Алкохолът спасява животи!

07 октомври 2016 09:17   1 коментар   8064 прочита


Всички знаем, че алкохолизмът е отнел милиони животи и е разрушил хиляди съдби, но при определено стечение на обстоятелствата алкохолът не просто е премахвал стреса, а е спасявал хора. Вижте за какво става дума в подбраните десет случая, когато спиртните напитки са се оказали последна възможност.

Текила запазила живота на момче

13-годишният Евън Хамилтън, тръгвайки за училище, изведнъж получил от съучениците си предложение да гаврътне няколко чашки текила. Дали напитката се оказала дотолкова “добра”, дали впечатлителният тийнейджър още не бил свикнал да носи алкохол, но Евън се появил в училище няколко часа по-късно и бил приет в болница с алкохолно отравяне. По време на томографията лекарите открили в мозъка на момчето неголям тумор и по-късно си говорили - къде на шега, къде наистина, че Евън улучил най-подходящото време, за да се напие - благодарение на своевременната операция успели да ликвидират тумора без заплаха за здравето и живота на младежа.

Уиски върнало зрението на слепец

Веднъж след плътен четиричасов запой Денис Дати от Нова Зеландия легнал да спи, а когато се събудил, изпаднал в ужас и отчаяние: 65-годишният мъж установил, че е ослепял. Закарали го в болница, където станало ясно, че няколкото чаши водка, които изпил предишната вечер Денис, встъпили в реакция с лекарство против диабет, което приемал. Именно това довело да загуба на зрението му. В такива случаи медиците използват етанол, но точно в този момент запасите от него били свършили. Един от лекарите обаче бил озарен от идея и предложил да изпратят някого за уиски от винарския магазин наблизо. Така и направили. Доставили в болницата бутилка “Джони Уокър”, която “включили” към пациента чрез система. След пет дни зрението на Денис напълно се възстановило, след което той обещал занапред да бъде много предпазлив с алкохола.

Етанол в сърцето възкресил британец

През 2007 г. възрастният британец Роналд Елсъм попаднал в болница с диагноза камерна тахикардия. Пациентът се намирал в тежко състояние и традиционните лечебни методи като дефибрилация и медикаментозни средства не дали кой знае какъв резултат. Накрая у лекарите възникнала рискована, но както се оказало впоследствие, удачна идея: с помощта на катетър в сърцето на Елмъс било вкарано неголямо количество етанол, което предизвикало сърдечен пристъп и “отключило” онези области от сърдечния мускул, които били отговорни за тахикардията. Революционният метод се оказал успешен: на следващия ден успели да извадят от комата Роналд и да го върнат към живота.

Напитка помогнала на затрупан от лавина

Ричард Крал си шофирал спокойно през превалите в планината Татра в Словакия. Шофьорът обаче объркал маневрите и изведнъж се оказал под дебел слой сняг, направо останал погребан под снега заедно с автомобила си от голяма лавина. Ричард обаче не бил страхливец и нямал намерение да се предава: разбивайки стъклото на колата, той се опитал да разчисти пътя към свободата, но снегът започнал да засипва купето отвътре, затова се отказал от тази идея. Когато си спомнил, че има приличен запас от бира, който почти винаги возил в колата си, в главата му се зародил дързък и малко смешен план. Ричард започнал да поглъща пенливата напитка бутилка след бутилка, след което уринирал на снега, за да може той да се разтапя по-бързо. За четири дни успял дотолкова да намали нивото на снега, че могъл да дълбае, без да се опасява, че в купето на автомобила ще завали отново. След известно време находчивият смелчага и любител на бирата бил открит от спасителите.

Бира спестила похищение на премиера на Великобритания

Алек Дъглас-Хюм, премиер на Великобритания, за съжаление никога в своята политическа кариера не е бил толкова популярен сред английския народ, както след удивително събитие през 1964 г. Няколко студенти от университета в Абърдийн решили да похитят държавния глава по време на негова визита в Шотландия. Изяснявайки къде се е настанил Дъглас-Хюм, младите хора почукали на вратата и вежливо се поинтересували ще бъде ли той така добър да тръгне с тях, за да могат да го похитят (похитителите се оказали истински английски джентълмени). Като истински британец премиерът не можел да откаже на такова учтиво предложение, но помолил студентите да влязат, докато той си събере нещата. Когато те влезли, Алек им предложил по чаша бира. След няколко изпити чаши студентите се отказали от престъпното си намерение и дори си направили няколко снимки за спомен.

Гръцки фермер изгасил голям пожар с... вино!

Това се случило през 2007 г. в Южна Гърция, когато огромни пожари отнели живота на повече от 60 човека, а стотици други останали без убежище. Когато огънят стигнал до дома на един фермер, той напълнил помпата за наторяване с около 300 литра домашно вино и прекарал следващите 17 часа, пръскайки дома си с напитката, борейки се с настъпващите пламъци, докато най-накрая пожарите били овладени. На въпроса защо не е напуснал заобиколения от пожари участък, Джордж Димопулос отговорил, че някои негови съседи загинали, опитвайки се да избягат от пожарите, затова счел за по-разумно да остане. Между другото, в тази местност имало доста кладенци, от които вземали вода за селскостопанските нужди, но пожарите нарушили системата на водоснабдяване. Затова Димопулос пожертвал огромните си запаси от чудесно домашно вино, но спасил живота си.

Главният готвач на „Титаник” оцелял благодарение на алкохол

В най-паметното корабокрушение за всички времена от историята на човечеството - това на “Титаник”, от 2435-те пътници и членове на екипажа оцелели само 705. Един от тези щастливци бил Чарлз Джуфин, служител на презоеканския лайнер, главен готвач. В нощта на трагедията той изпратил подчинените си да носят провизии и вода в спасителните лодки, а самият той отишъл в своята каюта да пийне малко уиски преди евакуацията. Но уви, след това не успял да се добере до спасителните лодки: “Титаник” бързо потънал, а Джуфин се оказал до шия в ледената вода. Спасило го изпитото уиски: няколко часа алкохолът му дарявал усещането за топлина, докато другите оцелели не го открили и не го измъкнали от водата на борда на една спасителна лодка.

Да скочиш два пъти от балкона и да останеш жив?!

Алексей Ростов скочил от балкона на апартамента си на петия етаж, когато бил много пиян. По принцип такива “полети” се случват в живота на човек само веднъж - за пръв и последен път, но Алексей се отървал само с няколко драскотини, тъй като благодарение на водката мускулите му били напълно отпуснати и се приземил доста успешно. Когато този същински Батман се качил у дома си на петия етаж, на вратата го посрещнала ядосаната му съпруга. Изслушвайки основателните й упреци, Алексей излязъл на балкона и скочил отново. Може и да не вярвате, но и вторият път му се разминало - нямал време дори да се изплаши, останали само няколкото драскотини от първия скок.

Вливането на водка спасила самоубиец, нагълтал антифриз

Пътувайки из Австралия през 2007 г., италиански турист изведнъж решил да се самоубие. Напивайки се с антифриз, злощастният пътешественик попаднал в болницата с тежко отравяне. За облекчаване състоянието на пациента се налагало да влеят в организма му голямо количество алкохол, каквото за съжаление в болницата нямало. Но било открито вярното решение: купувайки стек водка, лекарите вливали “огнената вода” в организма на мъжа посредством система и за три дни италианецът напълно оздравял.

Пиянско сбиване отървало затворник от изригнал вулкан

През 1902 г. на неголемия остров Мартиника в Карибския басейн изригнал вулканът Монтан-Пеле, намиращ се в северната част на острова. Няколко хиляди души загинали, спасили се само трима. Вероятно най-голям късметлия се оказал 25-годишният Луи-Огюст Силбариса, който бил задържан и затворен в килия предишната вечер от полицията заради пиянство и нарушение на обществения ред. Оказвайки се сам в килия без прозорец, само с една малка дупка във вратата, откъдето му подават храна, Луи-Огюст трябвало хубавичко да си помисли за своето поведение.

Но не му се наложило да седи дълго време там: буквално на следващия ден се пробудил вулканът Монтан-Пеле, лавата застигнала и “самотника” Силбариса, но благодарение на конструкцията на тази “каменна торба”, младият човек се разминал само с изгаряния, предизвикани от нажежения въздух. След четири дни го намерили и освободили.

Zdrave.to

1 коментар
07 Октомври 2016 18:15 | мяркатаааа
Оценка:
3
 (
3
 гласа)

Мярката на всичко в живота му е майката, мярка в яденето, пиенето, ходенето, секса, говоренето, работенето, трупането на пари, па и на краденето...
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар