"Пробация" и глоба за пенсионерка от Петрич, продавала незаконно маркови дрехи

13 октомври 2019 11:36   7 коментара   31731 прочита


Пенсионерка бе осъдена след като в магазина ѝ за дрехи в Петрич бяха открити дрехи, обозначени с марки, за които тя нямала разрешение да продава.

Петричанката бе глобена с 500лв и наказана с "пробация", като в рамките на 8 месеца два пъти седмично ще трябва да се среща с пробационен служител и да потвърждава адресната си регистрация.

До наказанието се стигна, след като при проверка от органите на реда, в търговския обект, собственост на жената, бяха открити тениски, дамски потници, спортни якета, анцузи и детски дрехи, с марки, които тя нямала право да пласира. L. Vuitton, Converse, Nike, Adidas са само част от незаконните артикули, предлагани в магазина в центъра на Петрич.

Вещите на обща стойност 4738лв бяха иззети и предадени за съхранение в полза на държавата, докато трае съдебният процес. Съдия Р. Митева от Районен съд Петрич нареди дрехите да бъдат унищожени, а продавачката да поеме съдебните разноски, които възлизат на почти 500лв.

П. Пенева


Още за: магазин   съд   марки   дрехи   Още от: Крими

Принтирай статия
7 коментара
13 Октомври 2019 13:36 | Стан
Оценка:
2
 (
4
 гласа)

Или не сте разбрали или стоката не е оригинална. Ако се внася от ЕУ и се продава на територията на ЕУ, това НЕ Е нарушение и НЕ трябва съгласието на представителя на марката. Тълкователното решението на ВКС:

http://www. vks. bg/vks_p10_32. htm

Най-важното от него:

"Р Е Ш И :

1. Осъществяваният без съгласието на притежателя на марката внос на оригинални стоки, знакът на марката върху които е поставен със съгласие на притежателя й, не представлява нарушение на правото на регистрирана марка по смисъла на чл. 73, ал. 1 във вр. с чл. 13, ал. 2, т. 3 от Закона за марките и географските означения.

2. Отклонява искането на Председателя на Върховния касационен съд за издаване на тълкувателно решение по втория въпрос. "


13 Октомври 2019 13:43 | Xxxx
Оценка:
-3
 (
7
 гласа)

А продавачката представила ли е фактура и касова бележка че стоката е закупена от официален представител? Много разбирачи в тоя сайт?!


13 Октомври 2019 13:48 | Робот
Оценка:
5
 (
5
 гласа)

Оригиналността на стоката не се доказва с фактура или касова бележка. Има го споменато в горепосоченото решение на ВКС...


13 Октомври 2019 13:58 | Адвокат
Оценка:
5
 (
5
 гласа)

Не е нужно стоката да е купувана от официален представител, поне не на територията на ЕУ, стига стоката да е оригинална разбира се! Това е един от принципите на отворения общ европейски пазар.


13 Октомври 2019 14:31 | Смях
Оценка:
16
 (
16
 гласа)

Стоката няма да бъде унищожена, а всички в КАТ ще ги разграбят както всичко конфискувано и след това продажба..


14 Октомври 2019 07:56 | ....
Оценка:
9
 (
9
 гласа)

Точно така-в магазините на полицаите се продава конфискуваната стока (поправям се- в магазините на жените на полицаите на търговската улица)


14 Октомври 2019 07:59 | Хасан
Оценка:
6
 (
6
 гласа)

всички полицай ще носят маркови дрехи след като са конфискували а жената ще отнесе глоби, наказания и т н.
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар