За да пести средства, МО закри службите на военния аташе в десет страни

03 юли 2010 00:02   1414 прочита

За да спести средства, Министерството на отбраната е закрило дейността на службите на военния аташе в Адис Абеба, Аман, Брюксел, Кувейт, Мадрид, Прага, Рим, Сараево, Тирана и Ханой, а съставът в Берлин, Киев, Белград, Москва, Атина и Букурещ е редуциран. Временно е била прекратена и задграничната командировка на военните ни аташета в Баку, Ереван и Варшава.

Критериите за преустановяването на дейността са степента на развитие на военното и военнотехническото сътрудничество, липсата на реципрочност (държавата на акредитация няма военно представителство в България), географското разположение и националните ни интереси в съответната страна и регион.

Очаква се съкращение на мисии и персонал да последва и във Външно министерство. Там вече бе извършен и стратегически преглед на дипломатическата служба, но все още не е ясно кои задгранични представителства ще бъдат преценени като ненужни.

От МО съобщиха, че в момента се поддържат 23 служби на военния аташе в 42 страни. Тринадесет от службите са с една акредитация, а 10 от тях са с по две или повече, в общо 29 страни.

Службата на военния аташе може да включва в състава си аташе по отбраната, военни аташета по видовете въоръжени сили, помощник военен аташе и секретар на военния аташе. Неофициалната дейност на военните аташета е да събират информация от всякакво естество, включително и за българи. Наскоро помощник-военния аташе в Букурещ в периода 1998-2000 г. Петър Зикулов бе осъден от румънски съд на 12 и половина години затвор за шпионаж.

Военните аташета се подбират чрез конкурс, а изискванията - да владеят един от международните езици и по възможност езика на приемащата страна, да са завършили военна академия, да заемат длъжност командир на бригада и по-висока. Освен това трябва да са издържали успешно тест за психологическа пригодност за заемане на длъжността, да са физически здрави и други.

На всички тези условия отговаря генерал-майор Володя Цветанов, брат на депутата от БСП и бивш вътрешен министър Румен Петков, който наскоро спечели конкурс за аташе в Украйна.

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар