Зелени електроцентрали вече няма да могат да се правят с европари

07 април 2013 19:15   1 коментар   6899 прочита
Причината за орязването на зелените проекти е кризата с тока. Сн.: Bulphoto
Причината за орязването на зелените проекти е кризата с тока. Сн.: Bulphoto


Причината за орязването на зелените проекти е кризата с тока. Сн.: Bulphoto

Зелени електроцентрали вече няма да могат да се правят с европари по Програмата за развитие на селските райони. Това предвижда индикативният график за прием на проекти, публикуван на страницата на земеделското министерство.

В него изрично е посочено, че по мярката, по която досега приоритетно се подпомагаше изграждането на еко електроцентрали, няма да се приемат предложения за създаване на нови възобновяеми енергийни източници и по-специално фотоволтаици. Така парите, предвидени по мерки 311 и 312 на селската програма, ще бъдат разпределени за създаване на друг тип микропредприятия или туристически атракции в малките общини, съобщава "Стандарт".

Приемът на заявления стартира веднага след Великден. Причината за орязването на зелените проекти е кризата с тока, на която станахме свидетели в последната седмица, коментираха от ведомството на проф. Иван Станчев.

Именно зелената енергия се сочи като един от главните виновници за кризата, предизвикана от намаленото потребление на електроенергия. Продължава и изключването на мощности на електроцентрали.

Вчера по разпореждане на Електроенергийния системен оператор електроразпределително дружество ЧЕЗ прекъсна фотоволтаичните и вятърни централи в областите Плевен и Ловеч за седем часа. Оставаме в готовност за изключване и на други ВЕИ централи през следващите дни, съобщиха от дружеството.

източник: dnes.dir.bg

1 коментар
08 Април 2013 12:50 | БЕЗРАБОТЕН
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

А СЪС КРАДЕНИ ЛИ
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар