1985 лева са нужни на едно тричленно домакинство, за да изкара месеца   

03 ноември 2021 06:49   3073 прочита

 

Увеличава се издръжката на живот. 1985 лева месечно вече са необходими на едно тричленно домакинство. Това показва проучване на КНСБ за третото тримесечие на годината. В сравнение с декември миналата година необходимите средства сега са с със 100 лв повече. Спешна мярка според синдиката е актуализация на бюджета, за да се гарантират всички социални плащания. Това обаче може да стане след формиране на новия парламент, съобщи бНТ. 

Мария Братанова работи в книжарница в Русе. През последната година заплатата й е увеличена с 15%, но въпреки това заради поскъпването на храните й се е наложило да пренареди приоритетите си и да прави икономии. Още повече, че живее сама и няма с кого да споделя битовите разходи. 


 
"На първо място са сметките, защото човек без ток и топла вода в 21-ви век няма как да се чувства комфортно. По нататък следват храна, книги, задължително книги. Аз съм почитател на месото, така че не мога да се лиша от него, да речем, че търся алтернатива на олиото", каза за БНТ Братанова. 

Въпреки че спестява, тя живее под минимума, определен от КНСБ. 1103 лева, толкова са нужни на сам работещ човек, за да преживява месечно. Миналата година беше с 56 лева по-малко. В основата на поскъпването са повишаването на цените на храните и на горивата. 

 
 

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар