Комисията за борба с корупцията в НС подхвана за контрабанден внос благоевградската фирма “Проминвест” и митничари, председателят Я. Янев: Случаят няма да бъде потулен

23 септември 2009 00:22   32 коментара   40173 прочита
Я. Янев
Я. Янев


Я. Янев

По сигнал на временно отстранения от длъжност началник-отдел “Митническо разследване и разузнаване” Димитър Ризов ще се разследва вносът на 2 тира с тютюн, за който собствениците баща и син Янудови е трябвало да платят над 1 млн. лв. акциз

Парламентарната комисия за борба с корупцията и конфликт на интереси и парламентарна етика, председателствана от депутата от “Ред, законност и справедливост” Яне Янев, започна работа по сигнал на митничар срещу благоевградската фирма “Проминвест” ЕООД.
Сигналът е подаден на 12.08.2009 г. от временно отстранения от длъжността началник на отдел “Митническо разследване и разузнаване” в митница Благоевград Димитър Ризов и е докладван на редовното заседание на комисията на 10 септември.
Сигналът на Д. Ризов касае вноса на 22.08.2008 г. на 2 тира с по 9100 кг тютюн, за които “Струма” подробно информира.
Стоката бе обмитена в митница Благоевград от вносителя “Проминвест” ЕООД и за нея собствениците на фирмата Милчо Янудов и синът му Ангел заплатиха 6000 лв. ДДС. Митническият служител Здравка Петкова обаче се усъмнява в правилността на декларирания тарифен номер на тютюна и взема проба за анализ. В заявката тя вписва действителния тарифен номер на стоката, от което следва, че за нея се дължат 2 акциза, а само специфичният възлиза на 819 000 лв. Вместо да изиска от вносителя да го обезпечи, колегата на Петкова - Костадин Шутев, разрешава митническия режим и освобождава стоката от митнически контрол. По този начин Шутев спестява на “Проминвест” над 1 млн. лв. държавни вземания. 2 месеца по-късно резултатите от Централната митническа лаборатория в София показват, че подозрението на Здравка Петкова е било основателно, и “Проминвест” действително е трябвало да плати акциза.
“Вместо да състави акт за митническа измама, уведомление за доброволно плащане на неплатени публични държавни вземания и да уведоми прокуратурата, митница Благоевград съставя само акт за митническо нарушение”, пише в сигнала до НС Ризов.


Още за: контрабанда   митница   сигнал   Още от: Крими

Принтирай статия
32 коментара
23 Септември 2009 06:18 | Яне не бегай от проблемите в Сандански!
Оценка:
14
 (
46
 гласа)

http://www.martindimitrov.com/?p=538


23 Септември 2009 06:27 | Ivo
Оценка:
-2
 (
60
 гласа)

Гражданите на гр.Сандански се интересуват какво е движението на сигналите изпратени до комисията за корупция към Народното събрание на Р България от Мартин Димитров - съпредседател на синята коалиция !


23 Септември 2009 09:49 | Бивш митничар
Оценка:
174
 (
208
 гласа)

Д.Ризов беше уволнен,е времено отстранен.Струма писа преди доста време,за негови игнали до А.Асенов,за митнически измами и др.митн.нарушения в Митница Бл-д.Прави му чест,защото така пише в Кодекса по етика и в ЗМ.Служ.З.Петкова правилно е взела проба и така се е разбрала измамата.С невзимане на проби или с тяхната подмяна толкова години в различни митници се вършеха измами,на гърба на митничарите които си слагат печата.но винаги им се нареждаше от н-к смяна,н-к отдел или директвно от нач.митница.Сега служителите се страхуват от съкращения и започнаха да си вършат работата както се изисква по ЗМ.Чувства се подкрепата на новото правителство.


23 Септември 2009 10:43 | браво! до Бивш митничар
Оценка:
137
 (
171
 гласа)

Има нечестни колеги, гледат те в очите и те лъжат. Научете истината за библейските пророчества, включващи второто пришествие, белега на звяра, антихриста и белезите на последното време, новата земя.


23 Септември 2009 10:59 | Може
Оценка:
162
 (
198
 гласа)

Може тази служителка З. Петкова да има много трудов стаж в система Митници!


23 Септември 2009 19:33 | хахото
Оценка:
-4
 (
44
 гласа)

Само така.Продължавай Яне,че що народ има още за е..не...


23 Септември 2009 21:21 | тропалан
Оценка:
-128
 (
162
 гласа)

Хора Яне Янев е смешна политическа пощальонка и не може да направи нищо освен да подскача по медийте!!!Ризов бе отстранен именно за покриване на канал, а не за това, че се е опълчил на системата!!! Сега жена му се върти около ГЕРБ за да го възстанови отново на работа, но там му знаят номерата и нема да се хванат!!


23 Септември 2009 22:16 | терминатор
Оценка:
296
 (
328
 гласа)

Явно много хора в митницата са се уплашили. З.Петкова е постъпила мъжки в случая. Хубаво е казала, че трябва да се плати акциз, ама нейните началници явно нещо са проспали. Срещу Ризов имаше преди време едно дело за някакви 570 лв. Струма писа за това. Пълни щуротии. Хора, които държат каналите са в митницата. Който пречи му скалапват нещо измислено.


24 Септември 2009 08:09 | божков
Оценка:
243
 (
269
 гласа)

Познаваме добре служителката , работим всеки ден с Здравка Петкова тя знаеща , честна, имали са предвид малкото и трудов стаж, да мине фирмата “Проминвест" през нея , но са удари ли на камък, тя си е свършила работата отлично и професионално.


24 Септември 2009 08:47 | джони рон
Оценка:
95
 (
109
 гласа)

БРАВО НА ТАКИВА СЛУЖИТЕЛИ. А не нейни колеги не си дърпат заплотите с месеци. От какво живеят тогава.????????????


24 Септември 2009 19:40 | ПЕНСИОНЕР
Оценка:
145
 (
155
 гласа)

АЗ СЪМ СЕ ПЕНСИОНИРАЛ КАТО МИТНИЧАР, ОТ ТОЛКОВА ГОДИНИ ТРУДОВ СТАЖ НЕ СЪМ ЧУЛ ПО НЯКОЯ ТЕЛЕВИЗИЯ ДА СЕ ЗАЩИТАВАТ МИТНИЧАРИТЕ, БРАВО НА БОЙКО БОРИСОВ В НОВИНИТЕ ПО БТВ НА 24 СЕПТЕМВРИ МИ НАПЪЛНИ СЪРЦЕТО КАТО ЗАЩИТАВА СЛУЖИТЕЛИТЕ ОТ МВР, ВЪЗХИТЕН СЪМ ОТ БОРИСОВ, НО ЗАЩО НЕ СЕ ЗАЩИТАВАТ ХОРАТА КОИТО ПЪЛНАТ ХАЗНАТА А ИМЕННО ТОВА СА МИТНИЧАРИТЕ , ТОВА СА СЛУЖТЕИЛИ КОИТО НЕ ГИ ЗАЩИТАВА НИКОЙ, САМО СЕ ХВЪРЛЯ ПОМИЯ ПО ТЯХ. ДО ВЪПРОСНАТА СЛУЖИТЕЛКА З. ПЕТКОВА Е ПОСТЪПИЛА ПРАВИЛНО , БИХ Я ПОЗДРАВИЛ. ПОМИСЛЕТЕ РЕАЛНО.


24 Септември 2009 21:14 | GvG
Оценка:
337
 (
353
 гласа)

Ако нямаше такива митничари като Ризов и Петкова нямаше да има никакви приходи в бюджета. Не мислете че всички в митницата крадат. Петкова е имала доблестта да се опълчи на контрабандата, а Ризов да сезира Яне Янев. Все по често хората предпочитат да подават жалби до народното събрание а не до прокуратурата.


24 Септември 2009 22:47 | до тропаланчо
Оценка:
6
 (
28
 гласа)

Тропалане,айде мама прибирай се у дома,че е време да си пиеш лекарствата.


25 Септември 2009 11:57 | ст
Оценка:
170
 (
188
 гласа)

Митническия инспектор Петкова си е свършила отлично работата но защо последва наказание това немога да проумея значи проверката е извършена от некъдърници в системата които са в услуга на нечии интереси вместо да и стиснат ръка за поздрав те я наказват сега Г-н Танов трябва да направи обстойна проверка и да накаже тези които са си позволили това свеволие - наказание за перфекто свършена работа от митнически инспектор Петкова Огледай се добре Г-н Танов около себеси за дане бъдеш подведен


25 Септември 2009 18:23 | Служител
Оценка:
58
 (
66
 гласа)

Това явно е някакъв официален рекет!
Този финансов кръволак рекетираше де що мърда в Митниците. Здравка Петкова е изкупителната жертва. Просто й е упражнен натиск от страна на висшестоящите, които сигурно в случая с Проминвест са останали на сухо, т.е. ударили са на камък, не са им откликнали на рекета. А всички знаем за пълната корупция в нашите митници. А иначе момичето е наистина съвестно и коректно, но какво да прави. Ако иска да си запази службицата, ще трябва да е послушна, т.е. да прави и говори това което й е казано.


25 Септември 2009 18:37 | Истина
Оценка:
114
 (
126
 гласа)

Служителката е наказана, защото проверката е нагласена - не от нея а от "по-важните". Това което е в нейните правомощия вярвам е изпълнено коректно, но от там нататък - всичко е фалш. И тъй като в началото не се е съгласила с решението което й е било поднесено, за да я сплашат я наказват и така тя се съгласи да играе по нечия свирка. Ако иска да си запази службата трябва да е на страната на началниците, които изглежда имат някакви скрити икономически интереси. Тя просто в случая е изкупителна жертва, защото никой не е и предполагал че някаква фирма от малък провинциален град няма да се потдаде на рекет. А това наистина е вид рекет. Или си с нас или няма да те бъде, в смисъл ще ти съсипем бизнесчето. А всички знаем, че трудно може човек да се пребори с държавния апарат.


25 Септември 2009 18:47 | Колега
Оценка:
157
 (
165
 гласа)

Всички знаем за какво точно става въпрос в Митниците, но смеем ли да се обадим. Всички имаме деца за хранене. Просто си мълчим и тайно съчувстваме. В момента е така - щом някои имат сметки за оправяне ..... не са малки. А при сблъсък на икономически интереси войната е жестока, без скрупули, със всички възможни средства и на всяка цена. Жалко за Петкова която беше наистина съвестен служител, но винаги трябва да има изкупителна жертва. Сега сигурно си е взела вече урок - началниците трябва да се слушат, служителите нямат право на мнение.


14 Октомври 2009 11:31 | ПОЗНАВАМ - СПАСОВА
Оценка:
79
 (
87
 гласа)

ПОЗНАВАМE ТАЗИ СЛУЖИТЕЛКА, ТЯ Е ДОБРЕ ОБРАЗОВАНА Е ЗАВЪРШИЛА В
СТОПАНСКА АКАДЕМИЯ „Д. А. ЦЕНОВ” – СВИЩОВ. РАБОТИМ ДОБРЕ СЪС СЛУЖИТЕЛКАТА - ВИНАГИ ОТЗИВЧИВА,ЖАЛКО ,ЧЕ СА Я НАКАЗАЛИ !? И ЗАЩО????


14 Октомври 2009 13:46 | да
Оценка:
52
 (
58
 гласа)

Прекрасен човек, честена, амбициозена, добра колежка! Тя просто в случая е изкупителна жертва, Петкова си е свършила отлично работата .


17 Октомври 2009 16:22 | Лили
Оценка:
19
 (
25
 гласа)

И ние работим добре със Здравка - коректна, точна, винаги усмихната. Но също така сме работили и с ПРОМИНВЕСТ, поне докато не ги накиснаха. И те са точни, кореткни. Никога не сме имали проблеми с тях. Жалко. В днешно време почни не се срещат такива товародатели. Всеки гледа да те замъкне, да ти дабави плащането, а с тях това не ни се е случвало никога за толко много годи работа заедно.


23 Октомври 2009 19:00 | Въпрос
Оценка:
6
 (
16
 гласа)

Много интересно защо ли е отстранен от длъжността началник на отдел “Митническо разследване и разузнаване” в митница Благоевград - Димитър Ризов. Сигурен съм, че не защото е бил съвестен служител. А сетих се, за далаверите които въртеше. Не си го измислих аз, както често става във такива форуми. Така пише в показанията, на негови бивши колеги, които са публикувани в мрежата. Сигурно сега се надява да си подсигури пак топло местенци до "купанката". Надявам се да не се изложат чак така управляващите.


29 Октомври 2009 13:44 | КРЪСТЕВ
Оценка:
26
 (
32
 гласа)

"Казваш, че сестра му е ......, па той да ходи да доказва, че няма сестра"
В случая брат. Ама нищо, то в България е така. А за шушков - нямам думи.
Това явно е някакъв официален рекет!
Този финансово ангажиран с определени икономически кръгове "държавен служител" рекетира де що мърда в Митниците. Тук има упражнен натиск от страна на висшестоящите, които в случая са останали на сухо, т.е. ударили са на камък, не са им се потдали на рекет. Обществена тайна е пълната корупция в нашите митници, за които има много сигнали но не е в интерес да им се обръща внимание, защото така ще спре кранчето. Ако някой съвестен служител иска да си запази службицата, ще трябва да е послушна, т.е. да прави и говори това което се диктува от горе.


12 Ноември 2009 15:10 | Новини
Оценка:
6
 (
10
 гласа)

Ризов ли? Това да не би да е уволнения ексначалник на МРР при ТМУ-Благоевград, срещу когото имаше образувано Следствено дело през 2004 г. за престърление по служба по чл.282, ал.2 НК с причинени щети на държавата , и това е най-малкото което знам. В нета има публикувани показанията дадени в съда срещу Ризов от бившата шефка на митница Благоевград и негови колеги - много интересно четиво. Препоръчвам го на всички от Благоевград да го прочетат, та да знаят с кой си имат работа.


13 Ноември 2009 10:45 | УЧИТЕЛКА !
Оценка:
24
 (
30
 гласа)

З. ПЕТКОВА ЗАВЪРШИ ТЕХНИКУМ ПО ИКОНОМИКА “ИВАН ИЛИЕВ” – БЛАГОЕВГРАД ЕДНА ДОБРА - ОТЛИЧНА УЧЕНИЧКА , ВЪЗПИТАНА , НЕМАГА ДА СИ ПРЕДСТАВА КАК Е НАКАЗАНА, СЛЕД КАТО Е ДОКАЗАЛА ПРОФЕСИОНАЛИЗЪМ. ИСТИТУЦИИТЕ ТРЯБВА ДА СЕ ГОРДЕЯТ С ТАКИВИ СЛУЖИТЕЛИ.


17 Ноември 2009 14:06 | УЧЕНИЧКА !
Оценка:
28
 (
32
 гласа)

З. Петкова - няма нищо общо. Бъдете спокойни. Просто е малко употребена в разразилият се конфликт на интереси. Това е един обикновен скандал за пари и бизнес, каквито се случват ежечасно и навсякъде.
Както знаем обаче конкретната медия има вродена дарба да прави от мухата слон, да търси под вола теле и още куп животински трикове с цел СЕНЗАЦИЯ.
Нека ди си припомнят и научат на изуст ЕТИЧНИЯ КОДЕКС НА БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИИ, който са подписали, защото по този начин излагат /дано да не е целенасочено/ Управителят на Издателски къщи "СТРУМА" и "Марица" , която е в Управителния съвет на независимото сдружение на Съюза на Издателите в България.
А читателите дано четат внимателно, дано мислят много и дано не се поддават на медийната пропаганда.


19 Ноември 2009 10:46 | Зоро
Оценка:
6
 (
12
 гласа)

Вече измина месец и половина от публикуването на статията, а ние още не сме разбрали какво е установила Комисията за борба с корупцията в НС по подадения сигнал от пишман ексмитничаря Ризов. Да не би това да е поредния балон с въздух - хвърлен от него за трупане на точки. С нетърпение чакам информацията която обещахте да публикувате.
И не позволявайте бивши ваши журналиссти да ви подвеждат и манипулират.


21 Ноември 2009 21:30 | 008
Оценка:
7
 (
11
 гласа)

Образувана е преписката срещу 5 човека от прокуратурата. Ризов е най-коректния в митницата. Колегите му, които крадат се претесняват от него и то много.


21 Ноември 2009 22:31 | Иво
Оценка:
22
 (
26
 гласа)

Ризов е най-печения колега, който имаме. Добре, че беше той да се разровят далаверите на предишния началник на митницата - Илчов, на заместниците Коцев и Стаматов. Бяха поръчали дело срещу него за получени от държавата 500 лева. Близо година го мотаха и накрая естествено го прекратиха, ама през това време Хайдушки, Коцев и Стаматов бая жънеха и то не със сърп, а с косачка. В митницата се говореше, че са платени 30000 евро да му спретнат дело. Смятайте колко са изкарали неговите началници. А Сандакчиева да не се прави на вода не на пита. Такова чудо като при нейното управление не е имало. Питайте я за Еко Ботълс, за спирта на Секулов и др.


23 Ноември 2009 08:51 | Ами
Оценка:
21
 (
23
 гласа)

Браво за смелостта. Най-после някой набра смелост в тази митница - да каже какво предполага че става. Ако всички като "Иво" кажат какво мислят, наистина темата може да излезе извън контрол и на много хора няма да им хареса и може би тогава ще се замислят за действията си. Надявам се обаче, че "Иво" пише без проява на пристрастия към определени служители, в противен случай не може да напълно обективен. Въпреки всичко - Браво за смелостта.


20 Юли 2011 09:25 | 7
Оценка:
6
 (
6
 гласа)

Радваме на прекрасен човек, честена, амбициозена, добра колежка! Тя просто в случая е изкупителна жертва, Петкова си е свършила отлично работата . Но защо я наказаха?????


21 Юли 2011 16:14 | нчччччччч
Оценка:
9
 (
9
 гласа)

Браво за смелостта. В днешно време за да се противопоставиш на рекета и корупция та които царят в даржавните интитуции, изискват голяма смелост. Ще стискам и с краката палци тази фирма да осъди митницата. А после ще се допитам до тях за съвет, та и аз да си оправя сметките с тези кръвопийци. Разбира се че между тях има и свестни служители, като ГОСПОЖА ЗДРАВКА ПЕТКОВА, но повечето са се навързали на една безкрайна броеница като пиавици.
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар