Прокуратурата с подробности за акцията и арестите на приближените до Васил Божков в Сандански и София

04 юли 2020 12:34   12 коментара   33054 прочита


След вчерашната акция в Сандански и столицата бе задържан дясната ръка и шеф на охраната на Васил Божков, Веселин Балтов. Веселин е отговарял за сигурността на Божков дълги години. В столицата антимафиотите задържаха и бивш служител на МВР.

От прокуратурата изнесоха още подробности за арестите. В жилище в  Сандански е намерено високорисково наркотично вещество, разделено на дози.

След анализ на събраните доказателства наблюдаващите прокурори преценяват, че са налице основания за привличане към наказателна отговорност на две лица за участие в организираната престъпна група с ръководител Васил Божков. С прокурорско постановление Сл.М. и В.Б. са задържани за срок до 72 часа. На 5 юли 2020 г.

Специализирана прокуратура ще внесе в Специализирания наказателен съд искане за взимане на мярка за неотклонение „Задържане под стража" за всеки от тях. Във връзка с открития снимков материал и профили с лична информация на магистрати и членове на техните семейства в имот на лице, свързано с обвиняемия Васил Божков, до внасянето на обвинителен акт срещу същия и членове на организираните престъпни групи по съответните досъдебни производства,

Прокуратурата на Република България преустановява всякакви коментари по твърдения, направени от лица, привлечени в качеството им на обвиняеми.

В хода на проведените на 03.07.2020 г. действия по разследване под ръководството и надзора на Специализирана прокуратура във връзка с досъдебно производство срещу организирана престъпна група за извършване на убийства, изнудвания и други тежки престъпления, с ръководител обвиняемият Васил Божков, на адрес в кв. „Симеоново” в столицата, е открит снимков материал и профили, съдържащи лични данни на магистрати, членове на техните семейства, както и снимка на висш служител в Министерство на вътрешните работи, съобщиха от прокуратурата.

Профилите на магистратите, ангажирани с разследванията срещу Васил Божков, съдържат, както техни лични данни (домашни адреси, ползвани телефонни номера и др.), така също и подробна информация за членовете на техните семейства, включително и за непълнолетни и малолетни лица. В един от профилите се съдържа указание за заснемане на магистрат, както и за проследяване на член на неговото семейство. В друг от профилите се посочва, че адресът на магистрат е установен чрез „техническо средство”.

На адреса в кв. „Симеоново” са открити разпечатани публикации с идентично съдържание (за разпоредена от министъра на финансите проверка на дружествата, с предмет на дейност хазарт), в шест информационни сайта.

Открито и иззето е неподписано копие от постановление от прокурор при Софийска районна прокуратура от 2018 г. за отказ от образуване на досъдебно производство. Преписката е била образувана по уведомление от Министерство на икономика, съдържащ данни за извършени престъпления, свързани със злоупотреба с европейски средства.

В хода на проверката са били разпитани служители на Министерство на икономиката, а също така и Лиляна Деянова, в качеството й на управител на търговско дружество, Ася Йочева, в качеството й на представляващ търговско дружество, Александър Ангелов, в качеството му на управител и съдружник в търговско дружество.

По повод откритото копие е разпоредена незабавна проверка за случая.

При претърсването на друг адрес в столицата, ползван от охранителна фирма, са иззети документи, относими към предмета на доказване на делото, компютърни конфигурации, както и голяма сума пари с неизяснен произход.

В жилище в гр. Сандански е намерено високорисково наркотично вещество, разделено на дози.

След анализ на събраните доказателства наблюдаващите прокурори преценяват, че са налице основания за привличане към наказателна отговорност на две лица за участие в организираната престъпна група с ръководител Васил Божков. С прокурорско постановление Сл.М. и В.Б. са задържани за срок до 72 часа. На 5 юли 2020 г. Специализирана

прокуратура ще внесе в Специализирания наказателен съд искане за взимане на мярка за неотклонение „Задържане под стража” за всеки от тях.

Във връзка с открития снимков материал и профили с лична информация на магистрати и членове на техните семейства в имот на лице, свързано с обвиняемия Васил Божков, до внасянето на обвинителен акт срещу същия и членове на организираните престъпни групи по съответните досъдебни производства, Прокуратурата на Република България преустановява всякакви коментари по твърдения, направени от лица, привлечени в качеството им на обвиняеми.


Още за: акция   Божков   Сандански   София   арести   Още от: Крими

Принтирай статия
12 коментара
04 Юли 2020 12:47 | Axcac
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

Оръжия може ама наротици нема как


04 Юли 2020 12:58 | ����
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

Нещо го бъркате с някой Весо


04 Юли 2020 14:40 | Санданчанин
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Р


04 Юли 2020 14:43 | Санданчанин
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Сега е ред напродавачите на скреч тикетите и те са свързани с Черепа


04 Юли 2020 14:45 | ���
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Недагавия чипонка кога?


04 Юли 2020 14:55 | Санданчанин
Оценка:
3
 (
3
 гласа)

В България никой за никого не трябва да работи защото го грози арест за съучастничество.


04 Юли 2020 16:20 | agent08
Оценка:
2
 (
4
 гласа)

Фашизъм в действие! Продължавайте да се кланяте на Толупа!


04 Юли 2020 17:03 | Кюлче у чекмедже
Оценка:
1
 (
3
 гласа)

Верваме ви, както ви верваме че Доган и Пеевски са светци хъ хъ хъъъ


04 Юли 2020 17:10 | Балък
Оценка:
2
 (
4
 гласа)

С тези действия на Каскета, Божков почва да ми става симпатичен.


04 Юли 2020 17:56 | Зеленчекопродавачка
Оценка:
-1
 (
1
 гласа)

Този в Сандански ще лежи дълго винаги така става бабаму живка ще я измъчат на сергията да им вади едвам ходи ама я бутат да работи


05 Юли 2020 08:21 | Стефанов
Оценка:
3
 (
3
 гласа)

Ясно е едно - бандитите и мошенниците трябва да бъдат наказани. Независимо дали тези, които сега разследват, или тези, който утре ще. Само се питам едно нещо, без да съм юрист - редно ли е каквото ново открият моменталически да го пускат из медиите? Така не се ли затруднява хода на разследването и евентуално на процеса впоследствие? Възможно е по този начин да се формират определен тип обществени нагласи. Но от друга страна обществото по никакъв начин не би трябвало да влияе на решенията на съда. Оттук се налага изводао, дали тези медийни изяви на прокоратурата имат не толкова правни, отколкото политически цели?


05 Юли 2020 08:32 | ��
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Ако животът на обикновен човек е в опасност
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар