Историята на Алберто, убил с нож Мис Кюстендилска пролет

25 септември 2021 22:50   2 коментара   17143 прочита


Алкохолизираният 26-годишен комарджия Алберто Йорданов наръгва с нож изгората си 22 пъти на 6 март 1989 г. в Кюстендил. Килърът е осъден на 20 години затвор за зверското убийство през 1991 година. На рождения му ден през 2017 г. Йорданов получава най-добрия възможен подарък – освобождават го предсрочно от затвора в Бобов дол.

Историята на кюстендилския убиец Алберто Йорданов започва през 1987 г., когато се влюбва в Мис Кюстендилска пролет Любомира. Между двамата пламва изгаряща любов и не след дълго заживяват заедно. Родителите на девойката не са особено съгласни и не одобряват връзката на дъщеря им с Алберто, защото знаят, че баща му е уволнен през 1977 г. от милицията заради злоупотреба с алкохол. Това дава повод, особено на майката на Любомира, да се опълчи на връзката им. “Не било престижно за тяхната фамилия. Дядо й бил известен хирург, от каймака на града. Любомира – една на мама и татко, учеше последна година във ВИФ с профил “Баскетбол”. Паралелно с това следваше и журналистика”, споделя пред репортер на вестник "България Днес" убиецът преди близо шест години.

Килърът е наричан “художника на затвора” заради таланта си

Това довежда до едно съдбоносно решение – да се самоубият заедно. Алберто купува 40 диазепама и бутилка уиски. “След много прегръдки, целувки и сълзи пристъпихме към действие”, разказва килърът. Алберто взема една шепа хапчета и ги изгълтва с няколко чаши уиски, но Любомира го подхлъзва и не посяга към диазепама. Убиецът се събужда в болницата, спасен от лекарите. Извън опасност го изписват и двамата с Любомира изглаждат отношенията си, даже се сгодяват. Един ден Алберто разбира, че докато е била в София, изгората му е имала афера с негов приятел от Кюстендил Димитър Новаков-Флората. Това довежда до много кавги, раздели и събирания. Напрежението между двамата нараства. Алберто посяга към пиячката и хазарта. Губи всичките си пари, разделя се дори с дрехите и техниката си.

Побеснелият от ревност Алберто взема касапски нож и заедно със свой другар се запътва към квартирата на Любомира. По това време той има условна присъда за незаконно притежание на оръжие, но и това не го спира. “Взех ножа, тя се опитваше да го изтръгне и ме хапеше по ръцете. Всичко стана много бързо. Крещеше, приятелката й също. Беше като филм на ужасите. Изпаднах в някакво странно състояние, може би раздвоение на личността. В желанието си да я накарам да млъкне я наръгах с нож в корема. Пак продължи да вика и да стои права. Викам си: Боже! Това не е нормално! Това не е тя! Втори път я наръгах в сърдечната област, пак с ножа. Задави се малко, но остана на крака и продължи да вика. Третия път го забих в сърцето й и там го оставих”, споделя осъденият убиец пред репортер на вестника. Според патолози Алберто не е наръгал Любомира три пъти, а цели 22 пъти.

След кървавият екшън убиецът намира работен гащеризон и шушляково яке. Облича ги и излиза от квартирата. Запътва се към поликлиниката в Кюстендил, за да му промият раните, и казва на лекарите фалшиви имена. Пред болницата среща мъж, който се съгласява да го откара надалеч. “В показанията си после той казва, че ме попитал откъде е кръвта. А аз съм му казал, че съм убил приятелката си. Звъннал на милицията и ме хванаха и заключиха в ареста”, казва Алберто. Убиецът прави пълни признания, а униформените му казват, че го очаква смъртна присъда. Преди да чуе присъдата си, той лежи година и половина на Четвърти километър.

През 1991 г. Алберто получава 20 години зад решетките. На 23 декември 1992 г. е пуснат в домашен отпуск за помен от смъртта на баща му. Не се връща обратно в затвора. Бяга нелегално в Чехия, където се укрива 9 г. под чуждо име с фалшив паспорт. Там се запознава с момиче, а през 1997 г. се ражда и синът му Алберто. На 4 януари 2002 г. Интерпол-Прага го арестуват и на 10 юни го връщат обратно в България. Долежава присъдата си в затвора в Бобов дол, където прави няколко опита да сложи край на живота си с диазепам, но го спасяват. На 54-я му рожден ден през 2017 г. го освобождават предсрочно от зандана. Излежава почти 19 години в зандана.

Адвокатката на бай Тошо му е защитник

Рени Цанова е адвокат на Алберто Йорданов, “но тя тогава защитаваше Тодор Живков и бях на заден план. Майка ми й даде всички спестени пари от Либия, където работеше – 3000-4000 долара”, припомня си килърът.

2 коментара
26 Септември 2021 01:14 | Кретени
Оценка:
6
 (
6
 гласа)

Как не ви е срам да давате трибуна на такива ненормални изроди, ако имаше нормални закони в тази страна, този олигофрен нямаше да е между живите, а сега даже разправя как клал нещастното момиче !!! Ненормалщина !!


26 Септември 2021 21:23 | 123
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Боклук. Въпрос на време е да отключи пак
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар