Полицаи и митничари от Петрич осъдиха държавата за неизплатен извънреден труд

15 юни 2020 15:42   2 коментара   9919 прочита


В последните дни графикът на Районен съд Петрич е изпълнен с дела, заведени от служители на различни звена на МВР за неизплатен извънреден труд. Те претендират за дължимото им за периода от септември 2016г. до септември 2019г. въз основа на заповед на министъра на вътрешните работи от 2014 година, съгласно която за всеки отработен нощен час или за част от него между 22:00 и 06:00 часа на държавните служители се изплаща допълнително възнаграждение за нощен труд в размер на 0,25лв. 

Десетки младши и старши полицейски инспектори, автоконтрольори, водачи на специализирани автомобили както и инспектори по охрана на държавните граници заведоха дела. Изработените от тях часове, за които не са получили полагащото им се възнаграждение са хиляди, а общата сума с полагащата им се лихва възлиза малко над 55 000лв. С исковете се зае съдия Андрей Николов, който разгледа всеки от тях по отделно с помощта на експерт, който да пресметне часовете извънреден труд на държавните служители, изготвяйки съдебно-счетоводна експертиза. Магистратът отсъди в полза на ищците, а Областната дирекция на МВР-Благоевград и Главна дирекция "Гранична полиция" ще трябва да платят съдебните разноски на служителите си, както и задължителните държавни такси и възнагражденията на вещите лица, общата сума за което е почти 20 000лв.

Припомняме, че през 2019 година Районния съд в Петрич също бе залят с искове на служителите от системата на МВР, чрез които по съдебен път те настояха да получат изработените си допълнителни възнаграждения. Подобни дела се водиха също от колегите им в Благоевград и Гоце Делчев. В Петрич само миналата година бяха заведени над 150 дела, а в Благоевград - над 55. Положението е идентично и в останалите съдилища в страната. 

Припомняме, че по повод ниското заплащане, полицаи организираха протест навръх професионалния си празник през лятото на 2019г. и поискаха унизителните 25 стотинки да бъдат увеличени до 2,50лв. допълнително за всеки час положен извънреден труд.

Справка в Окръжен съд Благоевград обаче сочи, че голяма част от решенията биват обжалвани от страна на държавата, а на по-горна инстанция - отменяни.

Г. Георгиев


Още за: полицаи   Петрич   съд   Още от: Крими

Принтирай статия
2 коментара
15 Юни 2020 22:32 | Митко
Оценка:
3
 (
3
 гласа)

Как така в единия съд печелят, а в другия губят .... по различни закони ли работят в различните съдилища ....


16 Юни 2020 06:23 | Стефанов
Оценка:
3
 (
3
 гласа)

До Митко. Много си прав. У нас законите са като врата насред полето - будалите минават през нея, тарикатите я заобикалят. Проблема е в писането на законите. Направени са така, че да може да се тълкуват- едни ги разбират така, други - другояче. Ами Конституционният съд - той работи с тълкувателни решения. Значи така е заложено в системата, а тя явно е грешна. Направил си нещо престъпно - толкова години. Точка. Ама той бил такъв, бил онакъв, това му повлияло, друго му попречило... Уважаеми законодатели, седнете и напишете законите така, че да не може да се разбират кой как му изнася. Така ще улезните Съдебната система, ще намалите условията за корупция и ще респектирате престъпните намерения. А иначе за момчетата - прави са да си търсят правата. Много често се подиграват с труда им...
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар