Условна присъда за благоевградчанин, погубил брат си и приятелката си в зверска катастрофа край Пловдив

30 януари 2021 20:03   4 коментара   15250 прочита


Младият мъж получи 3-годишна условна присъда за смъртта на близките си. За секунди погледнал в телефона на приятелката си и станала белята.

Условна присъда за Мартин Атанасов от Благоевград, който причини смъртта на брат си и приятелката си в жестока катастрофа край Пловдив. Мелето с две жертви стана край Поповица около 10.40 часа на 27 август 2018 година. Сблъскаха се челно благоевградски фолксваген и пловдивски грейт уол.

На място загинаха двама пътници от първата кола - 25-годишният Наско и 21-годишната Мария. Двамата са брат и гадже на водача.

Голфът, шофиран от Мартин, е навлязъл в лентата за насрещно движение и така се е стигнало до фаталния сблъсък. Загиналият Наско е завършил образованието си в Кресна. Работил във верига магазини за продажба на алкохол и цигари. Брат му Мартин пък е възпитаник на Националната спортна академия.

В четвъртък 28.01 той се изправи за първи път пред Окръжен съд. В залата бяха родителите му, както и близките на загиналата Мария Андонова. Последните отказаха да участват в делото като страна в процеса. По време на разпоредителното заседание Мартин призна всички факти и обстоятелства в обвинителния акт. „Виновен съм! Изказвам съболезнования на родителите си, както и на тези на Мария.

Ако можех да върна времето назад, бих го направил. Не бих се качил в колата, никога няма да се кача на кола. Съжалявам”, заяви пред магистратите Атанасов. Мъжът всеки ден преживява случилото се преди две години. Седмица след инцидента той е приет в тежко психическо състояние в болница. Развива посттравматичен стрес, а след време и биполярно разстройство.

„През нощта плаче, търси брат си и приятелката си. Зимата е най-зле психически. Миналата година посетихме Пловдив и след това стана страшно.

Ден след екскурзията ми се обади, че не знае къде е и кой е, загубил се и бе в паника. Малко след това си направи татуси – името на Мария и ликът на брат му. Детето ми е много зле”, каза в съда майката на Мартин.

В залата бащата на момчето поиска от магистратите условна присъда за единствения си син. „Той е моята опора, единствено дете и смисъл в живота”, през сълзи каза бащата на Атанасов, цитиран от Трафикнюз.бг. По време на пледоарията си представителят на прокуратурата – Румен Попов, поиска от съда условна присъда за Мартин с 5 години изпитателен срок.

„Атанасов вече е наказан за тежката катастрофа. На 22-години е причинил катастрофа, в която са загинали брат му и приятелката му.

Причината за инцидента – Мартин се е загледал за секунди в телефона на гаджето му, навлиза в насрещното и се удря в кола челно.

Той е управлявал голфа под допустимата разрешена скорост. Не е бил под влиянието на алкохол или наркотици. Налице е превес на смекчаващите отговорността обстоятелства. Атанасов е съдействал на органите на реда, не е осъждан, признава вина и съжалява”, каза в съдебна зала Окръжният прокурор Румен Попов.

За условна присъда настоя и защитата на Мартин. „Клиентът ми е с изрядна характеристика. За мен в кориците на делото няма нито едно отегчаващо вината обстоятелство. Затова ще помоля за условна присъда под минимума. Няма да пледираме за размера на административното наказание – отнемане на книжката.

Мартин повече няма да се качи на кола, това е неговото желание”, каза адвокат Павлин Куюмджиев. В крайна сметка последната дума бе на съдебния състав. Магистратите признаха Мартин за виновен и му наложиха 3 години "лишаване от свобода", условно с 5 години изпитателен срок. Книжката на Атанасов ще бъде отнета за 6 години.

4 коментара
30 Януари 2021 22:21 | Очевидец
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

В  мвр в момента работят едни кадри които не работят за благото на хората а точно обратното. Ще ви издам знания и факти които са не известни за повечето от вас, да не кажа за 98% от вас. В нашия гдбоп и дирекция вътрешна сигурност имат инструмент за идентифициране на човешките мисли, достатъчно е да имате просто телефон или лаптоп пред себе си. Хора които не са направили нищо биват подлагани на подслушване и на този инструмент за идентифициране на човешките мисли. В нашата държава не е така както казват, че съдия трябва да издаде разрешително за подслушване. Подслушват който си искат, неудобен човек на власта или на някой близък до власта. Познавам човек който е под пълен тормоз от тези същите, изтриват му хора от фейсбук приятелите, бива преследван от години без да е нарушиш закона. Харчат държавен ресурс към хора които не нарушават закона, а тези които нарушават закона са необезпокоявани. Говора, че тези виши полицаи са от най-високите етажи в МВР. Добре дошли в България.


31 Януари 2021 13:39 | глас в пустиня
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

много силна присъда ... определено ще разсмеят агресивните шофьори


31 Януари 2021 23:27 | ...
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

медал защо не му връчихте?


01 Февруари 2021 02:46 | гошо по
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

До Очевидец, човече ти си психично болен и най-лошото е, че няма лек за тебе утре ще превъртиш тотслно и ще заколиш некой, това е лошото
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар