Известният художник Кеазим Исинов откри изложба в Благоевград

05 ноември 2011 00:18   3 коментара   39148 прочита
Кеазим Исинов подари още една своя картина на благоевградския музей
Кеазим Исинов подари още една своя картина на благоевградския музей


Кеазим Исинов подари още една своя картина на благоевградския музей

2 г. работил в музея в града

Големият български творец Кеазим Исинов, който миналата година чества 70-годишнината си, откри изложба в Историческия музей в Благоевград. На събитието се разбра, че през 1974-1976 г. Кеазим Исинов е работил като художник в благоевградския музей, съобщи директорът Галина Миленкова. Изложените творби са собственост на музея, а колекцията се увеличи с още една картина, подарена от автора.

Експозицията откриха Иван Гранитски и Стефан Цанев. Този малък на ръст човек е с невероятна енергия и дух, сигурен съм, че ако реши да полети, ще хвръкне, заяви Ст. Цанев.

Доста по-многословен бе Ив. Гранитски, който направи препратка към Караваджо, и посочвайки миниатюрата на Кеазим Исинов “Имало едно време”, искрено възкликна, че тази прелест би изкушила всеки ценител да организира обир в музея.

Изложбата ще остане наредена няколко месеца, за да могат повече хора да я видят.


Още за: К. Исинов   изложба   музей   Още от: Хайлайф

Принтирай статия
3 коментара
05 Ноември 2011 09:27 | ИЛИЯ ЙОВКОВ
Оценка:
0
 (
4
 гласа)

КЕАЗИМ ИСИНОВ Е ГОЛЯМ ХУДОЖНИК И ГОЛЯМ ХУМАНИСТ.
Информацията на Миленкова обаче не е точна. Като талантлив художник ми го посочи Стойко Донев - тогава художник в музея. Отидахме с него в София да му видя работите. Работеше на един празен таван при най-мизерни условия. Като видях работите му, предложих му да дайде в Благоевград, като му обещах да го настаня в частен апартамент, където да живее и работи със съпругата ми Калина, която е художник-керамик и дъщеричката им. Настаних го в частен апартамент на ул. "Братя Иванови" №" 4. Помня улицата добре, защото по-късно при ревизията ме глобиха за това.
Той не беше художник в музея. Не работеше музейная работа. Само рисуваше.
Тогава направихме първата му изложба в Благоевград. След като укрепна финансово се прибра в София. Това роди идеята Стойне Шаламанов и Христо Бараковски да поканят да дойде в Благоевград Златю Бояджиев. Така постепенно се увеличаваше фонда на художествената галерия.


07 Ноември 2011 05:48 | фенка
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

Наистина е голям художник! Изключително идискан, нежен и екзотичен. Веднъж съм видяла негова картина в една частна галерия в София и с чсове стоях и я гледах и си мечтаех да я имам. Сюжетът беше Орфей и Евридика. Канех се да отида в София специално да видя галерията му в София на ул. Атанас Далчев 10.
http://www. albiart. com/
Благодаря, че "доведохте" картините тука.
Благодаря и на Илия Йовков за това, че е подал ръка на този толкова талантлив човек! Такива са ни нацзионалните богатства - най-конвертируемото и най-ценното!


08 Ноември 2011 15:38 | 0101
Оценка:
3
 (
3
 гласа)

А какво име му бяха сложили възродителите. Но убедихте ли се че, името не прави човека, а обратното човека прави името. Да е жив и здрав още много години.
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар