Заради злоупотреба с еврофондове! ГДБОП щурмува Кюстендил, Перник, София, Пловдив, Добрич и Стара Загора, има арестувани

17 май 2024 19:39   4 коментара   7977 прочита


Специализираната полицейска операция е реализирана на 15 май под надзора на прокуратурата. Действията са осъществени от служители на Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ на територията на  областите София, Перник, Пловдив, Добрич, Кюстендил и Стара Загора.

В хода на действията по разкриване и документиране на злоупотреби с европейски фондове са задържани петима участници в престъпната схема. Според данните до момента те са разследвани за представяне на неверни сведения с цел да получат повече средства от фондове на Европейския съюз и такива от българската държава, предназначени за съфинансиране на проекти. Престъплението е квалифицирано по чл. 321, и във връзка с чл. 248а от НК.

В резултат на оперативната работа е установено, че двама от задържаните са регистрирани земеделски производители, които имат сключен договор с Държавен фонд „Земеделие“ по проект за биосигурност. По първоначални данни във връзка с изпълнението на проекта те сключвали договори с трети лица за закупуването на земеделска техника и оборудване от търговски дружества на по-високи цени. Целта била завишаване на стойността на одобреното подпомагане и възвръщане на надписаната стойност по предварителна договорка в брой или чрез фиктивни договори.

При извършените действия по разследване е установена земеделска техника и документация, имаща отношение към престъпната дейност.

Работата по случая продължава под ръководството на прокуратурата.


Още за: ГДБОП   арести   Още от: Крими

Принтирай статия
4 коментара
17 Май 2024 21:42 | Добри от бопа
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Бахамите изгореха хахаха


18 Май 2024 13:01 | Сандански
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Сандански кога ще ги одарят


18 Май 2024 19:05 | .
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

J


19 Май 2024 10:32 | Киро стотачката
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Благоевградските търтеи по евро програмите кога ще паднат
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар