трябва да бъде усъвършенстван за един ден, както прогнозира изпълнителният директор на компанията, за да ни помага в домакинската работа, пазаруването и т. н., докато Nvidia на Хуанг инвестира в стартиращи роботи и разработва хардуер и софтуер за развитие и обучение на роботи. 

 

 


Още от: Любопитно

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар