Фермерите получават 213 млн. лева държавна помощ заради войната в Украйна 

28 март 2023 09:36   1 коментар   3273 прочита


 Управителният съвет на Държавен фонд „Земеделие“ (УС на ДФЗ) утвърди 213 млн. лв. в защита на българското селско стопанство до края на 2023 г. 

 

Държавната помощ, одобрена от ЕК на 24 март 2023 г., е в подкрепа ликвидността на земеделски стопани за преодоляване на негативното  влияние на войната в Украйна. 

Схемата е разработена съгласно Временната рамка за мерки за държавна помощ при кризи и преход в подкрепа на икономиката след агресията на Русия срещу Украйна. 

Бюджетът на помощта, в размер на 213 млн. лв., се разпределя в следните направления: 

 · Едри и дребни преживни животни, коне, и пчелни семейства – 102 000 000 лв.; 

 · Плодове и зеленчуци (ябълки, круши, кайсии/зарзали, праскови/нектарини, череши, вишни, ягоди полски, малини полски, сливи, десертно грозде, домати полски, краставици полски, корнишони, патладжан и пипер полски, домати оранжерийни, краставици оранжерийни, пипер оранжериен, ягоди оранжерийни, малини оранжерийни, картофи, лук, чесън, моркови, зеле, дини и пъпеши), маслодайна роза, ориз, винени лозя, черупкови плодове (орехи, бадеми и лешници), салати и марули, бамя, тиквички, култивирани гъби и тютюн – 111 000 000 лв. 

Максималният размер на финансовата помощ е до 250 000 евро (488 975, 50 лв.) на предприятие, чиято дейност е в сектора на първичното производство на селскостопански продукти. 

При определянето му ще се отчита и подпомагането, което кандидатът е получил по същата схема през 2022 г. 

За първи път ще се предоставят субсидии на производители на култивирани гъби и фермери, отглеждащи телета. 

За да получат подпомагане, кандидатите трябва да са регистрирани по реда на Наредба № 3 от 1999 г. за създаване и поддържане на регистър на земеделските производители. За стопаните, отглеждащи тютюн, се изисква да имат регистрация по Наредба № 22 от 21. 12. 2016 г. за реда за водене на регистър на тютюнопроизводителите и регистър на лицата, които притежават разрешение за изкупуване на суров тютюн. 

Кандидатите за подпомагане е необходимо да отговарят на определението за малки и средни предприятия – съгласно Приложение І от Регламент (ЕС) 2022/2472. 

На финансова подкрепа не подлежат стопаните, които са обявени в несъстоятелност или ликвидация, както и тази, които са в открито производство за обявяване в несъстоятелност. 

Предстои ДФЗ съвместно с компетентните дирекции в Министерството на земеделието да изготвят указания за предоставяне на помощта, а министърът на земеделието – да ги утвърди. 


Още от: Любопитно

Принтирай статия
1 коментар
29 Март 2023 08:55 | +++
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

БРАВО НА ПРЕЗИДЕНТА И СЛУЖЕБНОТО ПРАВИТЕЛСТВО. САМО ТАКА С ЕВРОПЕЙСКИ ПРАКТИКИ ИКОНОМИКАТА ЩЕ СЕ СТАБИЛИЗИРА И ЦЕНИТЕ СЪЩО, както е в много европейски страни.
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар