Жандармерията официално: Нелегално разпространение на тютюн в основата на спецакцията вчера, сред задържаните служител на МВР от Симитли

16 юни 2019 13:51   5 коментара   11764 прочита


Официално излезе информация за вчерашната акция на ГДБОП и Дирекция „Вътрешна сигурност“, при която бе претърсен и дома на фамилията Кьосеви от Симитли. Служителят на МВР Д. Кьосев е задържан, а към наказателна отговорност са привлечени общо 11 души. Акцията на ГДБОП и Дирекция „Вътрешна сигурност“ е във връзка с пресичане на производство и разпространение на тютюневи изделия без бандерол. Установена е и книжарница в Гоце Делчев, където са поръчвани етикети с надписи на известни марки на тютюнопроизводители.

През януари в Специализираната прокуратура бе образувано досъдебно производство по повод сезираща справка от ГДБОП с достатъчно данни за организирана престъпна група, действаща от началото на 2017 г. на територията на цялата страна, с цел производство, държане и разпространение на тютюневи изделия без акцизен бандерол, съобщи говорителят на Специализираната прокуратура Сийка Милева. В състава на групата влизат жители на различни населени места в страната, със стройна организация и разпределение на функциите и ролите им.

В резултат на проведените оперативно- издирвателни действия е установено, че един от членовете на групата е служител на Дирекция „Жандармерия“- МВР. В тази връзка на 12 юни е проведена мащабна специализирана полицейска операция на територията на няколко области в страната, извършени са претърсвания на над 100 адреса, леки автомобили и обиски на лица.

Установени са три нелегални бази със съоръжения и машини за обработка на тютюна, неговото омекотяване, нарязване и пакетиране, като количеството на произвеждания тютюн е около един тон седмично. Всяка база е имала отговорник, който от своя страна е създал мрежа от дилъри, разпространяващи тютюна на крайните клиенти. Установена е и книжарница в Гоце Делчев, където са поръчвани етикети с надписи на известни марки на тютюнопроизводители. При претърсването са иззети над 360 кг тютюн, тефтери, в които се е водело т. нар. черно счетоводство, от които е видно, че в определени периоди печалбата на групата е била над 100 000 лева месечно. Част от членовете на групата са задържани в момент на производство.

Транспортирането на обработения тютюн се е извършвало от т. нар. куриери, каквато функция е изпълнявал и полицейският служител. Нарязаният тютюн за пушене се е продавал в разфасовки от по 1 кг на цена от 45 лв/кг. В резултат от дейността на групата нанесената щета на държавния бюджет от избегнат акциз възлиза на 3 млн. лева.

Служителят на МВР е задържан вчера при превоз на 30 чувала тютюн за пушене с личния му автомобил. В повечето случаи е транспортирал тютюна униформен, за да не бъде спиран и проверяван от колегите си.С постановление на водещия разследването прокурор към наказателна отговорност са привлечени 11 души. С определение на Специализирания наказателен съд спрямо петима от тях е взета мярка за неотклонение „задържане под стража“, на двама- „домашен арест“ и на трима- „парична гаранция“.

Днес ще бъде внесено искането за задържане под стража и на полицейския служител, посочи прокурор Милева.Поздравления към служителите на ТСБОП в Благоевград, София град, Сливен, Велико Търново, Перник, Кюстендил и Варна за създадената перфектна организация и координация на действията изказа ст. комисар Стоян Темелакиев.

В резултат на проведените целенасочени, упорити и методични оперативно- издирвателвни действия, първоначално придобитата информация за дейността на групата бе разширена и конкретизирана. Бяха установени поименно всички участници и ролята им в престъпната структура, както и участието на служителя на МВР в престъпната дейност. Незабавно след установяването на този факт, работата по случая продължи в активно сътрудничество с колегите от Дирекция „Вътрешна сигурност“, допълни зам.- директорът на ГДБОП.

За пореден път доказахме, че когато работим съвместно и професионално, резултатите са налице, посочи директорът на Дирекция „Вътрешна сигурност“ ст. комисар Румен Ганев. Доказването на подобна мащабна престъпна дейност изисква не само оперативни умения, но и спазване на необходимата дискретност по отношение на провежданите мероприятия.

След извършен анализ на събраните от данни, изчакахме удобния момент и вчера пристъпихме към задържането на полицейския служител, който работи в системата на МВР от 2015 г. Тревожно е, че има служители на МВР с малък професионален стаж, които все още не са осъзнали, че служат на държавата. Към този момент няма данни за участие на други служители в подобна логистична дейност, каквато е била извършвана от него.

К. Тодоров


Още за: акция   арест   действия   справка   Още от: Крими

Принтирай статия
5 коментара
16 Юни 2019 14:30 | Никола
Оценка:
14
 (
14
 гласа)

А нелегалните фабрики за цигари, кога ще атакуват, или те са на хора близки до властимащите и са под закрила?


16 Юни 2019 15:07 | Ehoo
Оценка:
-3
 (
9
 гласа)

Ако знаеш къде са тия фабрики казвай. Нали не мислиш че си анонимен тука.. или ти май си мислиш


16 Юни 2019 15:12 | Никола
Оценка:
11
 (
13
 гласа)

Майка ти ме познава, не съм анонимен. Дай координата да ти дам доказателства.


16 Юни 2019 15:13 | Никола
Оценка:
12
 (
14
 гласа)

В Благоевград и в почти всички градове се продават цигари без бандерол, за първи път ли го чувате, господа неанонимни?


16 Юни 2019 16:36 | 123
Оценка:
9
 (
9
 гласа)

Оти не видите и тея от съдебната охрана как живеят и как ги намират тея псри
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар