Държава от ЕС се отказа от участие в Евровизия, конкурсът бил "твърде гей"

29 ноември 2019 10:18   1 коментар   3395 прочита


Унгария няма да участва в следващата "Евровизия", а в страната се ширят спекулации, че това решение е взето, защото конкурсът е "прекалено гей" за вкуса на правителството и шефовете на обществените медии в страната.

Въпреки че не е публикувано официално решение за отказа от участие, в Унгария хомофобската реторика е във възход, а министър-председателят Виктор Орбан стартира политиката си за "семейството на първо място", насочена към поощряване на раждаемостта.

По-рано тази годиниа говорителят на унгарския парламент сравни осиновяването на деца от еднополови двойки като педофилия, а коментатор от про-правителствена телевизия нарече Евровизия "хомосексуална флотилия". Според него неучастието на страната в конкурса ще допринесе за душевното здраве на нацията.

"Евровизия" е доста популярен конкурс в LGBT средите, пише Guardian. Първият открито хомосексуален участник се появява през 1997 г. - Пол Оскар. През 1998 г. транссексуалната Дана Интернешънъл печели конкурса, а през 2014 г. първото място отива при драг кралицата от Австрия Кончита Вурст.

Според наблюдателите това може би не е по вкуса на Унгария. Местният сайт index.hu пише, че според източници в правителството, конкурсът бил "прекалено гей".

Унгарската обществена телевизия съобщи пред Guardian, че не е посочено официално становище за решението страната да не участва, но сред служителите именно асоциациите с LGBTQ+ културата стоят зад оттеглянето.

Обществените медии в страната са тясно свързани с правителството и често обслужват интересите на управляващите. /dnes.bg


Още за: ЕС   участие   Евровизия   Още от: Любопитно

Принтирай статия
1 коментар
29 Ноември 2019 18:15 | Oрбан
Оценка:
7
 (
7
 гласа)

Равнис по Унгария
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар