Из черните хроники! 10 експертизи прие ОС-Благоевград по делото с масовата смърт от отровната ракия на якорудчанина Тайфи Мекльов

22 февруари 2020 08:35   1 коментар   8372 прочита


В Окръжен съд - Благоевград, председателстван от съдия Маргарита Коцева,вчера, бяха приети 10 експертизи по делото за отравянето на 6 лица от ракията на Тайфи Мекльов от Якоруда. Те бяха представени и разнищени отново от три вещи лица по случая.След 2 часа закъснение от страна на адвоката на Мекльов - Лъчезар Таков, съдът даде ход на поредното заседание. Тайфи влезе в съда придружаван от жена си Хабибе и двете си деца Сайде и Мустафа Мекльови.

Делото започна с изслушването на вещите лица, завършили медицинска химия - Васил Атанасов, Бояна Мечкарска и г-жа Колева, които са изготвили 10 експертизи по делото. Д-р Атанасов информира: "При експертизите, изготвени от мен и колежките ми намерихме две токсични вещества- метанол и етанол. Те са довели до образуването на Мравчена киселина, когато тя се образува в даден организъм на човек е причина за отравянето му. Организмът не може да се справи с нея, а действието й води до състояние на кома, след което краят никога не добър. Тя е виско токсична и след образуването й има необратимо увреждане на мозъчната функция, а краят след това е неблагоприятен."

След въпрос от защитата, какво количество метанол е необходимо да се погълне, за да той да бъде фатален, д-р Атанасов разясни: "40- 50 мл. метанол са смъртоносни, всичко зависи от килограмите на индивида, ако той е много слаб дори 25мл. могат да бъдат фатални. При изследванията става ясно, че са приети 250 - 300 мл. метанол. Метанолът не може да бъде разграничен от етанола, той няма вкус или мирис. Консумацията му води до образуването на киселината, а лицето е било в тежка степен на опиянение.

Няма как обаче, да не подчертаем, че все пак метанола е бил разреден, защото поглъщането на чисто вещество би се отразило веднага върху лигавицата на индивида. Ще има подуване и остри болки от изгаряне.". Няколкото експертизи по делото показаха, че жертвите са издъхнали от метаболитна ацидоза. Тя е на лице при всички случаи. До такова състояние може да се достигне, само ако веществата са били погълнати орално или вкарани венозно. Доктор Атанасов разясни многократно пред защитата, че съдържащата се течност в обектите е от общ продукт, т.е. тя е идентична.

Апаратът за хроматограма, който отчита резултатите, няма как да сгреши. В него са съхранени всички проби и резултати, заедно със съответните дати към тях от изследванията. Лицензираният софтуер също така не позволява намесата на оператора при отчитането на крайните резултати. Вещото лице обясни също, че метанолът не се използва при приготвянето на питейни напитки. При неправилна ферментация, може да се получи малко количество, но то не е опасно за здравето и не би довело до такива последици.

След разнищването отново на всяка от десетте експертизи по случая, те бяха приети и от двете страни. Пред съдебния състав отново се яви и доктор Златин, който потвърди експертното си решение, представено пред съда на миналото дело и каза, че изцяло го поддържа. "Основно е количеството на метанол и алкохол в комбинация води от остра до смъртоносна интоксикация. За мен е еднаква вероятността човек да оживее и умре от това, всичко зависи от организма", това каза като крайно заключение д-р Златин.

След приетите по делото доказателства на вещите лица, защитата поиска от съда да изиска получените при направените от вещите лица резултати от апарата за хроматограма, с който са работили и разпит на санитаря Борис Стефанов присъствал на аутопсиите, направени по делото. Прокуратурата заключи, че исканията са неоснователни, защото експертизите на вещите лица вече са приети, а санитарят присъствал на аутопсията, не може да даде по подробни показания от тези, които до този момент са дадени.

След кратко съвещание съдът отхвърли исканията на адвокат Таков, като мотив, за това прие заключенията на прокуратурата. Предстои следващо заседание, на което ще бъдат прочетени отново показанията на важен свидетел по делото. Припомняме, че през 2015 година на "свинска сватба", след консумацията на ракия купена от Мекльов, починаха 6 души, а други осем оцеляха на косъм. Ужасяващият случай с масова смърт завинаги остава в "черните хроники" на цялата Благоевградска област.

Вени Иванова


Още за: Благоевград   дело   Мекльов   Още от: Крими

Принтирай статия
1 коментар
22 Февруари 2020 11:45 | водач
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

Питат депутат от ГЕРБ:
- Кои бяха най-щастливите години от живота ви?
- Петте години, когато учих в трети клас.
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар