Международна операция по киберпрестъпността! Щурм на прокуратура, антимафиоти и карабинери в Петрич!

19 септември 2019 15:55   9 коментара   17556 прочита


 Окръжна прокуратура - Благоевград и отдел „Киберпрестъност“ на ГДБОП в страната са участвали в извършването на претърсвания и изземвания на електронни доказателства от два адреса в Петрич – офиси и седалища на фирмите, използвани за извършване на престъпната дейност.

Действията на прокуратурата и антимафиотите били съпроводени от четири командировани в България представители на италианските полицейски власти. Шест месеца по-рано отдел „Киберпрестъпност“ на ГДБОП започнал документиране на престъпната дейност, която се извършвала на територията на страната, като част от цялата международна дейност.

Проведеният в много страни ден на акция, координиран от Евроджъст в Хага, доведе до разбиването на международна престъпна мрежа, извършваща масови измами с платена телевизия, което показва, че организираната престъпност разширява своите незаконни дейности в посока големи нарушения на аудиовизуалното авторско право.

Действията, предприети в този уникален за Европейския съюз казус, са резултат от комплексни разследвания, проведени от прокурори от Неапол и Рим, с подкрепата на съдебни и полицейски органи от България, Германия, Гърция, Франция и Нидерландия, както и Евроюст. Щетите, причинени от престъпната групировка, възлизат приблизително на 6, 5 милиона евро, като застрашават съществуването на много законни доставчици на платена телевизия на пазара.

Преустановена е дейността на повече от 200 сървъра в Германия, Франция и Нидерландия, а над 150 PayPal акаунта на престъпниците са блокирани. Звеното за съдебно сътрудничество на ЕС, Евроюст, създаде своя стотен на брой координационен център, считано от създаването на първия център през 2011 г., имащ за цел предоставяне на подкрепа на място на националните органи за бързото прекратяване на незаконните дейности.

Днешната едновременна операция доведе до прекъсване на сигнала за зрителите на незаконната платена телевизия в Европа, които са се възползвали от абонамент далеч под пазарната стойност.

През 2015 г. започна ОПГ за незаконно повторно излъчване и продажба на продукти и услуги за плащане за гледане, подобни на предлаганите от Sky Italia, Mediaset Premium, Netflix, Dazon и Infinity в различни държави членки и други страни. Умелите престъпници са използвали най-напредналия и ефективен софтуер за измама.

Създадени са няколко станции за препредаване със специални сървъри, за да се деактивира разшифроването на оригиналните програми и да се генерира незаконния IPTV сигнал в нарушение на Закона за интелектуалната собственост. Членовете на бандата са предлагали на широка публика от неподозиращи клиенти действителни платени телевизионни програми, кинематографични творби и съдържание при поискване на много ниска цена. Нелегално придобитите активи впоследствие са прехвърляни в чуждестранни банкови сметки.

Членовете на ОПГ са заподозрени в извършване на мащабни измами, киберпрестъпност и пране на пари., очаквайте подробности.

П. Иванова

9 коментара
19 Септември 2019 16:31 | Опс
Оценка:
6
 (
6
 гласа)

Пак ли няма да имаме телевизия


19 Септември 2019 16:53 | Трактор
Оценка:
3
 (
3
 гласа)

У дряново нема ли се вчера телевизоро


19 Септември 2019 19:13 | истината
Оценка:
3
 (
3
 гласа)

Кажете кои са, кабеларка ли е, кой е собственик


20 Септември 2019 01:16 | Занзибар
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

Нищо не сте открили, ей ! Така си чешете езиците. В Югозапада няма нито една читава кабеларка.


20 Септември 2019 08:39 | мрв
Оценка:
4
 (
4
 гласа)

да не повярваш чак ..
кибер престъпност в ....Петрич
тези кухи елементи са канабисджии, сводници .. контрабандисти на цигари
сега пък в какво ги набеждават !!
Я Боко нали им откри завод, да идат и сглобяват джаджи там


20 Септември 2019 09:10 | ...
Оценка:
0
 (
2
 гласа)

Еми сега като нямат работа ще режат трупове в бидони и така


20 Септември 2019 10:09 | в изгнание
Оценка:
3
 (
3
 гласа)

В историята са само няколко техни сървъра, а те имат по целия свят. Почти всички портали си работят без проблеми. BestBuyIPTV и Netflexx засега са най-засегнати, като първите явно местят базата данни на друго място, защото принципно си работят, но правят прекъсвания по няколко часа и после пак тръгват. Според мен, до няколко дни всичко ще се възстанови от бекъпите на други сървъри, извън ЕС, и пак ще върви хорото. Това са много пари, които никой няма да изпусне. Най-много само да преминат от едни ръце в други.


20 Септември 2019 10:12 | в изгнание
Оценка:
3
 (
3
 гласа)

Иззели са им сателитната техника + subscription картите за пакетите, които стриймват. Това освен бая пари е и организация, защото тия subscription-и се водят всяка карта на определено име, а доколкото знам, вече на Videoguard кодировката на Sky /бай ти Мърдок, картите са толкова бързи, че максимум да успееш от карта да дъмпиш по 1 канал. Много бързо се сменят кодовете за разкодиране вече и трябват наистина мощни процесори.


20 Септември 2019 14:00 | OFF
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

До ГОРНИТЕ.... ако знаете за какви пари става въпрос ще заекнете.... 5 000 000абоната х 12 евро РАВНО на 60 000 000 милиона евро на МЕСЕЦ.... ето това са думнали на П.... гръка от Петрич и аверите му
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар