Параджията Й. Ангелов даден на съд за изчезнали 5 т нафта

31 август 2011 00:12   4 коментара   23184 прочита
Л. Анчев
Л. Анчев


Л. Анчев

Общият работник на 5-о ОУ "Христо Ботев" в Кюстендил Йордан Ангелов ще отговаря пред съда за изчезналите над 5 т нафта по времето, когато сегашният областен управител Любомир Анчев бе директор на спортното училище "Васил Левски". В сградата, намираща се в кв. "Могилата" на Кюстендил, се помещават две училища - 5-о ОУ "Христов Ботев" и спортно училище "Васил Левски". Те си делят не само стаите, но и парната инсталация, обясниха директорките на двете школа.

Параджията обаче е на щат в 5-о ОУ "Христо Ботев", обясни директорката на спортното Валентина Райчева. В момента срещу Ангелов се води гражданско дело за изчезналата нафта. Той е даден на съд от директорката на 5то ОУ Искра Владимирова. За случая има и наказателно производство в Кюстендилска районна прокуратура още от края на миналата година, но разследването е срещу неизвестен извършител и се наблюдава от прокурор Крум Крумов. Работата по случая продължава, казаха от държавното обвинение.

Както "Струма" писа, далаверата лъсва, след като главните счетоводители на двете школа отказаха да подпишат документи, оправдаващи изчезването на нафтата, и от кметството назначиха проверка по случая.

По време на одита стана ясно, че петте тона нафта са изчезнали след почистване на парната инсталация, разпоредено от тогавашния директор на спортно училище “Васил Левски” и настоящ областен управител Любомир Анчев.

В доклада на одиторите е записано, че в периода 2008-2011 година има злоупотреби с нафтата, предоставена за резерв, тъй като кюстендилските училища вече от години се отопляват с природен газ.

През 2009 г. Любомир Анчев, като директор на спортното училище, сключва договор с русенската фирма “Брай Муч Филипови” за почистване на цистерните, в които се държи нафтата.

Парадоксите в договора са много, като се започне с факта, че контрактът за бартер работа срещу стока, а стоката е никому ненужната според Анчев утайка от горивото. На въпросния договор липсва подписът на директора на 5-о ОУ “Христо Ботев” Искра Владимирова, който е задължителен, тъй като двете училища ползват една и съща сграда, една отоплителна инсталация и горивото е общо.

От документите, до които се добрали одиторите, става ясно, че при почистването на 16 април 2009 г. от котлите за съхранение на нафта са изтеглени 2 тона тежки фракции от общото количество 4.5 тона. Освен това договорът е сключен след почистването на цистерните. В крайна сметка липсите на нафта в двете училища са над 5323 литра на обща стойност 7545 лв., е записано в одитния доклад на проверяващите.

Намереното количество нафта на 19 януари 2011 година е 2016 литра, а търсената наличност по счетоводни данни е 7355 литра, т.е. липсата е над 5 тона, пише в заключението на проверяващите.

Първоначално параджията се опитал да обясни изчезването на 5-те тона нафта с преразход по вина на горелката, но техническа екпертиза отхвърли твърдението му.

Любопитното е, че договорът, подписан от Любомир Анчев с русенската фирма, не е предаден за осчетоводяване нито в счетоводството на спортното училище, нито на основно училище “Христо Ботев”. Протоколът от почистването е предоставен едва през 2010 г. на директорката на 5-о ОУ Искра Владимирова от Валентина Райчева, настоящ директор на спортното училище.


Още за: Й. Ангелов   съд   нафта   Още от: Крими

Принтирай статия
4 коментара
31 Август 2011 11:45 | дупничанка
Оценка:
4
 (
6
 гласа)

Леле, леле това са управниците от герб! Съд за този човек! По-скоро да текат и делата срещу Милеви в Тоби, зареждащи детските градини на високи цени за бедните деца! Дела и срещу жената на Матейката и Ени !Спрете се господа не всичко е пари, има и човещина!


31 Август 2011 11:51 | До бай Милчо Виячки
Оценка:
5
 (
5
 гласа)

Бай Милчо, ти не можа да намериш справедливост за снаха си, но има Небесен съд, и нашия Бог Исуса Христа не са го признавали и са го осъдили несправедливо! Но в библията пише:"Ето Аз ида да дадам на всекиму според делата му!..... "Послание на Йоан, последна глава!


31 Август 2011 12:43 | вморо
Оценка:
5
 (
5
 гласа)

Само така, няма да гласуваме за герб!


31 Август 2011 17:54 | гражданин
Оценка:
3
 (
3
 гласа)

Дано прокуратурата си свърши работата!
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар