РП – Кюстендил започна разследване на мега кражбата на ток от „Фермите за копаене на биткойни"

13 август 2020 13:08   1 коментар   3462 прочита


Под ръководството на Районна прокуратура – Кюстендил се води разследване по образувано досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 234в, ал. 1 от НК и по чл. 195, ал. 1, вр. чл. 194, ал. 1 от НК.

Поводът за него е постъпило съобщение от длъжностно лице за неправомерно осъществено присъединяване към електроразпределителната мрежа. На 11.08.2020 г., на ул. „Прогона“ в гр. Кюстендил, от трафопост ТП „Затвора“, било констатирано незаконно отнемане на електрическа енергия от владението на собственика „ЧЕЗ Разпределение България“ АД.

В хода на изясняване на случая са били извършени огледи на местопроизшествие – два трафопоста. Претърсени са били сгради на ул. „Оборище“ и ул. „Прогона“ в града, стопанисвани от С.К. от гр. София. Било е установено, че в тях са изградени т.нар „ферми“ за добив на криптовалута.

Налице са били майнинг устройства (ригове), компютърни компоненти, система за охлаждане от вентилатори, въздушна електрическа инсталация за захранване на майнинг устройствата и свързаните с тях различни компоненти.

С оглед установяване периода на ползването на всяко от устройствата, както и изчисляване на точния размер на нанесената щета от извършеното престъпно деяние, предстои назначаване на техническа експертиза. Действията по разследването продължават.

П.Иванова

 


Още за: разследване   кражба   ток   Още от: Крими

Принтирай статия
1 коментар
13 Август 2020 14:19 | Иван
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Кога ще дойдоте и на туричка черква
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар