64-г. петричка пенсионерка първият осъден в Пиринско за приватизационна сделка

20 април 2012 00:20   18 коментара   53466 прочита
М. Коцева
М. Коцева


М. Коцева

Магда Тренчева с 6 м. условно за присвояване на 27,99 млн. стари лв., предопределила покупката на “Електроника” на цена, 3 пъти по-ниска от данъчната оценка

64-годишната пенсионерка от Петрич Магда Георгиева Тренчева стана първият осъден в Пиринско за приватизационна сделка. Благоевградският окръжен съдия Маргарита Коцева постанови 6-месечна условна присъда с 3-годишен изпитателен срок за Тренчева, бивш главен счетоводител на петричкия завод “Електроника”. Съгласно присъдата в продължение на 1 година Тренчева няма право да упражнява професията счетоводител и други дейности, свързани с пазене и управление на чуждо имущество.

Закъснялото правосъдие е за престъпление от 30 април 1998 г., когато Магда Тренчева присвоява 27 990 000 неденоминирани лв. Тази сума представлява депозитът, който Работническо-мениджърското дружество /РМД/ начело с инж. Андрей Бърдаров трябвало да внесе по сметката на “Електроника” в банка “Биохим”, за да участва в търга за приватизация на мощното държавно предприятие. Тренчева, която е със средно образование, обаче присвоява сумата. Въпреки това РМД участва в търга и го печели срещу 700 000 001 лв.

Съгласно сключения договор до 45 работни дни купувачът трябвало да внесе цялата сума, при проверка на постъпленията обаче изведнъж става ясно, че липсва самият депозит и сделката се проваля.

Година по-късно - през 1999 г., “Електроника” става собственост на петричкия бизнесмен Димитър Танев, съученик на тогавашния депутат от СДС Орфей Дуевски. Чрез специално регистрираната за целта фирма “Дитроника” Танев купува “Електроника” за значително по-малка сума - 167 млн. стари лв. Тогава в Петрич избухва сериозен скандал, след като става ясно, че данъчната оценка на фирмата е 464 млн. лв., но в общия хор от гласове срещу течащата тогава повсеместна криминална приватизация на ценните български предприятия и заводи скоро всичко е забравено.

В настоящото наказателно производство пенсионерката Магда Тренчева получи наказание само за присвоената сума от 28 млн. стари лв., защото липсата й бе в основата на прокурорското обвинение, без претенции да се разследва подсъдимата ли е била “мозъкът” на операцията, или просто е играла ролята на подставено лице.

В Петрич обаче бившите работници в “Електроника” още помнят активното участие на тогавашната си главна счетоводителка Магда Тренчева в приватизацията на завода, както и опита й да се самопредложи за негов директор. Точно преди да стане факт покупко-продажбата на “Електроника” - през 1998 г., дамата пусна сред работниците подписка с текст “Всички желаещи да упълномощят Магда Тренчева за директор на предприятието да го заявят с името, ЕГН-то и подписа си”. На работниците тя обяснявала, че подписката е под искане за отпускане на заем от банка “Биохим”, с който РМД ще купи фирмата.

Любопитното е, че присвоената сума от 27,99 млн. стари лв. бе “разследвана” в Петрич цели 13 години - 11 години бе в досъдебна фаза и още 2 - в съдебна, в резултат на което на 27 септември 2011 г. петричкият районен съдия Рая Манолева оправда напълно Магда Тренчева по повдигнатите й обвинения по чл. 202 от НК - за длъжностно присвояване.

След протеста на прокуратурата колежката й от Благоевград Маргарита Коцева вникна в казуса доста по-експедитивно и отмени присъдата на Манолева. Условното осъждане обаче може и да не влезе в сила, защото съдебният акт на ОС - Благоевград най-вероятно ще бъде обжалван във Върховен касационен съд.


Още за: М. Тренчева   сделка   присъда   Още от: Крими

Принтирай статия
18 коментара
20 Април 2012 05:49 | е и
Оценка:
-5
 (
15
 гласа)

е и--какво от това


20 Април 2012 08:26 | читател
Оценка:
6
 (
14
 гласа)

Маргарита Коцева има много грехове за несправедливо правораздаване. Едва ли някога ще бъдат изкупени.


20 Април 2012 08:43 | питащ
Оценка:
17
 (
19
 гласа)

Е, господин Танев, оказа се че не сте радетел за морал и справедливост, а и вие сте просто един апаш ама от голям калибър. Просто сте разчитал, че времето ще заличи тези факти и сега как ще обясните това, че де факто сте плячкосали залъка на хората. Аз като симпатизант на ГЕРБ искам да ти кажа първо вън от партията и второ да върнеш парите на работниците от РМД-то. Иначе оттук нататък няма да има вяра в ГЕРБ заради теб и такива които са около теб.


20 Април 2012 08:49 | до читател
Оценка:
6
 (
12
 гласа)

Маргарита Коцева ли е виновна, че този "титан" на партията ГЕРБ, който не дава вече на два пъти друг да се явява на кметските надпревари освен него, че е плякосал за жълти стотинки такова огромно предприятие. Маргарита Коцева ли го е учила на далавера и му е била консултант в приватизационната сделка? Ами депутата Митко Захов как приватизира бившето трудово поделение в Сандански на което беше командир, наследявайки на този пост баща си? И там ли ако излезе нещо гнило ще е виновна Коцева?


20 Април 2012 08:53 | кафалска работа
Оценка:
11
 (
11
 гласа)

Танев Захов Изгоренков Кебапо = ГЕРБ без коментар


20 Април 2012 10:07 | сиси
Оценка:
9
 (
9
 гласа)

Закъсняло правосъдие.....? или само запълвате страниците си ? Има ли ефективно наказани, някой ще върне ли тези пари на хората ? Или кучето си лае, кервана си върви.


20 Април 2012 10:16 | Петричанин
Оценка:
22
 (
24
 гласа)

Ами Малчев от БСП, как за стотинки приватизира един от най-големите, със скъпа техника завод "ЗИНО" -Петрич, ами Васко Божанин с какви пари на прави завод до с. Марикостиново, ами Таманов-бивш. ген. директор на завод "Беласица" и др. забравяте ги. Само за Танев споменавате. Кажете си мнението за тези и др. приватизатори. Вярно, тези които разделиха народната"Баница" за жалти стотинки, сега са богати и независими. Защо никоя партия 22 години не поиска пълна проверка на Приватизацията в Петрич, а и в РБ? Защото всяка партия с подставени нейни хора ограбиха България, Народа. Това трябваше да се направи до сега, но Народа ни се лъже лесно от празни обещания предизборно. Прост си е Народа, дори си преизбра отново старият Кмет, който нищо не прави за хората. Това не е от много ум и жажда за справедливост.


20 Април 2012 10:28 | Мария
Оценка:
6
 (
10
 гласа)

За пореден път истинските виновници, облагодетелствали се в жестоката приватизация в страната ни остават недосегаеми и в сянка, а си измиват ръцете с Главния счетоводител на завод "Електроника".


20 Април 2012 10:31 | Учен Козар
Оценка:
4
 (
4
 гласа)

Петричанино, прав си, като градински колец. Няма какво да се допълни.


20 Април 2012 10:37 | +?
Оценка:
10
 (
12
 гласа)

Така цялата държавна собственост бе, ужким, купена а това си е жив грабеж! Ама тези хора са посочени за перачи от червената олигархия ! И този Танев е уше и подставено лице ! Тези съдебни дела са нарочно мотани -тази жена Тренчева е много -много дребна рибка в цялата далавера! А, преизбирането, на КМЕТА - и децата вече знаят номера с циганите и хората от селата че ни избират КМЕТ! Трябва да се промени избирателния закон - но нали в България всичко се прави все в ущърб на народа! Така че всичко си върви по старому - по комунистически!


20 Април 2012 11:04 | ПАМЕТ
Оценка:
14
 (
16
 гласа)

НАИВНИЦИ.... АБЕ ПЕТРИЧАНИ, КАКВО ОЧАКВАТЕ ? ТЕЗИ, КОИТО СА НА ВЛАСТ - ДИМИТЪР ТАНЕВ, М. ЗАХОВ - ДА ОСЪДЯТ САМИ СЕБЕ СИ . КАК И КОГА ЩЕ СТАНЕ ТОВА .....НИКОГА .НАРОДА ГО Е КАЗАЛ : "ГАРВН ГАРВАНА ОКО НЕ ВАДИ "


20 Април 2012 12:00 | Аде
Оценка:
12
 (
12
 гласа)

има една стара мъдрост: НЕ Е ВИНОВЕН ТОЗИ КОЙТО ЯДЕ БАНИЦАТА, А ТОЗИ КОЙТО МУ Я ДАВА. И аз и ВИЕ ако имахте финансова възможност и ни предлагатаха да вземем нещо на добра цена, всеки ще го вземе! Затова нека този който го е дал, да си получи заслуженото, независимо дали е пенсионерка или магазинерка!


20 Април 2012 12:05 | До Петричанин
Оценка:
7
 (
9
 гласа)

ТЕ НЕ ОТ КАКТО СА КУПИЛИ ЗАВОДИТЕ СА БОГАТИ, ЗА ДА ВЗЕМЕШ КЪВТО И ДА Е ЗАВОД Е ТРЯБВАЛО ДА СИ БОГАТ! ЩО НЕ ГО ВЗЕ НЯКОЙ ЗАВОД ТИ ТОГАВА ИЛИ АЗ!


20 Април 2012 14:29 | работник
Оценка:
4
 (
8
 гласа)

Браво на Маргарита!
Най-после един свестен съдия да каже истината по това дело.
А пък ако започне разследване и кой сви оргиналното платежно от следственото дело, ще излязат много мръсни тайни.


20 Април 2012 16:09 | assdf
Оценка:
4
 (
4
 гласа)

''Тогава в Петрич избухва сериозен скандал, след като става ясно, че данъчната оценка на фирмата е 464 млн. лв., но в общия хор от гласове срещу течащата тогава повсеместна криминална приватизация на ценните български предприятия и заводи скоро всичко е забравено. '' Как се забравят такива суми само не ми е ясно, макар и недоминирани лева да са, за времето си беха мн. пари... прокуратура, полиция и цялата власт са една добре организирана престъпна групаа..... това си е геноцит с народа в БГ. всички на бесилотоо...


20 Април 2012 17:13 | седесар
Оценка:
6
 (
6
 гласа)

това Фейчо Дуевски направи толкова поразии. А сега си трайка. Ами консервната фабрика дето подари тогава на оня дебил Пламен Попстоянов, ами горското на Коларов и Тренев, ами митницата на Будимов и т. н. и т. н. И сега пак е на държавен наем почти никакъв и нема кой да вземе


21 Април 2012 10:02 | WANTED!!!
Оценка:
2
 (
2
 гласа)


ТЪРСИ СЕ ПРОКУРОР И ДЕЙСТВАЩ СЪД ЗА ФАРМА-ПЕТРА! ПРЕДЛАГАЙТЕ .....
ЩОТО ТАМ ТРЯБВАЛО ДА СЕ ВРЪЩАТ ЕДНИ ПАРИ.....
ПОЗНАЙТЕ КОЙ ЩЕ ГИ ВРЪЩА!!!!
ОТГОВОР ЗА НАИВНИТЕ-----ВСИЧКИ НИЕ! ОКАЗВА СЕ ЧЕ КРАЖБА НЯМА, ВИНОВНИ СЪЩО...
И ПАРИТЕ .....СЪЩО ...ГИ НЕМА ...! ПОЗНАЙТЕ КЪДЕ СА ???? СЪЩОТО СЕ ОТНАСЯ И ЗА ВиК И ОСТОНОЛИТЕ ОБЩИНСКИ ПЕТРИЧКИ ФИРМИ С "ОТЛИЧНИТЕ ОТЧЕТИ" ...


21 Април 2012 11:32 | Избирател
Оценка:
0
 (
2
 гласа)

Пишете на български бе хора. И без това ще Ви изтрият от СТРУМА коментарите на латиница. Танев и Захов да излезнат с обща декларация за тези нападкив последно време и се защитят. Ако не го направят, значи нямат интерес и сигурни оправдания, за злословенето по техен адрез и този на ПП ГЕРБ. Искаме истината за участието на сина на Изгоренков, член на местното ръководство на ГЕРБ, както и за др. обвинения. Като избирател на ГЕРБ и лична на двамата, не желая да ги оплюват хората несправедливо. Очаквам опровержение от тях, публично.
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар