Спецсъдът реши: Жандармеристът от Симитли Д. Кьосев, остава в ареста!

16 юни 2019 17:57   7 коментара   21571 прочита


Той е обвинен в организиране на престъпна група, с цел пласиране на контрабанден тютюн

Преди минути Специализираният наказателен съд остави в ареста жандармериста от Симитли Даниел Кьосев, който беше арестуван вчера при акция на ГДБОП, и обвинен в обвинен в организиране на престъпна група, с цел пласиране на контрабанден тютюн. Пред спец съда Кьсев заяви, че не познавал останалите участници от организираната престъпна група, и че има желание да се прибере у дома си в Симитли, но магистратите не се смилиха над него и го оставиха зад решетките.

Припомняме, че при вчерашната акция на ГДБОП и Дирекция „Вътрешна сигурност“, при която бе претърсен и дома на фамилията Кьосеви от Симитли. Служителят на МВР Д. Кьосев беше задържан, а към наказателна отговорност са привлечени общо 11 души. Акцията на ГДБОП и Дирекция „Вътрешна сигурност“ е във връзка с пресичане на производство и разпространение на тютюневи изделия без бандерол. Установена е и книжарница в Гоце Делчев, където са поръчвани етикети с надписи на известни марки на тютюнопроизводители.

През януари в Специализираната прокуратура бе образувано досъдебно производство по повод сезираща справка от ГДБОП с достатъчно данни за организирана престъпна група, действаща от началото на 2017 г. на територията на цялата страна, с цел производство, държане и разпространение на тютюневи изделия без акцизен бандерол, съобщи говорителят на Специализираната прокуратура Сийка Милева. В състава на групата влизат жители на различни населени места в страната, със стройна организация и разпределение на функциите и ролите им.

В резултат на проведените оперативно- издирвателни действия е установено, че един от членовете на групата е служител на Дирекция „Жандармерия“- МВР. В тази връзка на 12 юни е проведена мащабна специализирана полицейска операция на територията на няколко области в страната, извършени са претърсвания на над 100 адреса, леки автомобили и обиски на лица.

Установени са три нелегални бази със съоръжения и машини за обработка на тютюна, неговото омекотяване, нарязване и пакетиране, като количеството на произвеждания тютюн е около един тон седмично. Всяка база е имала отговорник, който от своя страна е създал мрежа от дилъри, разпространяващи тютюна на крайните клиенти. Установена е и книжарница в Гоце Делчев, където са поръчвани етикети с надписи на известни марки на тютюнопроизводители. При претърсването са иззети над 360 кг тютюн, тефтери, в които се е водело т. нар. черно счетоводство, от които е видно, че в определени периоди печалбата на групата е била над 100 000 лева месечно. Част от членовете на групата са задържани в момент на производство.

Транспортирането на обработения тютюн се е извършвало от т. нар. куриери, каквато функция е изпълнявал и полицейският служител. Нарязаният тютюн за пушене се е продавал в разфасовки от по 1 кг на цена от 45 лв/кг. В резултат от дейността на групата нанесената щета на държавния бюджет от избегнат акциз възлиза на 3 млн. лева.

Служителят на МВР е беше задържан вчера при превоз на 30 чувала тютюн за пушене с личния му автомобил. В повечето случаи е транспортирал тютюна униформен, за да не бъде спиран и проверяван от колегите си.С постановление на водещия разследването прокурор към наказателна отговорност са привлечени 11 души. С определение на Специализирания наказателен съд спрямо петима от тях е взета мярка за неотклонение „задържане под стража“, на двама- „домашен арест“ и на трима- „парична гаранция“.

Днес беше внесено искането за задържане под стража и на полицейския служител, посочи прокурор Милева.Поздравления към служителите на ТСБОП в Благоевград, София град, Сливен, Велико Търново, Перник, Кюстендил и Варна за създадената перфектна организация и координация на действията изказа ст. комисар Стоян Темелакиев.

В резултат на проведените целенасочени, упорити и методични оперативно- издирвателвни действия, първоначално придобитата информация за дейността на групата бе разширена и конкретизирана. Бяха установени поименно всички участници и ролята им в престъпната структура, както и участието на служителя на МВР в престъпната дейност. Незабавно след установяването на този факт, работата по случая продължи в активно сътрудничество с колегите от Дирекция „Вътрешна сигурност“, допълни зам.- директорът на ГДБОП.

За пореден път доказахме, че когато работим съвместно и професионално, резултатите са налице, посочи директорът на Дирекция „Вътрешна сигурност“ ст. комисар Румен Ганев. Доказването на подобна мащабна престъпна дейност изисква не само оперативни умения, но и спазване на необходимата дискретност по отношение на провежданите мероприятия.

След извършен анализ на събраните от данни, изчакахме удобния момент и вчера пристъпихме към задържането на полицейския служител, който работи в системата на МВР от 2015 г. Тревожно е, че има служители на МВР с малък професионален стаж, които все още не са осъзнали, че служат на държавата. Към този момент няма данни за участие на други служители в подобна логистична дейност, каквато е била извършвана от него.

К. Тодоров


Още от: Крими

Принтирай статия
7 коментара
16 Юни 2019 18:47 | Иво
Оценка:
3
 (
3
 гласа)

Имат ли нещо тези Кьосеви с ексченгето Георги Кьосев или е просто съвпадение на фамилии


16 Юни 2019 20:30 | Супеp
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Не нямат нищо общо


16 Юни 2019 23:27 | аспарух
Оценка:
4
 (
6
 гласа)

имат много ясно как да нямат какво лъжеш бе за никой не е тайна каналите за трафик на тютюн и трева създадени от георги кьосев кой го вкара този в играта и него и баща му георги кьосев зад всичко седи той той лично превозва тревата от петрич до благоевград и цялото мвр знаеше защо удариха дъщеря му според вас защото този прекаляваше и му показаха да се спре ама е горят надолу по веригата и не го арествуват аферата с номерата в кат на кой е пак на кьосев стойцов без него и болт неможе да даде той си призна веднъж но кьосев го заплаши с отвличане и изнасилване на дъщеря му ако каже нещо и стойцов се изплаши затова е ходил и ревял в аееста с икона в раце от страх от георги кьосев и преди всяка акция този все на лозеница отива как става а я се събодете вече


17 Юни 2019 09:21 | стоян илиев
Оценка:
3
 (
3
 гласа)

Леле каква легенда, стани прокурорски свидетел, майко мило, това са приказки в стил едно градско перекенде


17 Юни 2019 09:54 | Gg
Оценка:
1
 (
3
 гласа)

Явно този с коментара който защитава тъпите алчни ченгета е един от тях!
Един от най корумпираните полицай в България е този Кьосев и той стой зад това не само сина му!
А сега и тоя големия тарикат където сина му бил невинен и не знаял какво вози да си даде оставката


17 Юни 2019 11:32 | ...
Оценка:
0
 (
2
 гласа)

С тъпите си анонимни коментари се разбира колко сте запознати със сичко в тази държава. Освен да плювате хората и да си изливате омразата и завистта друго нищо не знаете.


18 Юни 2019 01:18 | ...
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Този добре, че не работи във вътрешна сигурност щото ви е спукана работата.
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар