Дупнишката Мадона - Сашка Васева с 1700 евро пенсия

22 август 2019 09:25   3 коментара   12702 прочита


Ветеранката на фолка Сашка Васева не е претрупана с ангажименти, но изобщо не се притеснява за старините си. Изпълнителката на някогашния чалга хит „Левовете в марки” не плаща нито лев осигуровки, но когато навърши 67 години, ще прибира всеки месец внушителните за родните стандарти 1700 евро пенсия от Германия, научи HotArena.

Тъй като от 18 години Сашка фиктивно била назначена още през 2001 г. във фирмата на мъжа си, след години тя щяла да получава около 1700 евро пенсия. Според немското законодателство, за ползване правото на пенсия, се изисквал минимум 5 години трудов стаж. Макар че хал-хабер за биснес делата на съпруга си, Сашка фиктивно била назначена като негов служител.

Повечето от популярните изпълнители у нас, които по соц време се водели „свободна професия” – композитори, музиканти, артисти, са получавали само хонорари и удръжките от данъците им са покривали само риска „трудова злополука”, но не и пенсия. Такъв бил случаят с естрадните легенди Мими Николова, Развигор Попов и Стефка Берова. Ако съпругът на блондинката от Ресилово не бе измислил тарикатския прийом, някой ден тя щяла да преживява само от социална пенсия заради минималния си трудов стаж у нас.

Макар че отношенията на Сашка с мъжа й са на приливи и отливи, Христо, който е вносител на автомобилни гуми мислел практично и искал да подсигури бъдещето на майката на двете му деца. Преди време разправиите на двамата дори стигнаха до Агенция за закрила на детето. Причината – Бакърджиев искал неговите наследници Христо-Никола и Христина-Елена да получат солидно образование в Германия. Майка им Сашка обаче държала те да растат сред природата в родното й Ресилово, пише Уикенд.

„Имаме две прекрасни деца, за които много ме боли, че не получават нужното образование. Майка им е прекален маниак на тема селски живот, чист въздух и екологична храна, но се получава така, че едното идва за сметка на другото – не е постигнато разумното равновесие. Аз искам децата да имат солидно образование, имам тези възможности те да го получат по света – те са и немски, и български граждани, а майка им ги ограничава до границите на селото! Потърсих за съдействие Агенция за защита на детето. Сашка е уникална по своята неповторимост и неразбираемост! Тя е едновременно като шифъра на Леонардо и древноегипетски йероглиф. Всичко може да унищожи и разсипе, но твърди, че го прави от любов”, жалваше се преди години Христо.

Днес двамата са в чудесни отношения. Сашка отчела, че той е прав и семейството живее ту в София, ту в Мюнхен. Певицата неотдавна побесня от поредните слухове, че е пред развод и дори заплаши медии със съд.


Още за: Сашка Васева   пенсия   стаж   Още от: Хайлайф

Принтирай статия
3 коментара
22 Август 2019 10:40 | rumen
Оценка:
8
 (
12
 гласа)

Само да кажа на НВКОМПЕТЕНТНИТЕ от Струма, че в Германия за да вземеш пенсия 1700 евро за 5 години стаж трябва да са те осигурявали на 67000 евро месечна заплата/.. а ако имат в предвид че пенсията и излиза 1700 евро/това е при 40 години трудов стаж/ а за тези 5 години ще взима по малко от 1/8 или около 200 евро... което пак е добре.. но ако всички в ГЕРМАНИЯ ВЗИМАХА ПО 1700 ЗА 5 ГОДИНИ СТАЖ--- ТОВА БИ БИЛО КОМУНИЗЪМ.. НО В ГЕРМАНИЯ ПОДАРЪЦИ НЯМА


22 Август 2019 11:01 | Инж. Любен Симеонов
Оценка:
3
 (
3
 гласа)

Румене, чети с разбиране бе човек!
5 год дават право на пенсия е написано.
Мъжът и прави вноски от 2001, сега сме 2019, значи вече 18 години се осигурява.
Което според мен е пълна глупост. Ако беше използвал жена си в обща данъчна декларация, което немското данъчно законодателство позволява, щеше ежегодно да си спести една солидна сума, която инвестирайки разумно за 18 години щеше да позволи на Васка още тази година да се пенсионира :), а не след 14 когато ще навърши 67.
В случая мъжа и ще плаща 32 год (2001-2033)


22 Август 2019 11:03 | Кики
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

Това не е от струма, цитират друг сайт.... нали си компетентен, а и не можеш да пишеш като гледам
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар