Обирът в митница Благоевград: Сложно уравнение с много неизвестни! Колко точно са парите? Кой помогна на крадците?

21 януари 2020 13:25   12 коментара   13804 прочита


Почеркът им наподобява кражбата в базата на бизнесмена Евгени Крънджилски!

Трети ден обирът в Митница Благоевград е най-коментираната тема. Крадци проникнаха в административната сграда навръх Атанасовден и успяха да разбият 4 каси, съдържащи веществени доказателства по административни митнически дела. Официално от прокуратурата съобщиха, че парите са около 230 хиляди, като сред тях има фалшиви долари.

Откраднати бяха и голямо количество германски марки, гръцки драхми, както и накити, част от които бяха ментета. Неофициално се говори, че все още обаче не може да се каже каква е открадната сума, тъй като не е направена ревизия. В полицията започнаха разпити на всички имали допир до склада, в който са били разбитите 4 каси. Около 70 са хората, които са имали достъп до мястото, казаха за struma. com запознати.

Сериозна е работата, която трябва да свършат полицаите, които започват разследването си абсолютно на тъмно. Крадците, които добиха прозвището "Мокрите ", тъй като пак по данни на прокуратурата пуснали водата на тече, за да заличат следите, не се разпознават на камерите, мястото откъдето са влезли е в абсолютен мрак и камерите са записали само силуетите им. Според запознати те познавали добре мястото, което ще щурмуват, въпреки лабиринтите от кабинети в сградата, което навежда на мисълта, че са имали "водач " вътрешен човек, който обаче е разполагал със стара информация за голямото находище в касата.

Очаквали са да задигнат милиони, златни ,сребърни накити и ценности, но са останали разочаровани. Около касите ,които са рязали крадците, използвайки ъглошлай е наводнено. Там те са си помагали с бутилки с минерална вода, за да не направят пожар, при рязането. Престояли на мястото на обира близо 3 часа. В това време СОТ -а на бившия полицай Христо Величков подавал сигнал към живите охранители на фирмата на бившия министър от кабинета Станишев, Камен Пенков "Скорпио", но нямало реакция. Две са версиите -или са спали охранителите, или са празнували Атанасовден, пийвайки си. Проверява се и възможността умишлено да са "проспали " случая. Обирът е регистриран около 23. 45 часа.

Коментарите са, че охранителите на Скорпио получавали малко пари за работата си, затова и не били пристрастни към ангажиментите си, още повече, че е неочаквано някой да има дързостта да влезе в Митницата. Оказа се обаче, че крадците не само са влезли, но и са работили над 3 часа в склада. Не са професионалисти, това е заключението на разследващите. Работили са с примитивни средства, силово, а почеркът им наподобява този на крадците, обрали преди месеци базата на бизнесмена Евгени Крънджилски. В кражбата на митницата е използван ъглошлайф, а при Крънджийски метален лост.

Припомняме, че и там по същия начин крадците бяха проникнали и изкъртили със сила каса, в която имаше не много пари .Касите на митницата се отварят лесно, при условие, че извършителите са професионалисти, говорят запознати. Безпрецедентно наглият обир е труден за разкриване предвид многото неизвестни пред органите на реда. Заради водата, в която са газили крадците, местопроизшествието е компрометирано, много хора имат достъп до сградата и склада, никой нищо не е видял и не са оставени следи. Разследването на местната полиция се следи от най-високо ниво в МВР.

Предстоят разпити на бивши служители на митницата, имали достъп до касите, за да се уточни какво са съдържали те по тяхно време, тъй като там се съхранявали доказателства по дела от преди 2000 -ната година .Имало е връщане на ценности при падане на актовете, връщане на пари ,така, че никой все още не може да каже колко точно е имало, чака се официален отговор от ревизията, който да бъде предаден на разследващите. Факт е, че кражбата нанесе сериозен удар върху охранителните фирми - Две фирми не успяха да опазят Митниците.

Едната твърди, че си е свършила работата, подавайки сигнали, другата пък казва, че охранителите ще бъдат уволнение, защото проспали обира. Работата по сериозното разследване с много неизвестни едва сега започва. Висш пилотаж в криминалистиката ще покажат местните ченгета ,ако успеят да разкрият обира.

П. Петрова

12 коментара
21 Януари 2020 13:51 | Хаха
Оценка:
7
 (
9
 гласа)

Били са професионалисти, т. е полицаи


21 Януари 2020 14:18 | МВР
Оценка:
13
 (
15
 гласа)

хахахахахаха това ми е много смешно горките от МВР не могат да си опазят складовете пък тръгнали да пазят народа и границите .....смешници, клоуни нищо не става от Вас


21 Януари 2020 14:36 | molinero
Оценка:
6
 (
8
 гласа)

PO CEL DEN SE VOZAT S KOLITE I NISCHO RABOTA NE VARSCHAT VSICHKO E NA GARBA NI SAKRASCHENIE TREBE NAPOLOVINA


21 Януари 2020 14:36 | molinero
Оценка:
2
 (
4
 гласа)

PO CEL DEN SE VOZAT S KOLITE I NISCHO RABOTA NE VARSCHAT VSICHKO E NA GARBA NI SAKRASCHENIE TREBE NAPOLOVINA


21 Януари 2020 15:02 | бай Ставри
Оценка:
8
 (
8
 гласа)

Тези подхилващи се полицаи по време на интервютата са показателни! Отвратен съм от тази държава и от възможността да се обере митница безнаказано! Още на времето трябваше тези структури да се освободят от старите мухлясали или корумпирани кадри! Сега който си изгуби мозъка на улицата, в следващия час решава да подаде молба за работа в полицията.


21 Януари 2020 15:37 | Запознат
Оценка:
7
 (
7
 гласа)

Висш пилотаж от кой, само като им видиш началник отдел криминална полиция, той и зам. директор се сети дали ще разкрият, висш пилотаж, глупости


21 Януари 2020 16:18 | Игроорец
Оценка:
5
 (
5
 гласа)

За подхилкващата се лелка ли говорите. Вижда се, колко й е зор. Началник на разследващите. До нея е шефо на Първо. Гледа като прецицало маче. Време е за пенсия. На тоя ли професионализъм ли очаквате


21 Януари 2020 16:20 | Колевецо
Оценка:
-2
 (
4
 гласа)

И Митницата не е в МВР. Така че това не са складове на полицията. Уточнението е за Тъпчото от по горен коментар


21 Януари 2020 16:23 | Игроорец
Оценка:
-4
 (
4
 гласа)

Разследването е поето от топ криминалиста Крантев


21 Януари 2020 17:12 | Балък
Оценка:
3
 (
5
 гласа)

Всички пари и накити са били фалшиви не разбрахте ли ! Просто са си напълнили вода хората, най-вероятно перничани...


21 Януари 2020 17:28 | па да
Оценка:
5
 (
5
 гласа)

Д-р А. Камбитов без сложни схеми зема неколко милиона


21 Януари 2020 17:32 | Скорпион 794
Оценка:
7
 (
9
 гласа)

Нека някой журналист от "Струма" да поговори с някой от охранителите и да ги попита при какви условия работят. След това всеки читател ще може да си направи извода защо кражбата се е състояла по този начин.
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар