Зърнопроизводители готвят блокади на границата заради свободния внос от Украйна

25 март 2023 00:25   2 коментара   3420 прочита


Зърнопроизводители готвят блокади на границата с Румъния. От бранша настояват България да наложи вето върху свободния внос на продукция от Украйна. По думите им това ощетява родното производство. От асоциацията предвиждат следващата седмица да разположат земеделска техника на граничните пунктове при Видин, Русе, Силистра и Кардам. 

От Брюксел президентът Румен Радев успокои, че ЕС ще предостави финансова помощ на земеделските производители от страните в близост до Украйна, които пострадаха от „коридорите на солидарност“ за износа на украинско зърно. Сред тях е и България. 

„Има целева помощ за 56 млн. евро, от които България получава 16 милиона евро. Тя е за най-засегнатите страни в близост до Украйна, но това съвсем не е достатъчно. Затова заедно с Румъния, Унгария, Словакия, Полша настояхме за много по-голяма помощ, която да съответства на щетите, които търпят нашите земеделски производители“, допълни още Радев.

„Най-големият проблем е, че ние не можем да си реализираме продукцията и тук не говорим нито за цени, нито за пари, говорим да спасим един отрасъл от националната сигурност на Република България“, заяви зърнопроизводителят Станимир Станчев, цитиран от NOVA.


Още за: украйна   зърно   Още от: България и свят

Принтирай статия
2 коментара
25 Март 2023 07:24 | дядо
Оценка:
6
 (
10
 гласа)

Не искат внос, искат да продават на още по-високи цени. За какво реват, от Украйна житото е по-ефтино, на Украйна ЕС не дава субсидии, ахааа искат нови бентлита


25 Март 2023 09:15 | БГ
Оценка:
7
 (
7
 гласа)

На спекулантите им секва далаверата, затова реват на умряло!
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар