Бившата учителка баба Зюмбюла, която идва в София, за да проси

22 юни 2022 16:17   2 коментара   5572 прочита


Те са край нас - учители, работници, музиканти, вече са в зенита на възрастта си, а често ги обединяват малката пенсия и самотата, които правят дните им непосилни тежки. Подобна е историята на баба Зюмбюла, която бе разказана в мрежата. Тя е на 86 години, а 40 от тях са минали в учителстване. Живее в село Мокрище, Пазарджишко, пише glasnews.bg.

Заснета е от неизвестен гражданин свита до ъгъл на центъра на София. Пенсията й не стига, което е наложило да прибегне до просията, за да си осигури поне някой лев отгоре. Затова идва в столицата с влака.

"Срам ме е, чедо, но няма какво друго да правя", споделя тя. Зюмбюла е сама - съпругът й е починал, синът отдавна е в чужбина. Той се връщал рядко, а така единственият другар на старицата остава едно куче.

В своята тиха мъка жената не е сама, като нея са стотици, а може би хиляди възрастни. Хора, които са работели цял живот, родители дали здравето, младостта и част от себе си на децата си... А тях днес ги няма или са там, но са забравили за своя синовен дълг.

Призивът на жената, споделила  историята на Зюмбюла е болезнено актуален. "Дайте добър пример на децата си, научете ги да уважават другите и да им помагат", гласи той.  "Не е важно, че бързате, помощта е помощ, когато е в правилния, а не - в удобния момент!... Лишете се от поредното кафе или дрешка в мола и купете на нуждаещите се храна - жестът ще е безценен!"

Вижте цялата история на баба Зюмбюла, споделена от Росина Митева, и призивът, който може да помогне на някой в нужда да заживее човешки:

Сгушена на един ъгъл на "жълтите павета", потръпваща от поривите на студения есенен вятър, прикриваща лицето си с шалче, над което плахо поглеждаха ясни сини очи - така видях днес баба Зюмбюла, на 86 години, от с. Мокрище край Пазарджик. Учителка с 40 годишен стаж. С пенсия от 130 лв. "Лекарствата ми струват 160 лв. на месец, чедо. Пазарувам на вересия, няма как иначе да си купувам хляб и кисело мляко. Всичко вече е много скъпо."...Призна с тъга, че два пъти в седмицата взима влака и пътува до София, за да "събере някой и друг лев за храна и сметки. Срам ме е, чедо, но няма какво друго да правя". Живее сама, съпругът и починал преди 20 години, а синът и отдавна е в чужбина и се връща в България рядко - веднъж на няколко години...Телефон няма, ползва понякога този на съседите, ако се наложи. "Никой вече си нямам, чедо, само едно куче и това е"... Хора, знам, че този пост ви натоварва и натъжава, че ще предпочете да го забравите, сърфирайки из социалните мрежи! Но ви моля да се замислите - това там, на този ъгъл в студения ден, можеше да са вашите баба или дядо, вашите родители или дори вие самите!

Не подминавайте тези тъжни души, отвръщайки поглед и не се оправдавайте с думи като: "От мен нищо не зависи, такава ни е тъпата държава" и т.н. Напротив, зависи от вас! Един малък жест на внимание и помощ за тези хора има огромно значение! Не е важно, че бързате, помощта е помощ, когато е в правилния, а не - в удобния момент! Лишете се от поредното кафе или дрешка в мола и купете на нуждаещите се храна - жестът ще е безценен! Дайте добър пример на децата си, научете ги да уважават другите и да им помагат. Така, когато днешните дечица управляват като възрастни тази страна един ден, в държавата ни най-накрая ще има прогрес!!!


Още за: учителка   София   Още от: Любопитно

Принтирай статия
2 коментара
22 Юни 2022 17:46 | Сондьор
Оценка:
5
 (
11
 гласа)

Продължаваме промяната! Украинските "бежанци" са по-важни! Депутатите взимат по 10к на месец!


23 Юни 2022 07:12 | До горния
Оценка:
5
 (
9
 гласа)

Положението е такова още от бачо ви Боково време. Но на него никой не му държи сметка, даже искате да го върнете пак. Тогава сте съгласни депутатите да вземат по толкова на месец, а сега -не сте. Така ли?....
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар