Мъж, отмъкнал около 200 хиляди евро от петричанин отива на съд

05 април 2024 16:57   4 коментара   11851 прочита


Районна прокуратура – Благоевград, Териториално отделение – Петрич, внесе в съда обвинителен акт срещу Р.Х. по дело за извършено престъпление по чл. 211, вр. чл. 209, ал. 1 от НК.

Свидетелят А.П. търсел инвеститор или възможност за кредитиране от чуждестранна банка за реализиране на мащабен бизнес проект.

По този повод през м. юли 2021 г. той се срещнал с Р.Х., който му бил препоръчан като служител в крупна международна компания.

С цел набавяне на имотна облага обвиняемият успял да възбуди заблуждение и да убеди А.П., че регистрираното в Малта негово дружество ще може да му осигури финансиране на стойност 5 милиона евро от швейцарска банка. Заявил му, че ще подготви цялата документация за кредитирането, ще организира издаването на банкови гаранции, ще предостави обезпечение за дълговото финансиране и пр., което гарантирано щяло да доведе до отпускането на средствата. За това посредничество следвало да му се плати сума, равняваща се на 3,75% от искания кредит – 187 500 евро.

Между страните бил сключен договор за консултантски услуги. Р.Х. изискал цялата сума да му бъде преведена по банкова сметка в Сингапур, като уверил

Парите били преведени, но последвал отказ от банката на получателя. В телефонен разговор обвиняемият обяснил случилото се с ограниченията и изискванията в световен мащаб при по-големи международни преводи. Посочил друга сметка в банка в Нидерландия, обаче и от нея парите били върнати на наредителя.

Междувременно на А.П. от асистента на Р.Х. били изпратени съобщения по електронна поща за хода на кредитирането – готовност за плащане по издаден акредитив, банкови потвърждения и др. След интензивна и заблуждаваща кореспонденция А.П. не се усъмнил относно действителните намерения на обвиняемия.

Той от свой страна не се отказвал от престъпните си намерения с цел придобиването на имотна облага. Заминал за Литва за откриване на банкова сметка, по която на 29.09.2021 г. получил от А.П. сумата от 187 500 евро.

Още същия ден Р.Х. започнал да се разпорежда с постъпилите парични средства.

Първоначално той поддържал връзка по телефон с А.П., като го уверявал, че скоро кредитът ще бъде отпуснат, но впоследствие изключил телефона си и престанал да отговаря.

След като установил, че станал жертва на престъпление, пострадалият А.П. подал жалба в прокуратурата, където след извършена предварителна проверка било образувано наказателно производство, приключило с внесения в съда обвинителен акт.

Предстои делото да продължи в съда.


Още за: мъж   евро   съд   Още от: Крими

Принтирай статия
4 коментара
05 Април 2024 20:07 | Запознат
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Румен по едно време движеше с един друг виден петричанин. Доста хора бяха ожулени с крупни суми


06 Април 2024 07:30 | Релето
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Като искаш далавера така. Какво си мислеше че после няма да връщаш. Еми нагласи се. И като имате договор и най вероятно и фактура ти е издал сещаш се нали. Нищо не можеш да му направиш просто изгоря.


06 Април 2024 10:27 | Иван
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Жeна ми кyпи кaпки, които ми помогнаха да спpа да пия за пъpви път и да пpочиcтя тялото си. Отъpвете се от тази завиcимост, дoкато не е късно, ето тези кaпки:---- https://e.vg/Alkotox


06 Април 2024 13:12 | Джеки
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Къде е оня дето рекламира ония работи за полова мощ да даде на потърпевшите от туй златно момче и да ходят да се .... някъде
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар