Талантливи деца от Банско спечелиха първо място на национален фолклорен фестивал

13 март 2013 13:15   3 коментара   5807 прочита


От 08.03.2013г. до 10.03.2013г. в залите на ДТ "Сава Огнянов" - гр.Русе се проведе индивидуална и хорова надпревара в 3 възрастови групи в разделите "Народно пеене" - акапела и със съпровод, и "Народни инструменти", с участие на над 700 народни певци и инструменталисти от музикални училища и паралелки, читалища и извънучилищни звена.

Жури в състав: проф. Милчо Василев, Валя Балканска, Даниел Спасов и диригент Милен Иванов, беше сериозно затруднено от голямата конкуренция в количество и качество на разнообразните музикални изпълнения.

ДФГ "Бански аджамии" и "Бански кукурини" към Център за работа с деца с худ.ръководители Марин Бърдарев и Атанас Янчовичин представиха автентичен песенен и инструментален фолклор, и бяха високо оценени от компетентното жури, което им отреди две първи места и диплом за отличие. Златните статуетки получиха неподражаемите "Бански аджамии" за инструменталната композиция "Шари мома" и песенното изпълнение на "Стамена" и "Расти, Боре". За първи път от основаването на фестивала представител на журито - дир.Милен Иванов непосредствено след изпълнението на аджамиите застана до тях и възторжено каза на микрофона "Браво!".

След заслужените похвали за достойно представяне групите получиха наградите си на отреденото им участие в Гала концерта, на който публиката ги възнагради с бурни ръкопляскания.

Голямата радост на деца и ръководители беше допълнена и с чувство за национална гордост от посещението на гр.Велико Търново и величествения "Царевец", в който се докоснаха до историята на ІІ-то Българско царство.

П. Павлова


Още за: певци   участие   М. Василев   Още от: Хайлайф

Принтирай статия
3 коментара
13 Март 2013 16:56 | мила
Оценка:
4
 (
4
 гласа)

браво


14 Март 2013 10:06 | дупница
Оценка:
3
 (
3
 гласа)

Мили деца, поклон пред Вашия талант. Но много скъперници са Вашите банскалии, та не споменават и дума за Вас. Ако беше убийство, палеж, арест, щяха да се избият от чатене. Е, култура на никого не е нужна! Нали. Поклон пред таланта Ви . Успехи в бъдеще. Пазете чистотата на българското. Вие можете


14 Март 2013 10:42 | ????уш гражданин
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

Поздрави и от мен -с пожелание за още успехи и награди.
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар