101-годишната баба Мария от Италия преборила COVID-19 цели три пъти 

01 декември 2020 07:23   3014 прочита


101-годишна италианка от северната област Ломбардия пребори 3 пъти коронавируса за няколко месеца и въпреки напредналата си възраст се чувства много добре, съобщиха местните медии, цитирани от Dir. bg. 

Мария Орсингер е родена на 21 юли 1919 г. в разгара на пандемията от испански грип. През Втората световна война тя се омъжила и родила 6 деца, като се грижила и за двете деца от първия брак на съпруга си. През целия си живот баба Мария се радвала на отлично здраве, а по думите на децата й, тя винаги е казвала, че трудът е най-доброто лекарство. За единствен недостатък на напредналата си възраст италианката считала отслабването на слуха й. 

За първи път Орсингер, която живее в малкото ломбардско градче Ардено, била диагностицирана с COVID-19 през февруари, когато епидемията в Италия бе в началото си. 

"Мама беше приета в болница и тогава всички лекари ми казаха, че нито един от останалите им толкова възрастни пациенти не е преминал през болестта така леко, както тя. Мама нямаше температура и дишаше самостоятелно", разказва една от дъщерите й Карла. 

През юли баба Мария навършва 101 години, а през септември, когато в Италия бе регистрирана втора вълна на коронавирусната инфекция, тя отново дава положителен тест. Жената отново е приета в болница, където остава 18 дни. 

"Оказа се обаче, че през цялото време тя имаше само лека температура, а лекарите и сестрите бяха удивени", допълва друга от дъщерите на италианката Инес. 

По думите на лекарите, баба Мария се оказала жена с железен характер, която никога не се оплаквала от нищо. След 18-дневно лечение италианката е изписана с отрицателен тест и върната в дома за възрастни хора, където живее от 6 години. 

"Преди седмица обаче пак ни се обадиха и ни казаха, че при проверка на всички обитателите на дома, мама отново е дала положителен резултат за коронавирус. Сега тя се оказа единствената заразена. Но тя няма никакви симптоми, чувства се добре и даже не си е загубила апетита. Според правилата все още не можем да отидем да я видим, но разбира се чакаме с нетърпение срещата ни", каза още Инес. 

 dnes.bg/

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар