60-години на върха: Невероятен тричасов спектакъл за юбилея на ансамбъл „Пирин“

28 ноември 2014 10:27   3 коментара   11431 прочита


Близо 3 часа бивши и настоящи танцьори на ансамбъл „Пирин“ разпръскваха магията на българския фолклор в зала „Пейо Яворов“ в Благоевград. По случай 60-годишния юбилей на ансамбъла стотици граждани чакаха да влязат в залата, а тя не стигна да побере всички, желаещи да се докоснат до юбилейния концерт.

Почитателите на ансамбъл „Пирин“ бяха посрещани на входа тържествено от Биг бенд – Благоевград.

Спектакълът беше изключителен. Вдъхновени от празничната атмосфера в залата, големите изпълнители на ансамбъла разгърнаха цялото фолклорно богатство на България пред възторжената публика. Сред официалните гости бяха кметът на община Благоевград д-р Атанас Камбитов, областният управител Бисер Михайлов, зам-кметът по строителството Антоанета Робева, председателят на ОбС –Благоевград Радослав Тасков, командирът на поделение 24 600 подп. Иван Иванов. На специалния концерт присъстваше и синът на основателя на ансамбъл „Пирин“ Кирил Стефанов – Димитър Стефанов.

Концерт-спектакълът стартира с танца „Пирински полъх” по музика на Кирил Стефанов. Специално за концерта от САЩ долетя изпълнителката на „Катерино моме” - Татяна Сърбинска, а от Кипър пристигна солистката Таня Костова, участие в празничния концерт взе и една от основателките на ансамбъл „Пирин” Руска Стоименова.

В края на тържествения спектакъл кметът Атанас Камбитов поздрави всички творци и връчи почетни грамоти на ансамбъл „Пирин“ и Димитър Стефанов.

Кметът изрази възхищението си от изключителните постижения на ансамбъла и подари на творците песнопойка от 1926 г. с част от голямото богатство на българския фолклор. „Фолклорът е духовният облик на всеки един народ, а ансамбъл „Пирин“ доказа пред света, че България има богата и велика история. С всеки един концерт, с всяка една изява, Вие показвате на българите, че има за какво да се гордеем, че сме съхранили най-ценното у себе си, красотата на българската душа. Ние не искаме чуждото, искаме си нашето! “, заяви д-р Камбитов.

С юбилейния си концерт на практика ансамбъл „Пирин” изпълни обещанието си за една незабравима вечер, която пренесе любителите на фолклорното изкуство през историята на ансамбъла от неговото начало до днес.

Невероятното изживяване ще се повтори на 4 декември в зала 1 на НДК от 18.30 часа.


Още за: танцьори   ансамбъл   фолклор   Още от: Хайлайф

Принтирай статия
3 коментара
28 Ноември 2014 12:52 | 1346
Оценка:
6
 (
8
 гласа)

Сигурно е бил прекрасен концерта, но организацията за посетителите беше нула -възмутително! До 19. 20 часа беше страхотна блъсканица пред единствената отворена врата - пускаха само хора с покани на които им беше трудно да се придвижат до вратата. А дали успяха да влезнат граждани без покана е доста съмнително! Хората бяха изнервени за така създаденото безредие. Дано организаторите да си вземат поука и да не се повтаря тази ситуация.


28 Ноември 2014 17:46 | Э
Оценка:
6
 (
8
 гласа)

КОНЦЕРТА БЕШЕ ВЕЛИКОЛЕПЕН, НО ВСИЧКО ДРУГО ПОД ВСЯКАКВА КРИТИКА, ОРГАНИЗАЦИЯ НУЛА, ВОДЕЩ НУЛА, СЛОВО НА КМЕТА ОТТЕКЧИТЕЛНО.
НО ПОКЛОН ПРЕД ТВОРЧЕСТВОТО НА АНСАМБЪЛ ПИРИН.


29 Ноември 2014 19:21 | психолог
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

РЪКОВОДИТЕЛ КОЙТО НЕ ЗНАЕ ИСТОРИЯТА НА АНСАМБЪЛА НЕ Е ЗА ТОЗИ ПОСТ! ИМА ИЗДАДЕНА И КНИЖКА ЗА АНСАМБЪЛА. КИРИЛ СТЕФАНОВ Е БИЛ РЪКОВОДИТЕЛ, А НЕ ОСНОВАТЕЛ. ОСНОВАТЕЛИ СА ЗЛАТКО КОЦЕВ, КОКАРЕШКОВ И РУЙЧЕВ. АНСАМБЪЛА Е СЪЗДАДЕН ЗА ДА ПОПУАЛИЗИРА ФОЛКЛОРНОТО БОГАТСТВО НА ПИРИНСКИЯ КРАЙ. ТОВА КОЕТО ВИДЯХМЕ НА КОНЦЕРТА НЕ Е ЛЮБИМИЯТ НИ АНСАМБЪЛ ПИРИН КОЙТО Е ПОЗНАТ НА ЦЕЛИЯ СВЯТ. ДА НЕ ГОВОРИМ ЗА ОРГАНИЗАЦИЯТА- НУЛА. ДА СЕ ЗАМИСЛЯТ ХОРАТА ОТ ОБЩИНАТА КОЙТО ОТГОВАРЯТ ЗА КУЛТУРАТА!
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар