В Struma.com! Сензационен арест в Петрич! Бизнесдамата Н. Бацанова задържана в Пловдив за съпричастност към сложна схема за купуване на гласове за кандидат-депутат с външно финансиране!

14 април 2021 14:41   14 коментара   31287 прочита


Бизнесдамата Надежда Бацанова ,собственик на хотел, бензиностанция икабелна  телевизия в Петрич бе задържана в Пловдив в хода на разследване на сложна схема за купуване на гласове в полза на известен кандидат за депутат, научи Първо Struma.com. Задържан е и ромски барон от махалата в Петрич, чрез който парите за купените гласове стигали до "клиентите". 

Разследването е продължило няколко седмици ,а преди дни в телевизията и бензиностанцията на Бацанова са нахълтали спецслужби, чието присъствие до тозимомент бе необяснимо .

Фамилия Бацанови, стопанисва и един от първите частни хотели на територията на южния град . Майката на Надежда ,бизнесамата Добринка Бацанова е активен общественик бивш общински съветник ,работил активно и в последните избори. Днес  Прокуратурата на Република България огласи подробности около схемата на извънредна пресконференция . Ето какво съобщават от ВКП :

Прокуратурата  съвместно с органите на МВР и ДАНС, предприеха редица действия по предотвратяване на престъпления против политическите права на гражданите във връзка с насрочените и проведените на 04. 04. 2021 г. парламентарни избори. 

Към настоящия момент са образувани досъдебни производства за престъпни групи, създадени с цел купуване на гласове, които са на различен етап на разследване. 

Значителен по обем доказателства са събрани по разследване, водено под ръководството на Софийска градска прокуратура. Установено е, че групата е използвала пълната палитра от схеми за изборната търговия. 

Първоначално разследването по образуваното досъдебно производство е започнало в Районна прокуратура-Пловдив. По него към наказателна отговорност са привлечени три лица. Събрани са доказателства за участието в групата и на лице, ползващо се с имунитет в качеството на кандидат за народен представител. Съгласно разпоредбите на Наказателно-процесуалния кодекс, делото е изпратено в Софийска градска прокуратура, като единствена компетентна да разследва деянията, извършени от лица с имунитет. 

От всички събрани до момента доказателства се установява, че престъпната група е била създадена и е действала в периода от 06. 02. 2021 г. до датата на провеждане на изборите за 45-ото Народно събрание. Дейността й се развивала на територията на цялата страна.

Групата била с пирамидална структура. Финансирането й било осигурявано от лице, пребиваващо на територията на страна извън ЕС. 

Организатор и ръководител на групата е собственик и управител на няколко търговски дружества, поддържал непрекъсната пряка връзка по телефон с лидер на политическа партия. Получените указания и информация били предавани от него на други участници. С цел координиране на действията били организирани множество конспиративни срещи в София, Пловдив, Петрич, Карлово и други населени места. 

Сред участниците в престъпната група са кандидат за народен представител, общински съветник и лице със силно влияние в квартали с преобладаващо малцинствено население. Дейността им е била организирана по няколко схеми: установяване на лица на местно ниво, осигуряващи гласоподователи срещу заплащане; предлагане на имотна облага на собственици на търговски дружества, с цел работниците им да гласуват за определена партия; осигуряване на лица, ангажирани срещу заплащане с отвеждане на гласоподаватели до избирателните урни. 

При извършените претърсвания и изземвания в обитаваните от членовете на групата жилища, както и в ползваните от тях автомобили, са били намерени и иззети множество списъци с лични данни на потенциални гласоподаватели, мобилни телефони и лаптопи. 

Участниците в разкритата престъпна група са привлечени в качеството на обвиняеми и са с наложени мерки за неотклонение „задържане под стража“ на две съдебни инстанции. Един от тях е с определена от съда мярка за неотклонение „подписка“, която ще бъде протестирана от прокуратурата. 

Днес, 14. 04. 2021 г., брифинг по случая бе даден от говорителя на главния прокурор Сийка Милева, от административния ръководител на Софийска градска прокуратура (СГП) Илиана Кирилова и Антоанета Панчева, говорител на СГП. 


Още за: арест   жена   Петрич   н.бацанова   Още от: Крими

Принтирай статия
14 коментара
14 Април 2021 16:39 | до Г.П. г-н Гешев
Оценка:
2
 (
6
 гласа)

Всички селски кметове купуват гласове с пари дадени им лично от Мравката. Полицейския шеф им усигурявя полицейска закрила. Господин Главен Прокурор покажете на тия хора че в България никой не е над закона.


14 Април 2021 17:46 | buchi
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

Такова е ...да си толкова глупава и самонадеяна.. да кажат партията поне.. "Дубайски вечери" ..алчнотия и простотия ..в едно със самонадеяност.. Бацанка сега и се еба мамка и то на квадрат.
Беха и пуснали фандък срещу правилна политическа линия ..тя милата взе та налапа бибата с кинтите и сега.... тегаво на дупарата.
Царот на Болканите е пич и не забравя откази... отделно е обидно да ПОДПОМАГАШ НЕГОВ ВРАГ.
Айде чао хотелче, кабелна бензиностанция и некое и друго левче в сметки... и не само в България
Бъдете СМЕЛИ... юруш с гъзето напред


14 Април 2021 17:56 | Ин друг
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Ай са да вийм, журналистот от софето що ки коментира утре


14 Април 2021 17:58 | Шиле попЙорданов
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Искам довечера като гледам бац, водещата да обяви топ новината от България.
Ама надали.


14 Април 2021 19:31 | Тодор
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

Тая е палава като майка си, още като ученичка се раздаваше


14 Април 2021 22:11 | ...
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Пълен шит е тая телевизия


14 Април 2021 22:15 | БАЦ
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Аре у лево. Оная водещата що всяка вечер си казва името. Стига реклама скъпа - никой нема да те вземе. И петричкия журналист от София що ще каже утре/ за да се бъзикат да говори на ке/ нали там са борци за справедливост


15 Април 2021 00:43 | Бай Ху Й
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

Боко го е страх от черепа и ще измисли какво ли не да го държи далече


15 Април 2021 03:08 | петричанец
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Таа Бацанката ни фа еба м.. та таа ни фа разкажа играта сумате години и плащаме за иизмислената кабеларка и ние с простиоот акъл фа наприиме милионерка да и га е... м Майката


15 Април 2021 04:21 | Бореца
Оценка:
3
 (
3
 гласа)

Не знам в Петрич, но гласове в Сандански купуваха хората на герб. Те са ясни на всички. Един провален политик, един борец, един председател на общината и много улични дилъри на гласове.


15 Април 2021 08:54 | острото -горскио
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Дека беше таа бацанова бука, бре


15 Април 2021 15:36 | гражданин
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Какво стана с бюлетините за партия ГЕРБ и преференциите за № 103 в циганската махала? Показани бяха поправките в протоколите, зачеркванията, недоволството на членове на ГЕРБ и писмото изпратено до ръководителя на партията. Защо се мълчи за случая?


15 Април 2021 19:54 | Фалш
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Поредния фалш на управляващите. Знаем кой купува гласове със сигурност не са от бац. Ама ако искате истини скоро ще ги видите и няма да дойдат от прокуратурата


23 Април 2021 14:15 | Милко
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Гласове за герб се купуваха и в Сандански.
Ванчо Чейнджа даваше по 30лева за глас
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар