Здравно министерство призова за спешна акция за кръводаряване

13 септември 2012 11:45   3 коментара   7105 прочита


Заради недостиг на кръв и кръвни продукти от кръвни групи А и О, Министерството на здравеопазването и Националният център за трансфузионна хематология отправят призив за кръводарители с тези кръвни групи. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването. Кръв и кръвни продукти в момента не достигат в лечебни заведения в гр. София и в Западна България. Причината за намаляване на наличностите от двете кръвни групи е провежданото лечение на пациенти с тежки хематологични заболявания, както и извършването на големи хирургични интервенции в редица здравни заведения.

Всички, които желаят да дарят кръв могат да направят това на следните места:

- в НЦТХ - София, ул. „Братя Миладинови” №112, всеки делничен ден от 8.00 до 18.30, а събота и неделя от 9.00 до 15.30 часа

- в кръвните центрове към УМБАЛ „Света Анна”- София и в МБАЛ в Благоевград, Видин, Враца, Кюстендил, Лом и Перник.

Минималният срок между две кръводарявания е най-малко 60 дни. Кръводарителите трябва да са здрави, отпочинали. При посещение на кръвните центрове те трябва да представят документ за самоличност.

Служители от Министерство на здравеопазването и Националния център за трансфузионна хематология също ще се включат в акцията по кръводаряване.

ТЕЛЕФОНИ ЗА СПРАВКИ :

02/ 9210479, 02/ 9210461 – Национален център по трансфузионна хематология-София – от 8.00 до 18.30, събота и неделя - 9.00 до 15.30 часа.

източник: Агенция "Фокус"

3 коментара
14 Септември 2012 13:15 | мотивационно
Оценка:
3
 (
3
 гласа)

Браво, ще ви дадат сокче, консерва - русенско варено, шоколадче и бележка за два дни към полагаемия се отпуск. Това е за вас от държавата "Герой"... Но не дай си боже да ви се наложи - Господ да ви е на помощ - Държавата я няма а, бай мангал за 600 - 700 лв, е на среща. Дерзайте?!...


14 Септември 2012 15:05 | realist
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

Инициативата е добра, по този начин се помага на спешно болните люде и се спасява човешки живот. Но не само това е достатъчно за оздравителния процес на страдащия .Напоследък липсва хуманността, благата дума и нужното внимание от страна на мед. работници към лежащо болния. Зениците на медиците са станали като монети, освен финикийския знак те не виждат нищо друго в страдащия човек. Клетвата на Хипоктат е изместена от кланянето на Мамона. Песента на паричката е шлагера в лекарските среди. Всички са погубили душите си, желаейки да придобият целия свят. Бог да помага на страдащите, защото днес не можете да намерите Св. Безсребърници в мед. гилдия, които със сърце и душа да отнемат болката ти и излекуват както тялото, така и страдащата ти душа. Не съдя, само страдам от медицинското бездушие. А често и от незнанието.


14 Септември 2012 18:21 | Лили
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

До 1993 год. съм направила 24 кръводарявания. Имаше картони който показваха тези неща. Не кой знае какво - но тежко ти сега ако ти потрябва кръв кръводарителю. Не въпроса в 2-та дни отпуск, а за човещината която си направил за някои си -които дори не ти е казал - благодаря. И с 24 кръводарявания ставаш просяк при нужда. Те тази неблагодарност и НЕУРЕДИЦА води до нямане на кръв при нужда.
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар