За два дни два разпознаваеми чужди инвеститора се оттеглиха от България

28 февруари 2014 12:15   2 коментара   26149 прочита
Сделката за Praktiker се очакваше от няколко месеца Снимка: БГНЕС
Сделката за Praktiker се очакваше от няколко месеца Снимка: БГНЕС


Сделката за Praktiker се очакваше от няколко месеца Снимка: БГНЕС

За два дни два разпознаваеми чужди инвеститора се оттеглиха от България, като бизнесът им у нас беше изкупен от местни компании. Сделки са в търговията на дребно и са с вериги магазини, пише Труд.

Първо белгийската компания “Делез груп” продаде българските си магазини “Пикадили” на фирма, свързана с един от най-големите производители на пилешки продукти “Градус”. По-късно собственикът на веригата за техника “Технополис” пое обектите на фалиралата германска “Практикер” у нас. Цена и за двете придобивания не беше обявена

Купувачът на “Пикадили” е българското дружество “АП Март”, което е в процес на регистрация. То има предварително споразумение с “Делез груп” за придобиване на 54-те хранителни магазина в България. Сделката ще бъде финализирана след одобрение от Комисията за защита на конкуренцията.

Въпреки приходите от 194 млн. лв. за 2012 г., белгийците се оттеглят, за да насочат усилията си към пазари, където имат водещи позиции. „Пикадили” затваря кръга – веригата тръгва от Варна с българска собственост през 1995 г., а после за известно време беше сръбска, преди да отиде в белгийски ръце.

Собственици на “АП Март” са Ангел Ангелов и Петър Дудоленски. Ангелов е син на собственика на старозагорската компания “Градус” Иван Ангелов. Дудуленски се занимава с недвижими имоти. След приключване на сделката новият собственик ще обяви стратегията си за развитие на веригата.

Новината за продажбата на “Практикер” беше съобщена от купавача “Видеолукс Холдинг”. Дружеството е с български собственици и притежава веригата “Технополис”. И за тази сделка купувачът има предварителен договор с “Практикер Германия” за 9-те магазина у нас.

Според последните публикувани официално данни приходите на хипермаркетите за 2012 г. са над 92 млн. лв. От съобщението става ясно, че новият собственик планира да развива веригата, в която работят около 600 души.

източник: btvnews.bg

2 коментара
01 Март 2014 07:24 | ревизоро
Оценка:
1
 (
3
 гласа)

Интересно, при тези огромни печалби се оттеглят. Явно, че новото правителство им бръкна в задника с промените в данъчното законодателство и кражбите им за сметка на българския данъкоплатец престанаха.


01 Март 2014 12:23 | razlogenin
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

е така полека лека да си върнем собственоста дека и подарихме на демокрацията без пари. колко години се изнаша и малкото що остана. вериги магазини чужбински били инвеститори. голеееми. купаа 5декара земя отгоре 2000квадрата греди и ламперия, малко асфалт и бетон, режане на лента и почва.
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар