Плачът на една майка разчувства съдебната зала в Благоевград. Разпитваха свидетели по делото срещу отровителя с ракия Тейфи от Якоруда

07 ноември 2018 11:19   2 коментара   23933 прочита


„Не видях детето си ни живо, ни умряло “ – изплака Айше М., майка на едно от умрелите момчета

Днес Окръжен съд - Благоевград разпита свидетели по скандалното дело от преди три години, когато шестима души от Якоруда намериха смъртта си, след като пили ракия, продадена им от бизнесмена Тейфи Мекльов.

Съдебната зала се оказа тясна за всички заинтересовани по делото. Явиха се свидетели, роднини на починалите, криминални полицаи, дори един свидетел, доведен лично от служител на реда, след като отказал да се яви на други заседания. Много от призованите свидетели и граждански ищци не се явиха, обявявайки в писма до съда, че или нямат пари за транспорт, или адвокатите им, които ги представляват, нямат възможност да се появят на делото.

Първата разпитана свидетелка буквално разтърси всички в залата. Айше М. е майка на едно от умрелите момчета и научила за трагична смърт на единствения си син по телефон, след като брат ѝ Мехмед ѝ се обадил.

„Работя 10 години в Италия, от началото бях просякиня, събирах пари от милостиня. В последствие си намерих по-добра работа, гледам възрастни, много болни хора. Пращах на сина си Вайдин пари, направихме голяма къща в Якоруда. Защо ми е сега, него го няма.“

Майката Айше се събудила във фаталната сутрин през 2015 г. от звън на телефон. Обадил ѝ се брат ѝ Мехмед с думите „Вземи някакви хапчета, ще ти казвам нещо“. Именно тогава той съобщил на сестра си, че единственият ѝ син е мъртъв.

„Не помня нищо след това, загубих съзнание“- проплака пред съдия Маргарита Коцева, Айше.

Адвокатът на обвиняемия и прокурора по делото не спряха да разпитват майката, докато тя не рухна психически: „Синът ми не е бил алкохолих, пиеше малко, не винаги. Не работеше, защото аз го издържах. Не можах да дойда за погребението, прибрах се два дни по-късно и не видях детето си ни живо, ни умряло. Само неговите снимки ми останаха“- завърши Айше, и разплакана напусна скамейката.

След нея застана за разпит Илия В. – служител от криминална полиция на МВР.

„Преди около три години, точно на Стефанов ден, ни разпоредиха да отидем в Якоруда. Много хора умрели, след като се натровили с ракия. “ – започна своя покъртителен разказ той. Когато пристигнал там, а и дни след това, той поддържал връзка с един от мъжете, който бил откаран в болница след отравяне.

„Свидетелят Црънков беше изписан от токсикологията в Пловдив и веднага дойде в полицията в Якоруда, където трябваше да даде показания. Той заявил, че бил на гости на негов приятел, където с още един мъж пили ракия. Ден по-късно, домакинът ги поканил отново на гости, като казал, че имал нова ракия, този път плодова. “- разказа още служителят на МВР.

Домакинът от трагичната вечер споделил с гостите си, че ракията била закупена от Тейфи Мекльов срещу сумата от 6, 00лв. за литър. Тя била сложена в пластмасова бутилка на Кока-Кола.

Делото продължи с разпита на останалите свидетели.

Припомняме че, ракията уби шестима мъже от Якоруда, а други седем бяха приети с токсично отравяне в болница. Пласьорът на алкохола, в който бе открит метанол, Тайфи Мекльов бе обвинен за търговия с опасно за здравето питие, причинило смърт на повече от едно лице. Той твърди, че ракията менте е донесена в цеха му от Юсуф, който впоследствие почина, за сбирката по Коледа, а от него било мезето. Съдът обаче не му повярва и му наложи постоянна мярка „задържане под стража“. През годините мярката бе промяна до „домашен арест“, а днес Тейфи дойде в съда с адвоката си.

С. Петров


Още за: съд   дело   прокурор   Още от: Крими

Принтирай статия
2 коментара
07 Ноември 2018 21:07 | Асан
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

Ето 6 човека в гроба а този се разхожда на свобода Това е сействителността с капаната ни родина В която никой вече не желае са остава


08 Ноември 2018 10:53 | Иван
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

Не го мислете този има милиони и се правени на искупителна жертва.... А и все пак щерка му е любовница на Таки
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар