Съдят Васил Божков за поръчителство на убийството на благоевградския хазартен бос Йордан Динов

03 април 2024 20:58   5 коментара   19754 прочита


Прокуратурата е приключила разследването и ще внесе обвинителен акт в съда срещу Васил Божков за поръчителство на убийства и опит за изнасилване. От държавното обвинение съобщиха, че следователят, който разследва Божков е изпратил делото на наблюдаващите прокурори.

Бизнесменът, който миналата година се върна от Дубай, а преди два месеца обяви създаването на своя партия, ще отговаря за това, че е подбудил друг да убие конкурента му в хазартния бизнес, благоевградчанина Йордан Динов, който беше застрелян в центъра на София през 2012 г., както и за покушението срещу Манол Велев през 2015 г., след което той изпадна в кома и почина преди две години. Божков ще бъде съден и за подбуждане към убийство на още един човек с инициали Б. С., посочват от прокуратурата, както и за опит за изнасилване.

Подсъдим по това дело с него ще е и соченият за физически извършител на убийството на Динов – Н. С.

От прокуратурата припомниха, че по разследването за т. нар. дело за „криминални престъпления“ срещу Божков, обвинения са били повдигнати на още шестима души за ръководство и участие в организирана престъпна група за убийства, изнасилвания, принуда и за държане на наркотици.

Разследването за престъпна група обаче е било прекратено, след като не са били събрани убедителни доказателства за участието в нея на петима от обвиняемите.

На окръжната прокуратурата в Плевен пък са изпратени материали срещу Божков и още един обвиняем за изнудване, тъй като то е извършено там. Друг обвиняем – Веселин Б., ще бъде разследван в Благоевград за държане на наркотици.

Отделени са и материалите, по които Божков е разследван като подбудител на атентата с гранатомет срещу Алексей Петров през 2015 г., при който той оцеля. Миналата година обаче Петров беше разстрелян на Витоша, а наскоро Божков беше викан на разпит в полицията и за убийството му.

В началото на годината прокуратурата обяви, че е приключила и делото срещу Божков, свързано с хазартния му бизнес.

В началото на 2020 г. срещу Божков бяха повдигнати 19 обвинения – за това, че от януари 2014 г. ръководи престъпна група, създадена за да извършва принуда, изнудване, длъжностни и данъчни престъпления, подкупи, подбудителство към убийство и пране на пари. Основната част от обвиненията обаче касаят нарушения на Закона за хазарта, като прокуратурата твърди, че от 2014 г. насам не са платени такси за над 700 млн. лева.

Спорът, от който тръгна разследването срещу него е как е трябвало да бъде облагана лотарията след 2015 г. – с 15 на сто върху стойността на направените залози за всяка игра или с 20 на сто върху стойността на получените такси и комисиони. Божков е плащал такса върху комисионните, а разследващите изчислиха, че е трябвало да плати такса върху залозите и така са калкулирани загубите за бюджета.

От своя страна Божков твърди, че е бил изнудван от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов да плаща 20% от печалбата на лотарията, като обясняваше, че е дал директно на Борисов и на бившия финансов министър Владислав Горанов над 60 млн. лева. По неговите твърдения беше образувано и досъдебно производство, но прокуратурата го прекрати в края на миналата година.

В. Василев

Йордан Динов

5 коментара
03 Април 2024 22:47 | Поли
Оценка:
10
 (
16
 гласа)

Двамата братя от Симитли Коле и Павле сутеньорите кога?


04 Април 2024 11:10 | Хунчо
Оценка:
17
 (
19
 гласа)

А Поли симитлишкия айдук и крадец кога?


05 Април 2024 12:03 | Овчаро
Оценка:
1
 (
3
 гласа)

Павката е милярдер


05 Април 2024 21:04 | занзибаро
Оценка:
0
 (
2
 гласа)

тоя комундел и перач на пари що търси-намери, леке бешен и така и умре


05 Април 2024 21:14 | занзибаро
Оценка:
0
 (
2
 гласа)

тоя комундел и перач на пари що търси-намери, леке беше и така и умре
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар