Горбачов си говори за любов с Оля Ал-Ахмед, а Деси от “Ку-ку бенд” го разплака

07 март 2021 13:25   2 коментара   5044 прочита


Преводачката споделя спомените си от гостуването на последния съветски лидер в “Шоуто на Слави”

Той сложи кръст на съветската империя, оттегли контрола на Москва върху Източна Европа, отвори вратата за “перестройката” и отключи пазарната икономика върху руините на СССР. Просто обърна историята. Но остана мразен от много хора, чийто живот промени. И досега повече го обичат извън Русия, отколкото вътре в страната.

Михаил Горбачов навърши 90 години на 2 март без много шум и фанфари. Историческият реформатор и последният съветски лидер преди разпадането на СССР изкара празника под карантина в болница. Имах шанса да бъда негов преводач при гостуването му в “Шоуто на Слави” по bTV на 4 май 2002 година. От срещата ми с него запомних много неща. Това пише Оля Ал-Ахмед, цитирана от “Марица”.

Обикновено с гостите на Слави се запознавах непосредствено преди ефир в гримьорната. Но този път участникът беше специален. Трифонов ме помоли да поема Михаил Горбачов още от отварянето на вратата на колата. Той пристигна около 20 часа, половин час преди началото на предаването, с БМВ, номер С 3333 КА на НСО, съпроводен от ескорта на няколко коли с буркани.

Посрещна го изтупаният в строг тъмен костюм Александър Томов, който ме представи на Михаил Горбачов. Първите думи, които изрече лидерът на СССР, бяха: “Ой, какая красавица!”. След като ахна с дълбока въздишка, бащата на ”перестройката“ ми подаде протоколно ръка, която трудно пусна, прегърна ме и разцелува три пъти. По пътя към гримьорната Горбачов се спря и отвори голям брониран куфар.

Порови в него и извади подаръци за Слави. В предварителния разговор с тогавашния шеф на сценаристите Росен Петров Горби сподели моменти от живота си, като този, че баща му е раняван по време на Великата Отечествена война. Студиото на Слави беше претъпкано в онази знаменателна вечер. В гримьорната НСО не допускаше никого.

За целувките и любовта

Дълго беседвахме преди ефир на различни теми. Няма да повярвате, но главната тема беше любовта! Михаил Сергеевич ме попита дали съм чела книгата му. Аз откровено казах: Не, не съм я чела, но някой ден сигурно ще стигна и до нея! Той не се засегна ни най-малко, продължихме да си беседваме.

Тогава Томов, по чиято покана беше Горбачов в България, се намеси в разговора и каза: Тя чете книги за любов, Михаил Сергеевич! Горбачов го погледна с недоумение, погледна мен, хвана ме нежно за ръката и каза: “Така, като я гледам, тя не си губи времето да чете за любов, тя се занимава активно с любов!“ . Последва искрен смях. Беше забавно.

След като свърши предаването, той стана и ме целуна три пъти в директен ефир. “Ти се опитваш да ме разконцентрираш преди шоуто, но досега никой не е успял!”, ми каза Горбачов в гримьорната.

Аз смело му отвърнах, че може и да съм първата. На въпроса ми какво прави в свободното си време, Горбачов еднозначно отговори: “В свободното си време се чувствам свободен човек! Свободен да си почивам сред природата, свободен съм да общувам с различни интересни хора, свободен съм да се възстановявам от битките”.

Беше даден старт за начало на предаването. Направи ми впечатление, че наред с фотографите млад костюмиран и добре изглеждаш мъж правеше снимки... с часовника си. Навремето нямаше смартфони.

Горбачов беше интересен събеседник. Изпипваше всяка една фраза, всяко едно изречение. Той говореше убедително и омайващо, спокойно и дос-тъпно. Въпреки спокойния му тон, това беше най-напрегнатият ефир за цялата ми професионална практика на преводач. Тъй като гостуването на бащата на ”перестройката“ бе в навечерието на 9 май, “Ку-Ку бенд” изпълниха за специалния гост известната песен “День победы”.

Защо плака Михаил Горбачов?

Доколкото си спомням, Михаил Сергеевич се просълзи два пъти по време на предаването. За първи път бърса сълзите си при спомена за съпругата му Раиса. Зазвучаха акордите на песента “День победы”, Деси, певицата на “Ку-ку бенд”, запя с невероятно чист глас. Лицето на Горбачов се промени. Той затвори за миг очи. Разплака се, сълзите му се стичаха бавно.

“Тези момчета ми бръкнаха в душата... Това наистина е най-доброто, най-човешкото изпълнение, което съм слушал на “День победы”. Винаги съм мечтал за тази песен без военни тръби и фанфари. На 9 май съм на парад, след това на голям прием. Но подаръкът, който ми направихте с това изпълнение, обаче не може да се сравни с нищо“, каза Михаил Сергеевич зад кулисите.

“Как няма да изпълним песента добре. Две години в казармата това съм свирил. Мислих да организирам дори военен хор. Радвам се, че се получи”, сподели шефът на бенда Евгени Димитров - Маестрото. “Имате великолепен бенд и ще се подготвя да пея с него, когато ви гостувам през 2005 г.”, обеща тогава Горбачов на Слави.

“За мен беше чест, че ми гостувахте, г-н президент“ , каза на прощаване Дългия и се изпъна като войник, след което му се поклони. Публиката в студиото като по команда стана на крака, за да изпрати с овации и бурни аплодисменти човека, променил света.

Семейно фото срещу пръст от Плевен

Пет минути преди шоуто лидерът Александър Томов не знаеше, че Михаил Горбачов ще подари на Слави единствения екземпляр фотография от ценна семейна колекция. На снимката бяха жена му, дъщеря му Ирина, зет му Анатолий и голямата му внучка Ксения. Тази снимка му била любима, въпреки това той я подари на Слави надписана.

“Казах му само, че е прието на водещия да се подари нещо”, бяха думите на Томов. Слави също измислил сам дара си за Горбачов - урна с пръст от долината на мъртвите в Плевен, погребала хиляди руски войници. Навръх Великден той и сценаристът Росен Петров се разхождали около “Панорамата” в града. Слави се навел и гребнал шепа пръст в кутийка. Така се родила идеята за интересен подарък с българска изстрадала земя. Дългия и Горби си размениха подаръци със силна символика и личен сантимент.

Ошибка вместо О’ Шипка!

Разговорът бе в разгара си. Горбачов и Слави ме забравиха. Те просто си говориха, а аз трябваше да успявам да превеждам мислите им, преди да ги изрекат. Ставаше все по-напрегнато.

В един момент Горбачов изрече: “О’ Шип-ка”! В бързината го преведох като “ошибка”, което означава “грешка”. Да, това бе грешка при превода в ефир, признавам. Кой обаче извлече полза от това? След време се появи верига пицарии “О’ Шипка”.

Една фонетична грешка доведе до търговска марка! Въпреки това в студиото грешката се прие за смешка, а историята я запомни с добро или с лошо, вече няма значение. Важното е, че когато влезете да хапнете нещо в ресторантите “О’ Шипка”, знаете кой е кръстникът!

На сбогуване в гри-мьорната Горбачов обеща на Слави, че при следващото си гостуване в шоуто ще пее заедно с бенда. Дори призна, че непрекъснато е пеел на Раиса, без да знае и нота. Накрая го натовариха в автомобила и кортежът скоростно потегли по бул. “Витоша”.

“Имаме частна среща”, обясни тогава Александър Томов. На тази строго секретна среща мен не ме взеха, въпреки желанието на Горбачов, който за трети път на прощаване ме целуна отново. Докато всички взимаха автографи на книгата му, аз демонстративно и с лек намек му подадох един цял неизползван лист светлозелени купони, с които пазарувахме през 90-те... На тях той написа: “Оленьке с любовью!” (“На Оля с любов”).

Политиците ни му се видяха интересни “Имам добри впечатления от политиците ви, те са интересни“, заяви тогава Горбачов след среща с тогавашния шеф на парламента Огнян Герджиков.

Преди това се бе видял с президента Георги Първанов и премиера Симеон Сакскобургготски. Тогава бащата на ”перестройката“ беше на мнение, че е по-добре България и Русия да вървят заедно към обединението на Европа, но е разбираемо, ако скоростта им е различна. Трябвало да се търси асоциирано членство на Русия в ЕС, както и начин страната да участва при обсъждания на проблемите, с които НАТО се занимава, разсъждаваше Горбачов.

Зала “Средец” на “Шератон” бе тясна за желаещите да чуят лекцията му. Още в самото начало Желю Желев изнесе слово за него. Присъстваха Соломон Паси, Димитър Попов, Любен Гоцев, Стоян Денчев, Емил Кюлев, вдовицата на Петър Дертлиев - Петя, синът на Андрей Луканов - Карло. Накрая всички станаха на крака в чест на човека, променил историята и съдбата на половин Европа./Блиц

2 коментара
09 Март 2021 00:30 | !!!
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Predatel gnusen!!!


09 Март 2021 00:30 | do 1977
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Predatel gnusen!!!
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар