Заев: Готови сме да подпишем анекс към договора с България

26 октомври 2020 07:12   6 коментара   2758 прочита


Премиерът на Северна Македония Зоран Заев заяви, че страната му е готова да подпише декларация или анекс към Договора за добросъседство с България, предаде БНР. Изявлението беше направено след 25-ия конгрес на Социадемократическия съюз на Македония. 

По думите на Заев, няма нужда от нов договор между двете ни страни, тъй като сегашният е отличен. Той коментира и детайлите, които би могъл да съдържа подобен документ. 

 

По думите му можем да преодолеем спорните въпроси от миналото 

"И няма проблем за изява - устна, писмена, декларация или лично, както впрочем и международната дипломация приема, че Република Северна Македония - дългото име на държавата, и Северна Македония - краткото уставно име на държавата, се отнасят за територията на нашата земя - Република Северна Македония и никъде другаде. И че нямаме териториални претенции спрямо някой от съседите който и да било на света и същевременно се съгласяваме, че вмешателството във вътрешните работи на съседните страни, включително и на България, винаги е принцип. " - поясни Заев. 

 

 

Той допълни, че е готов да потвърди и готовност за изграждане на европейския Коридор №8, и за засилване на икономическото сътрудничество. 

България предупреди, че ще наложи вето върху официалното започване на преговори за присъединяване към ЕС на Северна Македония, освен ако притесненията й относно езика и историята не бъдат взети предвид. Това се случи за пореден път, след като подновените заседания на българо-македонскията комисия по историческите въпроси отново не постигнаха значителен напредък по спорните въпроси. Заседанията бяха замразени за близо година заради вътрешнополитическото напрежение в съседната ни страна във връзка с провежданите избори. 

Срещите на комисията се базират на договора за добросъседство между София и Скопие беше подписан на 1 август 2017 г. Две години по-късно на среща на двамата държавни глави в Познан Борисов и Заев бяха единодушни, че подписването на договора е довело до положителен тласък в партньорството между двете страни и е допринесло за разрешаване на конфликта с името на западната ни съседка и сключването на Преспанския договор - договора с Гърция, който доведе до приемането на името Северна Македония и отвори пътя на западната ни съседка към Европейския съюз и НАТО. Нюз бг 

6 коментара
26 Октомври 2020 08:26 | Капитан Вишнаров
Оценка:
3
 (
3
 гласа)

ГЪРЦИЯ ПОКАЗА НА ТИКВЕНАТА ПАРТИЯ КАК СЕ ЗАЩИТАВАТ НАЦИОНАЛНИ ИНТЕРЕСИ! СМЕНИХА ИМ ИМЕТО! НИКАКВИ КОМПРОМИСИ! ДА СЕ ПРИСЪЕДИНЯВАТ КЪМ АЛБАНИЯ С ИЗМИСЛЕНАТА СИ ИСТОРИЯ!


26 Октомври 2020 08:32 | Христо
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

КЛОКОТНИЦА, ТРАЯНОВИ ВРАТА, СЛИВНИЦА, ОДРИН, имя им легион! Българсия народ и българската армия винаги са били гордост за нашата страна! Винаги са ни предавали и проваляли ЛАЙНЕНИТЕ ПОЛИТИЦИ!


26 Октомври 2020 09:03 | Стефанов СМ.
Оценка:
4
 (
4
 гласа)

Да не им се хващаме на макетата. Те са такъв тип народ, че когато са на зор да получат нещо и дупенце дават без да се замислят. Но след това, горко ти ако си наблизо и си по-слаб... В името на измамната евросолидарност ако сега се съгласим с тях относно името, езика и Гоце Делчев, бъдете сигурни, че утре ще поискат и Кирил и Методий. И току виж, че славянобългарската писменост изведнъж се окаже славяно-македонска...


26 Октомври 2020 09:46 | Ювиги кан Аспарух
Оценка:
3
 (
3
 гласа)

Никаква отстъпка от историческата правда, сега е моментът! Ако сега отстъпим и позволим начало на преговорите им, после за всяка глава ще се намира кой да ни натиска и накрая пак ние ще сме от към е-баната страна. Гърците 27 години ги натискаха, докато клекнат и вече знаят, че може. Малко твърдост се иска от нашите патриотари и ясни, конкретни задължения и срокове в договорите, та комшиите да си признаят, че са наследници на брат ми Кубер и неговите българи!


26 Октомври 2020 13:22 | хан Крум
Оценка:
3
 (
3
 гласа)

Пасошите са мулета култивирани в Комунистическия Интернационап от Йосиф Висерионович Сталин, Йосип Броз Тито, Георги Михайлович Димитров - все доказани народни сатрапи и убийци! Нашия Мунчо даже им джироса Пиринска Македония да не малка държавицата!


26 Октомври 2020 18:30 | O����
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

И хиляда пъти да се събере смесената комисия циментовите глави ще повтарят едно и също и ще викат на бялото черно Така че сега е моментът-бой по манерките докато им се изпари цялата югоносталгия която още сънуват Еее братя-колелото се върти
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар