Зеленски намали възрастта за мобилизация в армията

02 април 2024 20:47   2 коментара   3105 прочита
сн. БТА
сн. БТА


сн. БТА

Президентът на Украйна Володимир Зеленски подписа закон за намаляване на възрастта за мобилизация от 27 на 25 години.

Законопроектът, който беше приет преди година от депутатите и дотогава чакаше обнародване от президентството, влиза в сила в сряда, съобщи Радата, украинският парламент, на своя уебсайт.

След това украинското правителство трябва да приведе различните нормативни текстове в съответствие с новата възраст на мобилизация в рамките на шест месеца.


Приемането в армията е предмет на дебати в Украйна от месеци.

През декември 2023 г. Володимир Зеленски заяви, че армията е предложила да мобилизира до 500 000 души допълнително - число, което впоследствие беше намалено от новия главнокомандващ на украинската армия Олександър Сирски.

Сегашната система за набиране на персонал се смята от много украинци за несправедлива, неефективна и често корумпирана. Чуват се и призиви за демобилизация на тези, които са били дълго време на фронта.
 

Източник: БГНЕС

 

2 коментара
03 Април 2024 07:04 | Средко
Оценка:
2
 (
6
 гласа)

Спомнете си - няколко месеца преди да падне Берлин през 1945 година Хитлер започна да мобилизира и 14 годишни. Две новини за Зеленски - добрата - още не се е докарал до хала на Хитлер, и лошата - тенденцията никак не е розова...


03 Април 2024 10:54 | !?
Оценка:
1
 (
3
 гласа)

В България има ли възраст за мобилизация? Забравихте ли? На 18г. в родната казарма и веднага след нея подлежи на мобилизация до 60г. за войниците и 65 г. за офицерите.
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар