Зеленият ток ни удря със 150 млн. лв. на процент неизпълнение

29 март 2012 00:16   1 коментар   4004 прочита
Н. Газдов
Н. Газдов


Н. Газдов

България не е преизпълнила заложения план за произведена електроенергия от централи, работещи с възобновяеми източници. В действителност страната изостава от целта си с 1000 MWh, смятат от Асоциацията на производителите на екологична енергия. По този начин те се противопоставят на официално декларираното становище на правителството, че България отчита значителен напредък във ВЕИ сектора и е преизпълнила плановете си за 2009 и 2010 година.

От асоциацията са направили собствени изчисления за това как се движи страната към набелязаните цели в сектора, като са ползвали официални данни на ДКЕВР и Изпълнителната агенция по горите. В същото време в правителствения доклад не се посочват източниците, на които се базират официалните заключения за преизпълнение на целите, изтъкват още от ВЕИ сектора.

Грешно посочените данни от страна на Министерство на икономиката и енергетиката създават грешни политики, коментира на брифинг Костадинка Тодорова, експерт от Конфедерацията на производителите на екологична енергия. Колегата й Никола Газдов, който е председател на Българската фотоволтаична асоциация, допълни, че в действителност България има производствен излишък, но законовата рамка, която е поставена в момента, предвещава изоставане от целите за 2012 година, което ще доведе до плащането на огромна сума, за да се навакса изоставането. Според Газдов всеки един процент неизпълнение на целите ще струва 150 млн. евро на икономиката ни.

Заинтересованите страни в бранша обръщат внимание и на това, че от 1 юли тази година цената на електроенергията от фотоволтаични централи ще се понижи и доближи до тарифата на изкупуване от "Топлофикация" - София. Тенденцията е спадът в цената да продължи. Субсидиите, които държавата изплаща на топлофикационните дружества, са значително по-големи от тези, отделяни за зелена енергия. Това неравенство допълнително затруднява инвеститорите и предприемачите, работещи в сектора на възобновяемите източници.

1 коментар
29 Март 2012 10:18 | THC
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

Зелен ток, а, а я кажете защо да не строим АЕЦ, а вместо това да бачка американски ТЕЦ който гори хиляди тонове кюмур, да цапа, па и заради тва да плащаме зелен ток!!!! Обяснете на хората кой ток е по-"зелен" в тая държава!
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар