Фермери от Пиринско, получили евросредства с фалшиви документи, отиват на съд!

30 юли 2019 12:13   6 коментара   8463 прочита


Окръжна прокуратура – Благоевград е внесла за разглеждане в съда обвинителен акт срещу двама мъже за неправомерно получаване на европейско финансиране и представяне на неверни сведения чрез неистински документи по мерки, финансирани от Европейския фонд за развитие на селските райони.

В периода от 09.01.2010 г. до 18.09.2014 г. обвиняемият като бенефициент, земеделски производител, по програма за безвъзмездна финансова помощ от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, използвал не по предназначение получената сума в размер на 19 556.80 лева. Той действал в съучастие с негов пълномощник – другият обвиняем.

Въпросните парични средства представлявали авансово плащане по сключен договор с Държавен фонд „Земеделие“ във връзка с подадено от него заявление за подпомагане по мярка 112 – създаване на стопанства на млади фермери и бизнес план към него. Въпреки предоставената помощ за развиване на земеделско стопанство, това не било направено.

На 19.08.2011 г. обвиняемият, отново в съучастие съсъ своя познат – подбудител и помагач, подал заявление за подпомагане по мярка 121 „Модернизиране на земеделските стопанства“ и бизнес план. С цел одобряване на проекта, били съставени и приложени неистински документи – анкетни формуляри, договори за изграждане на оранжериен комплекс, протоколи за избор на възложител с представени към тях оферти и др.

Чрез представяне на неверни сведения пред Областна разплащателна дирекция към ДФЗ – гр. Благоевград, се целяло да се докаже, че въпросният земеделски производител отговаря на изискванията за условията и реда за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ в размер на 434 371, 42 лева. Тази сума представлявала 60 % от стойността на проекта и одобрените разходи, като за останалите 40 % в приложената документация било посочено, че разполага с достатъчен капитал за самоучастие.

Въпреки това подсъдимият нито създал условия за това, нито осъществил необходимите инвестиции. Неговият съучастник го улеснил чрез даванена съвети и разяснения за набавяне на документи и попълване на такива, както и чрез прехвърляне на имоти фиктивно за символична стойност.

Предстои наказателното производство срещу двамата обвиняеми да продължи в съда.

Г. Георгиев


Още за: прокуратура   акт   финансиране   Още от: Крими

Принтирай статия
6 коментара
30 Юли 2019 13:19 | Дане
Оценка:
6
 (
6
 гласа)

А Динкежо и Чучетата от Банско иска ги затворят до живот ако вземат да ги разследват. Нека само компетентните органи им отидат на проверка да видят в каква мизерия се отглеждат животните там. И колко говеда и овце имат в чекмеджето.


30 Юли 2019 14:58 | 9
Оценка:
6
 (
6
 гласа)

Министър Танева следва веднага да разпореди пълна проверка на всички ГОВЕДАРИ които със получената субсидия си закупиха мутренски джипове. На книга водят стотици говеда, а в действителност по реални марки такива няма. Да погне ветеринарните лекари които заменят марките на изядените уж говеда от вълци. Вълци са тези които без да имат право станаха милионери с измами включително и чрез вписване на пасища. Хайде де Къде си госпожо Министър. Проверка Проверка иначе за честните земеделски стопани ПАРИ НЕМА И НЕМА ДА ИМА.


30 Юли 2019 16:19 | гражданка
Оценка:
5
 (
5
 гласа)

Не е ли време окръжна прокуратура да започне разследване за субсидиране на животните от Благоевград, Сандански, Петрич, Гоце Делчев и Банско, за получаваните от тях неправомерни субсидии в милиони левове и най-вече на ръководителите на общинските поземлени комисии в окръга. Болшинството от тези ръководители са организирали около себе си роднински кръг за получаване на неправомерни субсидии в големи размери от пасища от общински и държавни имоти, както и от т. н. бели петна. И всичко това става със знанието и подкрепата на шефа на окръжна служба земеделие- Благоевград и помощта на Никола Маринов от министерство на земеделието. Много жалко!!!


31 Юли 2019 11:49 | Може да си лаете!
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

Колко сигнали се подадоха само в община Банско още преди години??? И какво от това?! Поставят ги на високи отговорни постове! Лъжат, крадат на поразия! И от време на време подадат някое име, за да поизмият очите на "кьоравите". А ония си живуркат на воля. Та искам да кажа, де-тия статии са "мижи да те лажем". Хванали са някои несретник да опере пешкира и за другите. Цитираните "Динкежи", "Чучета"-поне имат някаква стока. А колко са чиновници, студенти и в къщи нямат и котка дори, ама регистрират, че "гледат" земи, за да точат евро средствата?! Да, ама са под крилото на "честното" ГЕРБ!


01 Август 2019 10:04 | Направете нещо!
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Господа управляващи, къде са органите Ви за контрол? Само в Сандански и Петрич има около 15 бенифициенти без животни, марките им стоят в куфарчета. Част от тях са собственици и на къщи за гости.
Госпожо министър, проверили ли сте как работят вашите служители от общинските служби по земеделие в Благоевградски окръг и техните ръководители? Ако все още не сте, Молим направете го! Това е работа и на окръжна прокуратура.


01 Август 2019 10:05 | 1
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

1
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар