Талантите на Сандански! Вирусологът в Кеймбридж д-р В.Петрова - полуфиналист в конкурса "Най-изявени млади личности на България за 2021"

22 април 2021 11:49   8 коментара   14931 прочита


Санданчанката д-р Петрова е и здравен консултант към ООН  

Д-р Велислава Петрова от Сандански, която е вирусолог в университета в Кеймбридж и здравен консултант към ООН е сред полуфиналистите в конкурса „Най-изявените млади личности на България за 2021“ на TOYP Bulgaria. Д-р Велислава Петрова е номинирана в категория „Иновация в медицината“. 

Велислава прави откритие, че вирусът, причиняващ дребната шарка, изтрива имунната памет на човешкия организъм, събирана след всяко заболяване от най-ранно детство, и така той увеличава риска от заболяване от други вирусни инфекции - включително такива, от които човек е преболедувал или срещу които е бил имунизиран, полаган основата за редица други изследвания в тази област.

Велислава започва докторантура с цел да се занимава и изучава имунната система. В този период се появява и технология за разчитане на гените, които произвеждат антитела.

Първите 2 години работи върху разработването на метод, с който да се разчитат гените на всички антитела по едно и също време. Патентова го и малко по-късно започва работа заедно с научна група от Холандия. Събират проби от деца, които не се ваксинират, тъй като са от определено религиозно общество.

Интересуват се дали може да се приложи метода, който тя е разработила върху тези проби, за да разберат какво се случва с имунната система и да намерят отговор на въпроса, който от много години стои в имунологията – защо точно морбили предизвиква увеличен брой на вторични заболявания.

Механизъм, който наблюдават за първи път, използвайки генетична технология, която им позволява да изследват имунната система много детайлно, се състои в следното: имунната система притежава не само памет, но и нови имунни клетки, които постоянно се произвеждат и дават възможност да се разпознаят нови инфекции, които не са виждани преди това.

Вирусът на морбили оказва ефект и върху тази част от имунната система и прави „наивните“ имунни клетки подобни на бебе, това значи, че възможността им да разпознават нови патогени е по-ограничена. Именно затова този статус наричат бебешки. Не само премахва паметта за познати заболявания, но и ограничава възможността да разпознаваме нови. 

Правят тестовете върху вид белка и установяват, че когато се даде ваксина за грип и след това се зарази с морбили, всъщност губи имунитета си за грип. Така директно тестват какво се случва с имунитета към други заболявания. Така частично доказват, че вирусът на дребната шарка изтрива имунната памет.

М. Иванов

 

 

8 коментара
22 Април 2021 15:38 | Абв
Оценка:
-1
 (
5
 гласа)

Така като я гледам иска хуй в задния двор


22 Април 2021 19:41 | P. Djunev-Potnia gyz
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Blagoevgrad. au i struma sa ednakav negramoten jalt porachkov kenef
Pafkata djumev taka i ne se nauchi da pishe gramotno kakto i kolegite mu s 8mi klas...
Da vi se sera v ustite pafki mafki negramotni psevdo mediiki


22 Април 2021 20:36 | До Абв
Оценка:
-1
 (
3
 гласа)

Много си прост и завистлив Абв. Всъщност, защо не си ЕПМ


22 Април 2021 21:33 | Абв
Оценка:
0
 (
4
 гласа)

Защо не ми ядеш хуя бе боклук нещастен


23 Април 2021 06:18 | До Абв
Оценка:
-1
 (
3
 гласа)

Е как да стане, като се криеш като мишок.
Всъщност нали знаеш къде е мястото на плъхове като теб, точно така-в каналите и дупките.
Огледай се около теб, все има кой да го яде:) :) :)


23 Април 2021 13:41 | Абв
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Майка ти и сестра ти ще дойдат да го лапат целия след като им го извадя от кафявата дупка


23 Април 2021 15:39 | До Абв
Оценка:
-1
 (
1
 гласа)

Да, потвърди се предположението, че си правен от урина, не от спе.. ма:) :) :)


23 Април 2021 20:24 | Абв
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

Ти пък си плод на изнасилване и още в корема си гълтал сперма за това и сега си станал най големия педал шибалник
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар