Зеленски поиска от Макрон да не пуска руски спортисти на Олимпиадата през 2024 г.  

25 януари 2023 07:57   3 коментара   1537 прочита


Зеленски поиска от Макрон да не пуска руски спортисти на Олимпиадата през 2024 г.  

Руските спортисти "нямат място" на Олимпиадата в Париж през 2024 г. Това заяви украинският президент Володимир Зеленски в телефонен разговор с френския си колега Еманюел Макрон във вторник, когато страната му отбеляза 11 месеца от началото на войната, съобщава "Франс прес". 

По-специално подчертах, че спортисти от Русия не трябва да имат място на Олимпийските игри в Париж, написа той в "Телеграм". 

Руските сили нахлуха в Украйна на 24 февруари миналата година - само дни след церемонията по закриването на Зимните олимпийски игри в Пекин. 

Международният олимпийски комитет бързо наложи санкции на Русия и съседен Беларус, които Кремъл използва като плацдарм за нападението си. 

В Русия или Беларус не е организирано международно спортно събитие от избухването на конфликта и националните символи на страните са премахнати от такива големи състезания. 

Миналата година председателят на МОК Томас Бах заяви, че би искал санкциите по отношение на спорта да бъдат разширени през 2023 г. и пожела силен украински отбор на Олимпиадата в Париж и на Зимната олимпиада в Италия през 2026 г. 

През декември Зеленски отново призова всички руски спортисти да бъдат напълно изолирани от международни състезания. 

Украинският президент заяви на Бах, че яростно се противопоставя на мнението на Олимпийския и Параолимпийския комитет на САЩ, че руските и беларуските спортисти могат да се състезават на Игрите в Париж, стига да не носят флаговете на своите страни. 

3 коментара
25 Януари 2023 13:01 | Иля Муромец
Оценка:
11
 (
13
 гласа)

Имам предложения:1. Украинските отбори за Олимпиадата да бъдат допуснати без квалификации. 2. Златните медали от всички състезания служебно да бъдат присъдени на украинските спортисти в знак на солидарност. 3. Руснаците да имат право на участие, но служебно да бъдат класирани на последните места. В знак на НЕсолидарност. Разбира се това ще е възможно ако Украйна още я има...


25 Януари 2023 20:16 | бай Петкан
Оценка:
2
 (
4
 гласа)

А Макрон е поискал да излезе на кафе с бабата на Зеленский


25 Януари 2023 22:21 | съвет
Оценка:
2
 (
4
 гласа)

ЗЕЛЕНА ТИ Е ГЛАВАТА ПРОСТА И НЯМА ДА УЗРЕЕ!!!!
Не разбра ли .че мястото на чичо ти Скруч е зад океана, а не до оградата на Русия т. е. в Украйна .
Колкото и да не ни се иска света се управлява от великите сили и Русия е една от тях - вижте целия свят се обърка .
То е така и в природата силните изяждат слабите




Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар