Захариева критикува изказване на премиера на Северен Рейн-Вестфалия за българи и румънци 

19 юни 2020 07:12   1 коментар   2510 прочита


 
Външният министър Екатерина Захариева определи като расистко изказване на премиера на Северен Рейн-Вестфалия Армин Лашет, че българи и румънци са източник на огнище на COVID-19 провинцията. По думите й, то е непремерено, предаде БНР. 

Лашет направи изказването си по повод огнище на COVID-19 в Северен Рейн-Вестфалия, където бяха установени 400 заразени работници: "Навсякъде в света, и в Европа, и в България включително, се забелязаха форми на расизъм, но не е приемливо тези сигнали да идват от политици", заяви Захариева. 

Изказването за българите румънците в Северен Рейн-Вестфалия влезе в центъра на политическата интрига в Германия, тъй като премиерът на провинцията е спряган за един от наследниците на канцлера Меркел. Захариева заяви това днес на среща в МВнР с германския си колега Хайко Маас. 

На въпрос дали Лашет трябва да подаде оставка германският дипломат №1 каза, че премиерът се е извинил. Вчера и Букурещ реагира гневно на думите на Армин Лашет, че "румънци и българи са влезли в страната и вирусът е дошъл оттам. Това няма нищо общо с облекчаването на ограниченията, а с жилищните и трудовите условия на хората". 

 Захариева и Маас са обсъдили приоритетите на германското председателство, което започва от 1 юли, и икономическото възстановяване от кризата с коронавируса. Утре евролидерите ще обсъдят предложението на ЕК за създаване на фонд за възстановяване или актуализирания вариант на Многогодишната финансова рамка. Нюз .бг

1 коментар
19 Юни 2020 12:14 | Стефанов
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

Още ли не разбирате, че Захариева не е човека на България, не е човека на ЕС. Тя е човека на американците.
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар