Взех 110 000 евро заем от ексмитничаря М. Митовски, заложих апартамента на дъщеря си

06 март 2012 00:20   16 коментара   39603 прочита
Бизнесменът Б. Тимчев /вляво/ и Н. Байкушев
Бизнесменът Б. Тимчев /вляво/ и Н. Байкушев


Бизнесменът Б. Тимчев /вляво/ и Н. Байкушев

Изказване на строителния предприемач Б. Тимчев в съда

Благоевградският бизнесмен, строителен предприемач, Борислав Тимчев е взел 110 000 евро заем срещу ипотека от ексмитничаря Методи Митовски. Това стана ясно вчера по време на второто заседание срещу подсъдимия за лихварство бивш митнически служител в Окръжен съд - Благоевград. Внезапно обаче строителният бос Тимчев бе обхванат от амнезия относно подробностите около заема и не можа да обясни откъде е знаел, че Митовски раздава големи суми пари назаем, за да иде да търси от него.

Познаваме се като граждани. През 2008 г. аз работех в Банско. Излезе едно подходящо място за строеж, внесох документи за кредит от банката. За да не изпусна мястото, докато чакам да излезе одобрението за банковия кредит, говорих с Митовски и се разбрахме да ми даде пари. Договорихме се "услуга за услуга" - той имаше проблем, аз му съдействах да го разреши, а той ми даде пари. Получих 110 000 евро на ръка, като подписах документ пред нотариус, че ипотекирам апартамента на дъщеря си Радостина в полза на Методи Митовски. Той настоя да подпишем документа, а и аз бях съгласен, защото все пак с парите ме спасяваше. По-късно прочетох по-задълбочено, че ще трябва да връщам лихви на Митовски. Потърсих го и изготвихме нов документ, че няма да му плащам никакви лихви. След като взех банковия заем, му върнах парите на ръка и той вдигна ипотеката над апартамента, разказа Борислав Тимчев, който е собственик на кооперацията до пощата, над механа "При Градевеца".

Той обаче не можа да си спомни къде е подписвал документите, кога е трябвало и кога е върнал парите, какво точно е писало в договорите и как се е стигнало до финансови отношения с Митовски. Призна, че ходатайствал на ексмитничаря, за да се придвижат по-бързо документи за строителен обект, които трябвало да минат през общината.

Посочих му как да оформи документите си и при кого да отиде, може и да съм ходатайствал някъде за него. Все пак ме познават в този бранш и имам добър авторитет. Това беше услугата, срещу която Методи ми даде парите, обясни Тимчев.

Другият свидетел по делото вчера Николай Байкушев, брат на строителния предприемач Петър Байкушев, беше категоричен, че Митовски раздавал пари на лихва и сред клиентите му били той и съдружникът му в "Папая" ООД /бившия ресторант "Акрополис"/ Любомир Георгиев-Швейка.

Взехме парите от Митовски, когато неговият бивш колега и наш съдружник Стефан Гошев реши, че иска да напуска фирмата, защото имал много заеми, и трябваше да му изплатим дяловете, защото щял да ни съди. Той поиска от нас 230 000 лв., които ние нямахме в момента. Самият Стефан ни предложи да вземем парите от Методи Митовски и ни запозна с него. С Любомир мислехме, че ще ни отпуснат заем от банката, с който да му върнем парите, и се съгласихме. Да, но не стана така. Спомням си, че договорената лихва с Митовски беше 3%, иначе казано 6000 лв. на месец, като в деня, когато ни даде заема, той ни удържа 20 000 лв. накуп с обяснението, че това са лихвите за няколко месеца напред. Впоследствие ние закъсахме финансово, не можахме да върнем парите, Митовски заведе дело и един ден получих обаждане, че е влязъл във владение в бара под подлеза, който бяхме ипотекирали, разказа Байкушев, който за повече подробности ориентира съда и прокуратурата към съдружника си Любомир Георгиев-Швейка.

За вчерашното съдебно заседание той беше призован, но не се яви. Делото продължава с разпит на още свидетели.

Както "Струма" писа, според обвинението на прокуратурата скандалноизвестният митнически служител за няколко години от лихви и ипотеки се е облагодетелствал с близо 700 000 лв. Сред клиентите му са били синът на бившия главен дознател към ОД на МВР - Благоевград Наталия Бабанова - Ивайло, бивши колеги от митницата, бизнесмени и познати.

16 коментара
06 Март 2012 04:45 | Жоро
Оценка:
22
 (
24
 гласа)

Богати тези митничари бре! Банкери стават!


06 Март 2012 06:24 | ХА, ХА!
Оценка:
25
 (
27
 гласа)

АКО НЯКОЙ ИСКА ДА РАЗБЕРЕ ОТКЪДЕ ТРЪГВАТ НЕЩАТА, НЕКА ДА ПРОВЕРИ КАКАВИ СА ГИ ВЪРШИЛИ ПРЕЗ 1998-2001 г. НА ГРАНИЧЕН ПУНКТ ЛОГОДАШ СТЕФАН ГОШЕВ, КАТО НАЧАЛНИК ПУНКТ И МЕТОДИ МИТОВСКИ, КАТО ОТГОВОРНИК НА СМЯНА. И ЗАЩО ЛЕНА САНДЪКЧИЕВА НЕ ДАВАШЕ КОСЪМ ДА ПАДНЕ ОТ ГЛАВИТЕ ИМ ? А ГОШЕВ ОЩЕ " ПАЗИ "ВЪНШНАТА ГРАНИЦА НА ЕС И БЪЛГАРИЯ . ХА, ХА, ХА


06 Март 2012 08:05 | банско
Оценка:
9
 (
9
 гласа)

тимчев да очаква нов запор на сметките си в скоро време, банскалии няма да оставят така нещата


06 Март 2012 08:20 | ДЖУСА
Оценка:
4
 (
6
 гласа)

КАКВО СЕ СЛУЧВА ВЕЧЕ БРАТ ЗА БРАТА НЕ Е БРАТ .....КОМУНИСТ ОТ КОМУНИСТА КРАДЕ... СТАРИ РЕСТОРАНТЬОРИ В ПЕНСИЯ А МЛАДИТЕ ..НОВИ РЕСТОРАНТЬОРИ СИ БИЯТ ПЕРСОНАЛА..... БУБА СЛЕДВАЩИЯ ПЪТ ДА СИ НА ДЕЛОТО СТИГА СИ МЪЧИЛ БАЙКУШО


06 Март 2012 08:27 | банско
Оценка:
8
 (
10
 гласа)

престъпника мошеник тимчев защо не смее да дойде в банско.....


06 Март 2012 09:10 | koko
Оценка:
3
 (
7
 гласа)

Боби Тимчев слезе от старата жигула и се качи на лексус, докато има балъци ще има и тарикати


06 Март 2012 09:13 | ДЖУСА
Оценка:
5
 (
7
 гласа)

А ДАЛИ ЩЕ Е ТАРИКАТ АКО НЕ БЯХА КУМУНЯГИ И Е ОРИГАЛ САМО НА ДОМАТ


06 Март 2012 10:05 | ици
Оценка:
1
 (
3
 гласа)

егаси апартамента 110 хилиди евро даите ми и аз ви давам моя :) моя 110 квадрара демек по хилияда евро на квадрат и егаси кефа че е ново строителсвто моя ново е ама 1000 евро квадрата май и по софия не са :)


06 Март 2012 10:24 | ааа
Оценка:
4
 (
6
 гласа)

Като взимат пари им е лесно, но когато трябва да ги връщат пускат жалби мишки долнииии. Правите се на луди знаете че трябва да връщате лихвиииии и полсеее тоя ни изнудва, аа


06 Март 2012 10:32 | Наблюдател
Оценка:
0
 (
4
 гласа)

http://news.blagoevgrad24.bg/172268.html с тези заплати ли сдтават лихвари. Колкото за бивши началници рправили и покровителствали далавери по митниците за ститици милиони, милиарди-все още са си на работа, а свестни и работещи ги съкратиха. Един от тези е и Атанас Шивачев, бивш н-к на Кулата и Златарево, кадър на БСП, Николай Чорбаджийски, нач. на Грасето/вход-изход/ на Кулата, кадър на СДС и др. шефове на смени и бюра, които никой не сменява, съкращава или уволнява, за участието им в контрабандните канали, не само от Кулата и Златарево, а от всички митници. Какво означава това, сами преценявайте:кой командва Държавата? Правителствата или Групировките?


06 Март 2012 10:36 | ици
Оценка:
2
 (
4
 гласа)

егаси апартамента 110 хилиди евро даите ми и аз ви давам моя :) моя 110 квадрара демек по хилияда евро на квадрат и егаси кефа че е ново строителсвто моя ново е ама 1000 евро квадрата май и по софия не са :)


06 Март 2012 13:23 | Бимбо
Оценка:
11
 (
13
 гласа)

...как ги направихте тия пари, бре ??? Хората се молят за 110 лв. пенсия, а вие си раздавате хиляди в евро ! Егати и държавата, егати и чудото, егати и оправията !!! Нема ли кой да им тури прангите на тия мафиоти ?.....май нема !!


06 Март 2012 17:52 | Сашка
Оценка:
11
 (
13
 гласа)

МОЖЕ БИ БИВШИЯТ ШЕФ НА МИТНИЦАТА ШУШКОВ, МОЖЕ ДА КАЖЕ НЕЩО ПО СЛУЧАЯ, НАЛИ Е РОДНИНА НА БОРИСЛАВ ТИМЧЕВ


07 Март 2012 17:21 | Кур-тизан
Оценка:
0
 (
2
 гласа)

Кой го е карал да взема заем от частен лихварин? Има си банки за тази работа!


09 Март 2012 18:41 | ани
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Какво се жали този нещастник и крадец Тимчев-само аз познавам две семейства от Благоевград, които завлече с хиляди левове и задължения към банки, играейки комбина с една "известна" благоевградска нотариуска! Сигурно още изплащат заемите, които Тимчев ги накара да вземат именно срещу строежи по Логодаж и Благоевград и накрая ги натопи пред банките да плащат! А от пилицията кротичко си замълчаха! Но да знае Тимчев, че всичко се връща-ако не на него-на децата му, на внузите и правнуците! По корем ще лазят за жълти стотинки и ще се чудят откъде им е дошол! Откъде-от това гнусно същество/дори не човек/ Б. Тимчев!
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар