Здравният министър: Павлова и Нешева са хора на Дянков, той знаешe за цените, а не аз

09 март 2012 00:18   5 коментара   5992 прочита


Здравният министър Стефан Константинов обяви пред bTV, че е подал сигнал до главния прокурор заради договорите за лекарства, сключени от НЗОК през миналата година.

Миналата седмица стана ясно, че касата е платила 6 милиона лева повече за през 2011 година, в сравнение с 2010-а, когато търговете бяха провеждани от здравното министерство. За някои от медикаментите касата плащала десетократно по-висока цена.

Константинов обясни, че ръководството е трябвало да защити интереса на институцията. И че оторизираната от него да отговаря именно за лекарствената политика - уволненият междувременно зам. министър Гергана Павлова, не го е информирала за повишения разход.

Управител по това време бе отстранената заради скандала с бонусите Нели Нешева, а председател на Надзорния съвет - Гергана Павлова.

Нешева твърди, че е информирала здравното министерство - причината била липсата на методика за договаряне на лекарствата. А Гергана Павлова изнесла специален доклад, с който била е информирала Константинов за високите цени на лекарствата

Министърът показа въпросния доклад в студиото на “Тази сутрин” и каза, че той третира болничните търгове и нямал нищо общо с проблема с лекарствата.

Константинов твърди, че не е знаел за повишения разход. Но отказа да отговори дали има подозрения за лобиране в полза на определени фармацевтични компании с цел лично облагодетелстване.

Бил подведен

Той показа и отговор на касата, след като изискал информация за позициите и цените, които касата заплаща за лекарства, още през месец май. Поводът бил запитване на депутата Евгени Желев. В отговорът на касата също не се посочвало, че има преразход. И не алармира, че купува лекарства на пределни цени.

Здравният министър каза, че е разговарял с Гергана Павлова за това, че касата купува на по-високи цени, отколкото министерството, но тя го е уверявала, че има възможност касата да договаря отстъпки.

“Не ме е лъгала, не ми е казвала, не сме дискутирали конкретни числа”, уточни обаче Константинов.

Той обясни, че наредбата, по която трябва да се договарят лекарствата, се изготвя по предложение на Надзорния съвет. И била готова през август. И след това обаче отстъпки не били договаряни.

“Простички са нещата, явно има изгода”

Става дума за едни 6 милиона лева, които са влезли по сметките на компании. Не е луд този, който яде зелника, а този, който му го дава, припомни народната поговорка здравният министър. И посочи, че е работил с хора, които не са му казвали цялата истина.

Моята отговорност е в това, че съм се предоверил на зам. министъра си, каза Константинов и уточни, че когато е заел поста, заместничките му (Гергана Павлова и Десислава Димитрова - бел. ред) вече са били назначени от Министерски съвет.

Дянков бил в близки приятелски отношения и с двете заместнички

По повод обвиненията на вицепремиера, че Константинов би трябвало да е знаел какво става с цените на лекарствата, здравният министър обясни, че по-скоро е възможно Дянков да е знаел, защото често информацията стигала до финансовото министерство преди здравното. Оставката ми е в джоба, каза още Константинов, като уточни, че решението дали да бъде отстранен от поста е на премиера.

5 коментара
09 Март 2012 09:01 | Потребител
Оценка:
3
 (
5
 гласа)

Още в началото на мандата ГЕРБ трябваше да започне промяната от Здравното министрество, Лекарствената и Хранителната Мафии, за да не губят сега проценти от избирателите си, да нямаше такава атака от опозицията и за тези важни отрасли за Народа и избирателите им.


09 Март 2012 09:36 | дедо Коце
Оценка:
7
 (
9
 гласа)

Министеро Константинов не знеел ?! Ама шо траси там като не знее ! Разбрайме ке си носи оставката в джебо ! Требува да си носи заявление в джебо ! За работа която му фата око да върши !!! Ама това не е само тоа шо не знее..... Много са..... И ни излизаа много скапо !!


09 Март 2012 09:44 | Българина
Оценка:
8
 (
10
 гласа)

КОПИЕ ОТ БТВ: "83. 5% от частните кредитори ще участват в опростяването на гръцкия дълг, съобщи гръцкото министерство на финансите. Това са приблизително 172 млрд. евро от задълженията на страната.
Атина дължи на частните си кредитори 206 млрд. евро. "НА ГЪРЦИТЕ САМО ИМ ОПРОСТЯВАТ СТОТИЦИ МИЛИАРДИ, А НА НАС САМО ГЛОБИ И ЗАПЛАХИ. ГЪРЦИТЕ СА ДОБРИТЕ А НИЕ ЛОШИТЕ, ТАКА ЛИ ГОСПОДА ОТ ЕВР. СЪЮЗ. ТОВА ЛИ НАРИЧАТЕ СЪЮЗ-СПРАВЕДЛИВОСТ? КАТО ДРЕМЕМЕ НИЕ И НЕ ИМ ТРОПНЕМ ПО МАСАТА, ТАКА ЩЕ НИ ПРАВЯТ. НЕКА ГЪРЦИТЕ ЖИ ЖИВЕЯТ НОРМАЛНО, ДА СИ ЛАПАТ ОТ НАШИТЕ МАГАЗИНИ, ДА СИ КУПУВАТ И ДЪРВА ОТ НАС, ПЕЧКИ И ВСИЧКО НЕОБХОДИМО, А НИЕ БЪЛГАРИТЕ, СЪС СКАПАНИТЕ ДОХОДИ, НЯКОИ ОТ НАС И БЕЗ ТАКИВА-ДА ГЛЕДАМЕ САМО. ОТГОРЕ НА ТОВА СА НИ КРАЛИ ЯКО И ПАК НИ КРАДЪТ С РАЗНИ БОНУСИ И МВС-ТА.


09 Март 2012 13:52 | Гого
Оценка:
2
 (
4
 гласа)

Министъра не знае нищо. Ама надебеле с 12 килограма. Айде бе...


12 Март 2012 08:35 | az
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

г-н премиер след като нешева и павлова са хора на дянков и тримата да си отиват
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар