Българинът е цар на измамите

16 септември 2015 15:38   2 коментара   10252 прочита
Полицейска снимка на класика Димитър Левков-Пантуди
Полицейска снимка на класика Димитър Левков-Пантуди


Полицейска снимка на класика Димитър Левков-Пантуди

Още от Възраждането шмекери ловят лапнишарани

Генетически българинът е устроен да хитрува, мами и лъже. Тази национална особеност има историческо оправдание. Предците ни са живели в тежки условия, под чуждо робство и домашно потисничество, пише 24 часа. За да оцелее, нашенецът е бил принуден да хързулне ближния в частност и държавата като цяло. Някои от шмекерите оставят диря и по широкия свят.

Първите документирани свидетелства за тарикати и лапнишарани са от Възраждането. В архива на Найден Геров се пази препис на рекетьорско писмо с дата 12 февруари 1876 г. В него

фалшив Левски изнудва богат търговец

Христо Пулиев е родом от Карлово, върти успешна търговия в Галац. “Г. Христо Н. Пулиев, поздравлявам та да разбирете как сме живу и здраво до тоя чяс, и молим Бога за вашето здрави”, са уводните думи на депешата.

По-нататък авторът иска 10 лири. “Ако да не изпроводиш - заплашва той, - тогива ще да позная защото не си ми нито съотечественик нито патриотин, тогива да знайм, защото като отидя в Карлово, първо и първо ща да убия майка ти, после ща изгора и мишкити ви.”

Жълтиците да се изпратят на ул. “Каля Мошилор” 40 в Букурещ, сочи изнудвачът. “Аз ваш покорний Петър Караиванов трети Левски”, подписва се той. Използвано е името на по-малкия брат на Апостола - Петър, който също носи прозвището Левски.

Хъшове майсторят чужда валута

Възрожденско фалшификаторско ателие работи в букурещката квартира на Киро Тулешков.

“Стаичката на Тулешкова имала следующуто дередже - описва обстановката Захари Стоянов. - В собицата, гдето имало място и за готвене, горял силен огън, на който врели няколко железни съдове с неизвестна жидкост. Отстрана имало едно малко духалце, с което един раздухвал, а други бъркал в гърнетата. Върху една масичка имало около 20-30 малки гипсови чашички, наредени като батарея.”

Според летописеца продукцията била руски рубли, турски лири и друга чужда валута. “Майсторът им бил - отбелязва той - Петър Дългият, наречен Татмата, родом от Болград, златар по занятие. Останалите други били: Димитър Македонски, Иванчо Бесарабчето и племенникът на Ив. Адженова."

Кольо Американеца прави от кило злато - три

Никола Наумов не трупа опит във Влашко, а в страната на неограничените възможности. Той бил златотърсач в Калифорния, откъдето носи прякора Американеца. След изчерпване на златните залежи там пробутвали на лековерните евтини жълти сплави, наречени Fool`s Gold - злато за глупаци.

Американеца се връща у нас и хвърля въдица за лапнишарани. “От кило злато правя три!”, подшушва им той. Очите на лакомите светват и те инвестират в алхимичната лаборатория.

Сред жертвите са известни фамилии като Губиделникови. Кольо е достатъчно умен, за да не атакува директно Георги Губиделников. Милионерът е на “ти” със златото. Затова мошеникът прави маньовър, намира сгода да подлъже жена му.

Един слънчев ден на 1930 г. двамата се срещат в шумаците на Борисовата градина. Госпожата бърка в чантичката си и подава пачка от 400 000 лева. Като лъсва измамата, Георги отвъртял на половинката си звучен шамар. С това сложил точка на случая.

Друми Друмев хързулва белгийска контеса

По същото време друг тарикат излиза с обратен гард. Защо да се фалшифицират пари и злато, когато може да се спечели от истинско съкровище? Тази идея светва в главата на Друми Друмев.

Той възкресява легендата за имането на Иван Шишман. Четири делви със златни монети, девет със сребърни, пет ковчежета с брилянти и още толкова с накити заровил царят в крепостта Урвич край Кокаляне. Отделно били златните слитъци.

С тази примамка Друми тръгва по Европа на лов за наивници. През 1930 г. е в Белгия. “Белгийската полиция съобщава, че в курорта Спа Друмев се запознал с красивата и богата контеса Де Н. от Брюксел”, пише вестник “София” под заглавие “Подвизите на един мошеник”.

Нашият доверява на знатната дама какво съкровище се крие в отечеството му. “Нямам обаче средства за разкопки!”, въздъхва мрачно той. Срещу процент от печалбата тя инвестира в предприятието 10 000 франка. Друми пресмята, че няма да стигнат. Тогава благородничката добавя още 30 000. По тогавашния курс сумата е около 800 000 лева.

Леонардо от Лом премята Парижката академия

В областта на техническите изобретения се труди Димитър Юлев. В своя дом на ул. “Старочерковна” в Лом той се запретва да осъществи мечтата на човечеството, наречена “вечен двигател”. Това е машина, която произвежда енергия с ресурси от нищото.

Двигателят на Юлев се състои от турбина, затворена в барабан, вертикален вход и рамо с тежести. Налягането се упражнява отляво и турбината ще се завърти обратно на часовниковата стрелка. Веднъж поела, тя никога няма да спре, твърди конструкторът. Принципът е елементарен и затова е гениален, внушава той.

"Вечният двигател" на Димитър Юлов

През 1910 г. Димитър Юлев заминава за Франция да патентова откритието. Отначало е посрещнат подозрително, защото Парижката академия на науките не разглежда проекти за вечни двигатели от 1775 г. насам.

Балканското красноречие обаче убеждава специалистите и те признават иновацията. Ломският Леонардо триумфално се връща с осребрен патент в джоба.

Ясновидка омайва Богдан Филов

Мадам Марита е посестрима на днешните телевизионни врачки, които по ЕГН-то пророкуват какво ще ти се случи. През зимата на 1936 г. пресата съобщава, че ясновидката е отседнала на бул. “Дондуков” 50. “Тя е в състояние да отгадае миналото, характера и предскаже бъдещето на човека по линиите на ръцете”, рекламира способностите й вестник “Зора”.

Мадам Марита е посестрима на днешните телевизионни врачки.

Сред клиентите на феномена е Богдан Филов, който бил болезнено суеверен. Той влиза в приемната и плаща солената такса. Мадам се взира в линиите на археолога, примига многозначително и му казва да се стяга за министерско кресло.

И става чудо! През 1938 г. Филов е поканен да оглави просветното министерство в кабинета на Георги Кьосеиванов. През 1940 г. става министър-председател, а през 1943 г. се издига до регент.

Антон Страшимиров печели конкурс с шашма

На литературното поле също има далавери. През 1906 г. е обявен конкурс за пиеса, с която да бъде открит новопостроеният Народен театър. Антон Страшимиров решава да участва не с една, а с три драми.

“Над безкръстни гробове” лично предава на комисията, а “Отвъд” и “Свекърва” пристигат с пощенско клеймо от Париж и Женева. Освен това текстовете са написани с различни почерци. Все едно, че трима автори участват с отделни произведения.

Жури с председател Константин Величков присъжда на “Отвъд” 600 лв., а “Свекърва” е удостоена с 500 лв. Третата наградена пиеса е “Първите” от Петко Ю. Тодоров, която получава 400 лв.

Позлатеният Страшимиров ликува и влиза да се почерпи в кафене “България”. “Браво бе, Антоне, ние с по една, а ти - хоп! - с две наведнъж”, подхвърля зад гърба му Петко, който е разбрал за шашмата. “И без да миткам като тебе от капия на капия!”, изстрелва плодовитият драматург.

Класикът Пантуди

Висок, строен, с правилни черти на лицето и живи очи - това е класикът на измамата. По произход е евреин, но сменя името си Давид Леви с Димитър Левков. В историята остава като Пантуди.

Той говори френски, немски, испански, румънски, гръцки, турски и малко английски. Обикаля цяла Европа, прескача и до Африка. Живее като фараон, пръска фантастични суми за гуляи, неизбежно обкръжен от дузина почитателки.

Ето само един епизод от легендарната му биография.

Пантуди решава да зареже престъпния занаят и става кабаретен артист. Започва в “Император Диле”, после се прехвърля в “Мулен Руж”, сетне гастролира и в други лъскави заведения. Гвоздеят на програмата му е красива унгарска куртизанка, която разиграва на търг. Тя излага прелестите си, а клиентите наддават.

Една нощ във “Верона” сумата стига 50 000 лева. Оказва се обаче, че това е реклама с измама - мераклията бил подставено лице, нямал в джоба си пукнат грош.

Стефан Чолаков

Стефан Чолаков източи 181 млн. лв.

Aко не се смята източването на КТБ, което е колективно дело, персонален рекордьор по финансова измама е Стефан Чолаков. През 1997 г. той източи 181 милиона тогавашни лева. По сегашен курс са 181 хиляди.

През януари Чолаков открива пробойна в банковите операции. Когато клиентът внася пари, ги оформя счетоводно на гишето, след което сумата отива в преброителната каса. Сметката се заверява, без да се чака обратният документ от касата за реално внесената сума.

Има отрязък от време между документирането и депозирането на парите. Тоест можеш да ги изтеглиш преди още да са внесени.

Подготовката за удара е няколко месеца Чолаков изработва фалшиви паспорти на Лили Колева и Младен Карачанов. Тримата регистрират фирма на името на Мирослав Крачунов. После откриват набирателна и разплащателна сметка в Пощенска банка. Най-сетне е проведен тест дали схемата работи. Внасят 2,5 милиона лева и ги изтеглят, преди да са преброени на другото гише. Работи като швейцарски часовник!

На 31 май по обяд екипът на Чолаков влиза в банката. Иска да внесе две суми от 183 млн. и 1,5 милиона лева. Счетоводителката заверява сметката и я праща в преброителната. Там Лили печели време, като заявява, че вместо 1,5 милиона по втората вносна бележка ще внесе 700 000 лева.

В същото време Крачунов прави решителната крачка. Той иска да изтегли 181 милиона. Три дни преди това е заявил сумата и тъй като тя е вече заверена, прибира пачките. Лили пък щедро внася 700 000 лева. Липсата е разкрита чак вечерта при баланса на касата. Стефан Чолаков получава 4 години и 10 месеца затвор,

Докато е зад решетките организира финансови конференции. Лекторът оборва закостенели тези и налага нови методи за банкова сигурност. Слушателите старателно си водят записки.

Чолаков изпраща и писмо до БНБ, в което сочи къде куца системата. Благодарение на него пробойната е затворена.

“Това помогна много, защото оттам изпратиха декларация в моя защита, че съм съдействал да се усъвършенства банковата система в България”, разказва геният на измамата.

Като излиза на свобода, Чолаков основава фирма за финансова сигурност и консултации. Получава покана за работа от акционер на Пощенска банка, която толкова елегантно е обрал.

Чолаков е създател на инициативите “Ако си дал” и “Хладилник за бедни”, чиято цел е непотребната храна от домакинствата и ресторантите да стига до нуждаещите се хора от улицата.

20 ресторанта в София са поискали да се включат в инициативата и поставят хладилници. Скоро ще се появи и първият хладилник за бедни в Пловдив.

2 коментара
16 Септември 2015 21:28 | Антпро
Оценка:
1
 (
3
 гласа)

Лъжци и мошеници са само комунистите в България, както и техните наследници! Те нямат вяра и страх от Бога, те са готови и майка си да продадат за да забогатеят. Те забраниха християнството и неговия морал и го замениха с лъжи, доноси и демагогия.


17 Септември 2015 12:26 | чч
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Истина... ние сме си.. измамници.. не от сега.. а от преди.. 1000 години..!
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар