Подробности за акцията срещу кабелните оператори! 10,5 млн. лв. са щетите, които за 2 месеца са нанесени на носителите на права от големи български, национални телевизионни програми

16 юни 2019 10:21   5 коментара   6398 прочита


Проведени са процесуално - следствени действия на територията на няколко града в страната, касаещи незаконно предаване на телевизионни програми, без уредени авторски права, заяви комисар Явор Колев на брифинг в ГДБОП. На него присъства и Тинка Капитанова, директор на Дирекция "Контрол" в КРС.

На 13 юни бяха проведени действия по разследване по образувани досъдебни производства в прокуратурите на Благоевград, Кърджали, Бургас и Петрич. Те бяха насочени към събиране на доказателства, свързани с извършване на престъпна дейност, а именно - излъчване на телевизионни програми без уредени авторски права.

В хода на действията по разследване в градовете Дупница, Кюстендил, Гоце Делчев, Петрич, Сандански, Кърджали и Бургас бяха иззети множество технически средства, чрез които телевизионен сигнал се разпространяваше до потребителите в съответните градове. Комисар Колев уточни, че тази операция е проведена по сигнали от правоносители, които са установили, че техните програми се излъчват от кабелни оператори, като не се плащат авторски права. Щетите, които за 2 месеца са нанесени на носителите на права от големи български, национални телевизионни програми, са над 10, 5 млн. лева, допълни още Колев.

Предмет на изземването са били само устройства, които имат отношение към разпространението на телевизионни програми. Легалната дейност на операторите, именно по разпространението на интернет, не е била засегната и не са били изземвани такива устройства. В Бургас и Сандански са иззети сървъри, имащи отношение към мобилно приложение за разпространение на телевизионни програми.

Разбирам притесненията на гражданите, затова че са останали без тв програми, но обстоятелството, че те са излъчвани от оператори, които не са имали уредени авторски права, е престъпление по смисъла на НК. Беше необходимо да се обезпечат доказателства по наказателните производства и прекратена престъпната дейност", добави той. По думите му, при операцията нито един от управителите на проверяваните оператори не е оказал съдействие.

Комисар Колев обясни, че продължава работата по образуваните досъдебни производства, които са за данъчни, финансови престъпления и за престъпления срещу интелектуалната собственост. Той поясни, че са иззети технически устройства, документация и след извършване на необходимите експертизи ще бъдат повдигнати обвинения срещу управителите на тези дружества. Законът предвижда присъди "лишаване от свобода" до 5 и до 8 г. по посочените текстове, припомни той. Към момента няма пиратско излъчване на телевизионни програми в Сандански, Петрич, Бургас, Кърджали, Гоце Делчев, Дупница и Кюстендил. В Гоце Делчев, Дупница и Кюстендил се твърди, че разпространената интернет услуга е била спряна.

ГДБОП работи по противодействие на кабелното пиратство от 1998 г. като тогава пиратството в кабелните мрежи беше 100%", припомни комисар Колев. Сега от 2, 4 млн. абонати на кабелна телевизия по твърдение на операторите около 50-60% са обхванати от легално разпространение на телевизионни програми“, каза още Колев.

Тинка Капитанова уточни, че Комисията за регулиране на съобщенията няма правомощия по отношение на съдържанието на съобщенията. Задължението на предприятията, които са регистрирани да осъществяват електронни съобщения, е ежегодно да декларират броя на абонатите. Събраната информация се обработва и анализира и се предоставя ежегодно в годишен доклад на комисията.

5 коментара
16 Юни 2019 12:49 | Никола
Оценка:
9
 (
11
 гласа)

Изпълнявате поръчка, слугувате на Домусчиев и Делян.


16 Юни 2019 13:31 | Димитър
Оценка:
8
 (
8
 гласа)

Добре че Домусчиев купи Нова, та да заловите нарушителите .ИДИОТИ!!!!!


16 Юни 2019 14:16 | Никола
Оценка:
9
 (
9
 гласа)

В нова тв вече няма да чуете лоша дума за герб, Сотир, Делян, кадърни разследващи журналисти бяха изгонени, спират се предавания (крешящ пример е господари на ефира, които разкриват схемите на кметове и общински съветници от герб), въобще трите прасета купуват текевузии, вестници и сайтове, оромиват мозъците, а по свобода на словото сме на 111 място от 145 държави.


17 Юни 2019 10:52 | ЙЙЙ
Оценка:
3
 (
3
 гласа)

В ПЕТРИЧ БАЦАНКА СЕ НАПЪЛНИ С ПАРИЧКИ, А КАКВО СЕ ОКАЗА, ЧЕ Н Е Е ПЛАЩАЛА
ЗА ЛИЦЕНЗИ..... Е НАСТЪПИ ВРЕМЕ ЗА РАЗПЛАТА.....


17 Юни 2019 11:20 | Анонат
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

Чудя им се на акъла на кабелните оператори Абе спрете Тея от нова телевизия и бТВ, да ги видя тогава и без това дават само пропаганди новини и турски сериали
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар