Разбиха оглавявана от рилчанина К. Балабанов трансгранична престъпна група

20 октомври 2010 00:20   10 коментара   31864 прочита

Огранизирала кражби и пласиране на лукс коли по канала България-Германия-Франция-Испания

Кюстендилски ченгета и испанските им колеги разбиха организирана престъпна група за незаконен трафик на крадени лизингови коли, ръководена от Константин Балабанов от град Рила.

Мозъкът на канала " 27-годишният Константин Балабанов, бе арестуван от испанските колеги, каза директорът на ОД на МВР в областния център комисар Георги Джоглев.

Операция "Бала" имаше за цел разкриване на схемата, по която членове на българския кримиконтингент, установили се в Испания, "зареждали" тамошната мафия със скъпи возила, крадени в България, обясниха кюстендилски криминалисти работили по операцията. След като стигали в Испания, колите били продавани в други страни от Европейския съюз.

Още през август на летище "Прат" в Барселона Константин Балабанов е бил арестуван. Разследващите от двете страни установили, че той ръководи организирана престъпна група, съставена от български, германски, чешки и испански граждани, занимаващи се с незаконен трафик на МПС на територията на Испания, Германия и България.

По операция "Бала" са работили от април криминалисти от Кюстендил и София съвместно с испанските им колеги. Групата се занимавала с кражба на скъпи автомобили, най"често взети на лизинг. След като ги задигали в България, фалшифицирали номерата на рамата и документите за собственост. Преработката на крадените лизингови автомобили ставала в Германия. Там чрез използване на невярна документация колите били регистрирани като собственост на фиктивни фирми. Впоследствие били закарвани в Испания, където били излагани за продан в автокъща в град Памплона. След продажбата колите били обявявани за откраднати пред лизинговите компании.

Ръководителят на престъпната група Константин Балабанов разполагал с широк кръг от контакти в подземния свят, благодарение на които имал възможност да намира крадени автомобили. С добра организация той успявал да транспортира крадените лизингови возила до Германия. Закарването дотам извършвали "шофьори-мулета". Освен за скъпи коли групата под ръководството на Балабанов прилагала същата схема и по отношение на селскостопанска и строителна техника.

В хода на операцията са задържани шестима в испанските градове Памлона, Овиедо, Мадрид и във Франция.

За неутрализиране на дейността на престъпната група в България в Районна прокуратура - Дупница е образувано досъдебно производство. Извършени са процесуално-следствени действия в дома на бащата на Константин Балабанов - собственик на вехтошарница, и са открити незаконно притежавани 5 пушки, 3 револвера и боеприпаси с различен калибър. По време на акцията във вехтошарницата е открит и документ, пряко свързващ лидера на групата с популярния Антон Петров-Хамстера.

В момента има издадена Европейска заповед за арест на името на Константин Балабанов, на основание на която настояваме той да бъде предаден на българските съдебни органи. Това ще стане след приключване на процесуално-следствените действия и излежаване на наказанието му в Испания, казаха от Кюстендилска окръжна прокуратура, която упражнява контрол над дейността на Районната прокуратура в Дупница.

10 коментара
20 Октомври 2010 05:59 | 23
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Нещо не ми стана ясно - испанската полиция или комисар Джоглев откриха престъниците.


20 Октомври 2010 17:28 | policeman
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

По добре изобщо да не го предават на българските съдебни власти защото всички знаем какво ще се случи: Поради липса на доказателства - оправдан!


20 Октомври 2010 20:49 | бг
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Съгласен съм със неизвестния, във Рила има много престъпници които се знаят от Полицията и нищо не се случва. Ето някои имена; Атанаско Параходо, Коце Папуджииски, Мите Белята, Методи Дзилата полицията ги знае но нищо не прави. Няма закони в тая държава.


28 Октомври 2010 18:55 | КАТЯ
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

МОЖЕ ЛИ ТАКОВА НЕЩО НЕМОЖЕ ДА ОБВИНЯВАТЕ ХОРАТА ХЕЙ ТАКА АЗ ЖИВЕЯ В ГРАД РИЛА И НИЩО ЛОШО НЕ САМ ЧУЛА ИЛИ ВИДЯЛА ОТ ТЕЗИ МОМЧЕТА .ТЕ НЕ СА НИКАКВИ ПРЕСТЪПНИЦИ ДО КОГА ЩЕ ГИ ОБВИНЯВАТЕ НЕ ВИ ЛИ Е СРАМ БЕ ХОРА АБЕ ОПРАВЕТЕ СЕ ВИЕ . ДОКОГА ЩЕ ИМА ТОЛКОВА ЗЛОБА ДА ОБВИНЯВАТ НЯКОИ БЕЗ ПРИЧИНА.


29 Октомври 2010 10:54 | вв
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Абе господин бг защо не си напишеш името може би ти си единствения престъпник в Рила и не си признаваш и затова обвиняваш други


17 Януари 2013 11:09 | ali
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

ти като ги знае6 вси4ки за6то не свидетелсва6 сре6то тях а а се прави6 на голямата работа .....
я ми кайи как да се препитават тя хора в тая скапана дарйава ако няма пакива хора дарйавата 6те фалира ства вапрос за хора които вкарват пари в дарйавата
*Кирилизиран коментар.


17 Януари 2013 11:19 | ali
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

ти бе отворко какви данаци пла6та6 а 100% сам сигурен 4е ни6то
като не са ти ясни някои работи поне не ги коментираи да се излага6
в момента дарйавата се препитава от горбет4ии или да ти го кайа по- просто от хора които работят
изван ( Булгаристанпростаклар) ако иска6 другя пат 6те има6 и превод на БГ
*Кирилизиран коментар.
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар